Baddest Bencher on the Planet

Hur många +500 kg bänkar får vi se?

Baddest Bencher on the Planet översatt Elakaste/Sämsta Bänkarn på Planeten är en bänkpress tävling som går under förbundet IPA (otestat). De tillåter multy-ply tröjor men även vanliga singel-ply (IPF godkända tröjor). Utrustad lyftning och framförallt multi-ply utrustningen blir sällsyntare och sällsyntare världen över och är så gott som utdöd. Dock så finns det kvar utövare som började när det fortfarande var på tapeten och de kör på för full för att jaga nya barriärer. Den här tävlingen arrangeras av Tiny Meeker som var först att göra 1102 lbs / 500 kg i bänkpress vid en uppvisning år 2013.

Första 500 kg bänkpressen av Tiny Meeker

 

Sen dess har 500 kg så gott som inte vidrörts för än bara ca ett år sen. Med de nya slingshot liknande tröjorna blev inkörsporten att lära sig materialet enklare och flera kunde fort lyfte mycket mera. Sommaren 2020 blåste Will Barotti liv i det hela igen med 501,2 kg / 1105 lbs. Ett lyft som gjordes med en slingshot likdanande tröja på en tävling mitt i rådande pandemi. Där efter blev det en uppståndelse igen där flera samtidigt började ge sig efter att bänkpressa +500 kg. Detta satta givetvis även fart på Tiny Meeker som alldeles nyligen gjorde ett försök på 1146 lbs / 520 kg multi-ply tröja!

 

I många av dessa tröjor är det gummi som är själva effekten. Gummi som i gummiband vi har på gymmet och träar på stången mm. Tjocka ihop satta gummiband som sen är inklädda i tyg och gjorda till slingshots eller som i det här fallet tröjor. I USA kallar man de för ”Band shirt”. Här i Sverige har det inte riktigt etablerat sig ännu, om de alls ens gör det. Det som är vanligare här är då slingshots eller titan ram. De finns att köpa hos powerzite. Både i det vanliga materialet likt knälindor, men även gummibands varianter. Den lättaste varianten som också är lättast att hantera för nybörjaren är RAM:en. Sen steg två är Super RAM:en som är aningen hårdare och mer tryck i. Lite svårare och tuffare att hantera. Sen har vi då Magnum RAM:en som är gummi varianten. Den krävs en del vikt för att ens komma ner till bröstet.

Alla dessa tre varianter som nämndes finns att köpa hos Powerzite för den som vill testa något nytt. Kan vara kul att ändra om lite i träningen och dessutom ett enkelt sätt för överbelastning. Är man några kompisar i samma storlek kan man gå ihop och köpa en till att börja med.

Jag, Josef Eriksson blev tipsad om att träna med Magnum RAM:en av Ove Lehto efter bänkpress VM 2018. På VM gjorde jag 225 kg och några veckor senare med Magnum RAM:en gjorde jag 275 kg. Dock så har jag en viss tröjerfarenhet från tiden jag tävlade med bänkpress tröja. För den som kanske är stark, men aldrig kört med den här typen av utrustning så rekommenderar jag en RAM. Sen kan man gradvis klättra upp till SUPER RAM och sen Magnum RAM. Ge varje modell minst ett halvår av träning innan man går till nästa. Då gärna med att man kanske stagnerat i sin utveckling med.

Titan RAM

Titan SUPER RAM

Titan Magnum RAM

Will Barotti med 501,2 kg

De börjades tävla i dessa olika slingshot modeller för för några år sen började och vi se +400 kg bänkar. Då av de modeller gjorde i samma material som knä och handledslindor. Sen med de här gummiband tröjorna så började det levereras fler och fler +450 kg bänkar. Sen rätt var det var så drog Will Barotti till med sina +500 kg. Det mesta han hade gjort innan var 442,5 kg i multi-ply bänk hösten 2019. Efter hans 501,2 kg tog det några månader och han slog sitt eget rekord med 503,4 kg / 1110 lbs.

Will Barotti 503,4 kg / 1110 lbs

 

De startande vid denna tävling är då givetvis Tiny Meeker och Will Barotti, men även en hand full grabbar till. Bland dessa en Tony Carlino som bänkpressade 1080 lbs / 490 kg nyligen vägandes inte mer än 121 kg. En månad innan så bommade han ut sig på 215 kg klassiskt med två missade försök. Som mest har han gjort 220 kg klassiskt på tävling vägandes 107,9 kg. Det säger lite om vad dessa tröjor kan ge förutsatt att du tränat med dem och lärt dig använda dem rätt. 2018 gjorde Tony 410,5 kg med en multi-ply tröja vägandes 116 kg och 2016 gjorde han 320 kg vägandes 108,8 med singel-ply.

Bill Gillespie

En av de andra är super veteranen Bill Gillespie. Den nya typen av utrustning passade Bill som handen i handsken. Med sin 40 år långa lyftarkarriär så har han hunnit testa alla material som funnits i de olika utrustningarna. År 2009 toppade han sitt singel-ply resultat med 342,5 kg i bänken. Något han sen inte lyckades matcha riktigt, men var nära många gånger. I multy-ply var det ingen större skillnad. Han gjorde 340 kg som mest med det. Skillnaden på multi-ply och singel-ply tröjor har inte varit så stor i resultat hos de som bemästrat båda sen katanan kom i slutet på 2000-talet. Med sina ca 340 kg kämpade Bill vidare och när gummiband tröjorna kom gjorde han 386 kg första tävlingen med dem. Där efter har det bara varit en framgångs saga och den 13 mars i år gjorde han 477,5 kg med två försök på 490 kg. Under 2020 var han även på 502,5 kg vid sex tillfällen på tävling. Bill fyller 62 år i år och väger 140 kg, han är en super kandidat till att kunna vinna denna tävlingen! Senast Bill gjorde en klassisk tävling var 2019 då han gjorde 205 kg.

Rich Putnam är för mig en okänd person som är med. Han fyller 44 år i år och har gjort 1020 lbs / 462,6 kg. Så här på förhand då ser jag inte att han ska hänga med, men det betyder inte att han inte kan göra en bra tävling och kanske få med ett väldigt högt resultat.

Sen en kille jag uppmärksammat extra sista tiden är Jimmy Kolb. Han är den enda i startfältet som kommer tävla i en singel-ply tröja, Katana. Jimmy är tyngre och starkare än någonsin. I början av året gjorde han 1050 lbs / 476,2 kg på sina 131 kg. Jimmy bemästrar både multi-ply och singel-ply tröjor. Hans PB med de olika skiljer inte mycket på utan handlar mer om vad han satsar på för stunden, vilket nu är singel-ply. Han har varit uppe och gjort stabila klossbänkar på över 550 kg där han ändå haft en del lyftväg kvar. Skulle Jimmy göra ca 550 kg skulle jag inte bli så förvånad. Säker lyftare med kontroll! Jimmