Anna (Olsson) Lynge – Enda svensk att vinna VM i styrkelyft och bänkpress

Anna Lynge tidigare Olsson född 1974 och uppväxt i Lerum. Anna började med styrkelyft som tonåring och 1992 vann hon senior SM i klass -52 kg på 357,5 kg. Samma år deltog hon vid junior VM i Sydney, Australien. Hon gjorde en total på 345 kg, samma som ettan och trean. Det var bara kroppsvikten som skiljde dem åt vilket ledde till placeringarna. Sen blev det ett längre uppehåll för Anna men 1997 var hon tillbaka och vann bänkpress-SM klassen under 60 kg. Pga det var så få damer så var det två klasser på poäng. Över och under 60 kg. Senare vann hon även nordiska mästerskapen i styrkelyft med 390 kg i klass -52 kg. Där gjorde hon bland annat en bänkpress på 102,5 kg! Den näst tyngsta bänken i världen 1997 i klass -52 kg och bara 2,5 kg under världsrekordet.

Anna på Bänkpress EM i Göteborg 1997

Anna Lynge tidigare Olsson född 1974 och uppväxt i Lerum. Anna började med styrkelyft som tonåring och 1992 vann hon senior SM i klass -52 kg på 357,5 kg. Samma år deltog hon vid junior VM i Sydney, Australien. Hon gjorde en total på 345 kg, samma som ettan och trean. Det var bara kroppsvikten som skiljde dem åt vilket ledde till placeringarna. Sen blev det ett längre uppehåll för Anna men 1997 var hon tillbaka och vann bänkpress-SM klassen under 60 kg. Pga det var så få damer så var det två klasser på poäng. Över och under 60 kg. Senare vann hon även nordiska mästerskapen i styrkelyft med 390 kg i klass -52 kg. Där gjorde hon bland annat en bänkpress på 102,5 kg! Den näst tyngsta bänken i världen 1997 i klass -52 kg och bara 2,5 kg under världsrekordet.

Vid bänkpress EM i Göteborg 1997 så skulle Anna visa vad hon gick för. Anna gör 107,5 kg som var 2,5 kg mer än den lättare ryskan Irina Krylova. Irina Krylova som var regerande världsmästarinna och världsrekordhållare. Anna slår henne och hennes världsrekord. Här tar Anna sin första senior medalj på en stor internationell tävling. Bara ett par veckor efter EM i bänkpress tävlar Anna i styrkelyft och slår världsrekordet i styrkelyfts bänk med 106,5 kg. Det hann inte gå mer än ytterligare än ett par månader till innan Anna återigen gör 107,5 kg, men denna gång på styrkelyfts EM i Fredrikstad, Norge. Hon kommer fyra i tävlingen efter att ha missat sista marken som hon drog för brons. Totalen blev 400 kg.

Hon lämnar 1997 bakom sig med att dominera rekordlistan i bänkpress som senior och junior. Alla bänkrekord hon kunde slå junior som senior, styrkelyfts bänk som enbart bänk slog hon. Hon deltar på VM i Mo i Rana, Norge 1998. Där kommer hon fyra på 422,5 kg. Bara 2,5 kg bakom och silver samt 7,5 kg bakom guld. Anna hade här en sämre bänkpress på 100 kg men böjen och marken hade signifikant förbättrats. Hennes bänkrekord stod sig från 1997 till 2002 då rekorden slogs mycket på grund av att bänkpress tröjan hade tagit ett stort steg i utvecklingen.

Anna fick inte ut mycket av tröjan i relation till vad hennes motståndare kunde plocka ut. Hennes styrka var just hennes fysiska styrka och inte färdigheten i att plocka ut kilon ur tröjan. Att bänkpress tröjan tog fart först kring 2000 kan man se tydligt. Många världsrekord på framförallt herrsidan som stått sig sen 70-80-talet börjar ryka då. Bänkpresströjorna som varade fram till 2000 talet gav så lite att många inte använde dem. Det finns till och med exempel på där tröjan spricker i första lyftet och lyftaren sätter det utan bänkpresströja i andra.

Anna VM 2003

Efter VM 1998 kom ännu en tid av mindre aktivt tävlande för Anna. Vid bänkpress SM 2003 var Anna tillbaka och vann -56 kg med 102,5 kg. Detta var en mjukstart på något stort! Bänkpress VM i Slovakien 2003 går Anna in ännu en gång mot ryskan Irina Krylov. Irina Krylova var här likt sist de möttes regerande världsmästarinna och världsrekord hållare. Anna är 0,2 kg lättare än ryskan och går in 5 kg tyngre. I andra och tredje omgången kan Anna gå på ryskans vikter. Så länge Anna klarar det samma som ryskan så vinner hon och det är just det som händer. Irina Krylova går på 120 kg i sista, det tangerar hennes eget världsrekord. Anna tangerar lika så världsrekordet på 120 kg och vinner sin första VM titel och besegrar ännu en gång den redan då sjufaldiga världsmästarinnan. Anna var nu första Svenska världsmästarinnan i bänkpress.

Vid bänkpress SM 2004 skulle det bli varse om det där världsrekordet ännu en gång. Anna vinner bänkpress SM och hon gör det med ett nytt världsrekord på 120,5 kg. Världs och Europa mästare i bänkpress samt världsrekord hållare. Anna fortsatte höja Europa och världsrekord rekordet i enbart bänkpress och i styrkelyfts bänk. Hon fortsatte dominera bänkpressen de kommande åren och 2006 var det dags för VM i styrkelyft. Fram tills dess hade hon vunnit fyra EM i bänkpress och tre VM samt slagit över ett dussin med internationella rekord i klasserna -52 och -56 kg.

Stavanger, Norge 2006 var ett VM där många svenskar gjorde bra ifrån sig. Bland dessa och kanske framförallt Anna. Anna tävlade här i klass -56 kg. Hon får med sig 180 kg i knäböjen efter att ha missat det i andra och ligger trea i böjen fram till bänken. I bänkpressen bommar finskan Virpa Kehänen ut sig, Virpa som hade näst bästa böjen på 187,5 kg och var vass i mark. Nu gick hon att räkna bort helt och hållet. Anna fullständigt utklassar sina motståndare i bänkpressen med sina 135 kg, den som var närmast gjorde 100 kg. Likt böjen missa hon sitt andra försök men satte vikten i tredje. Med 20 kg marginal och lättare kroppsvikt inför marklyftet ser det ljust ut för Anna. Anna går in på 160 kg i marklyft och höjer sen säkert rakt igenom. Hon drar sista marken på 177,5 kg som låser ut en total på 492,5 kg och 587,3 wilks. Detta gjorde inte bara Anna till världsmästarinna utan även tredje bästa dam på wilks.

Få svenskar har lyckats bli topp tre på wilks poäng vid ett VM i styrkelyft. Med detta blev Anna Sveriges tredje världsmästarinna i styrkelyft och den första dam att vinna VM i bänkpress. Till detta hade hon ett dussin senior världsrekord i bänkpressen och levererat världsklass viker i bänken i 10 år. Anna är ännu än idag enda svensk på herr och dam sidan att vinna VM i både styrkelyft och bänkpress. Hon gjorde det dessutom samma år.

2007 gick både bänkpress EM och VM i Danmark. Först var VM i Thisted. Anna tävlar i klass -56 kg och utklassar motståndarna nästan osmakligt! Redan i ingången med 135 kg gör hon 17,5 kg mer än någon annan får med sig i sista. I anda lyftet går hon för 147,5 kg. Detta för att höja sitt egna rekord på 145 kg. Hon sätter sitt andra lyft och putsar till sitt rekord. I sista går hon för 150 kg men får inte med det. Hon åker hem från VM som mästarinna, rekordhållare och bästa dam på poäng.
På EM i Rodby några månader senare var Anna tillbaka i klass -52 kg. Hon är där med samma intentioner som vid VM, att vara bäst! Anna gör 130 kg i ingången. Redan där 30 kg mer än någon annan får med sig överhuvudtaget. I andra och sista försöker hon på 140 kg, men det vill sig inte… Anna hade redan rekordet i klass -52 kg på 137,5 kg, men ändå synd. Trotts att hon bara fick med sig ingången så räckte det till att bli bästa dam på poäng.

Efter 2007 kommer ännu ett uppehåll från Anna och innan hon kommer tillbaka nästa gång hinner det hända några övergripande saker i sporten. Hösten 2010 presenteras nya viktklasser som ska träda i kraft 2011. Detta innebär att alla rekord ”försvinner”. Eller de försvinner inte, de arkiveras. Så om du har ett rekord så kommer det alltid att stå och ingen kommer kunna slå det. Så var fallet för Anna. Anna tävlade i klass -52 kg och -56 kg. Hon hade världsrekord i båda klasserna som aldrig lyckades slås även de åren hon inte var i sporten. Anna är en av få svenskar som sitter inne på arkiverade världs och Europa rekord.

Den andra händelsen som var betydande för sporten var att flera länder världen över lade in klassisk lyftning som en alternativ tävlings kategori. Något som var väldigt smalt men började växa fram mer och mer under radarn ju extremare utrustningen blev. År 2012 så hade så gott som alla IPF anslutna nationer börjat med detta och så även Danmark där Anna nu mera höll till och nu som Anna Lynge.

Anna kom tillbaka till sporten 2012 som tvåbarns mamma åt en flicka och pojk. Hon ville, primärt för sig själv, bevisa att hon kunde ta sig tillbaka till toppen efter att fött två barn. 

Fösta året tillbaka gjorde hon 135 kg i klass -57 kg. Eftersom viktklasserna gjordes om sattes det in en standard som rekord. I klass -57 kg var det 130 kg. Detta betydde att Anna gjorde 5 kg över vad som gällde som ”världsrekord”. Vid ER Open 2013, en Dansk internationell bänkpress tävling så gör Anna 137,5 kg på en kroppsvikt av 54,2 kg. Ännu mer över standarderna och dessutom på väg ner i 52an.

I Kaunas, Litauen 2013 är det bänkpress VM och Anna gör återigen entré på världsscenen. Tillbaka i klass -52 kg (den enda klass som finns kvar från förr) ska hon åter igen dominera. Hon går in på 130 kg för att lyfta världsstandarden och ta rekordet, men missar. I andra går hon om, då på 130,5 kg pga att ryskan Oksana Pochinkina gör 130 kg i andra med lättare kroppsvikt. Anna får med sig 130,5 kg, ledning och världsrekord! Dock denna gång inte lika ohotad som sist inför tredje. Ryskan Oksana Pochinkina på 130 kg i sitt andra lyft går i sista för 137,5 kg. Till det Marcela Sandvik som går för 131 kg i sista. Inget är avgjort och allt ska avgöras. Marcela är först ut och missar på 131 kg. Därefter ryskan på 137,5 kg, om hon sätter den tvingas Anna gå på 138 kg. Oksana Pochinkina missar sists lyftet och med det är redan Anna världsrekord hållare och världsmästarinna. Trotts det går hon ut på 138 kg i sista och sätter dit det! Världsrekord och världsmästarinna, inte första gången.

Ingen rast ingen ro, några veckor efter VM ställer Anna upp på Klassiska bänkpress SM i klass -52 kg. Givetvis var hennes mål att vinna, men ännu mer än så att bänkpress dubbla kroppsvikten klassiskt. Sagt och gjort! Anna vinner SM på 105 kg, hela 35 kg före tvåan. Till det blir hon i särklass bästa lyftare på poäng. Hon hänger kvar ett år till och vinner SM i klass -57 kg året där på med 102,5 kg. Nu 40 år gammal med över 20 år sen debuten.

Anna har inte tävlat sen 2014 men är klistrad i de svenska så även globala historieböckerna som en av de bästa någonsin i bänkpress. Medans hennes motståndare vid VM hade fullt upp med att ta sig på pallen så handlade det istället om hur mycket Anna skulle slå sitt egna rekord med. Annas mål vid comebacken var att satsa utan tröja och göra en sväng där. Tyvärr tog det tid innan den klassiska bänkpressen tog fart internationellt. Vid bänkpress VM 2015 planerade man in att hålla det första VM:et i bänkpress i Finland först 2018*. Hon hade trotts allt minst lika mycket, om inte mer att bevisa där. Hennes bästa bänkpress klassiskt var på 117,5 kg.

När bänkpress VM väl kom igång hade Anna andra prioritering i livet som vägde högre, hennes barn. Nu är Anna 46 år och stöttar sin 12 åriga dotter Elin i friidrott. Elin älskar friidrotten. Hon är duktig, stark och allsidig och mamma Anna följer hennes med ett stolt engagemang.

I karriären blev det 12 internationella senior medaljer på EM och VM. 5st EM guld, 6st VM guld och över 20st Europa och Världsrekord som senior. Inräknat junior blir det över 30 rekord.

*Vi i klassisk bänkpress var sagt skulle äga rum första gången 2018 i Finland, men vid en kongress november 2015 bestämde man 2016.

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksso


Amit Selberg

 

Josef Eriksson

Tyngre Shakers
Barebells Mixlåda
Jordgubbsgröt
Tyngre Styrkelyft T-shirt
Tyngre väska
8-pack magnesium klossar
Rött Gummiband
Tyngre Shakers
Barebells Mixlåda
Jordgubbsgröt
Tyngre Styrkelyft T-shirt
Tyngre väska
8-pack magnesium klossar
Rött Gummiband

Liknande inlägg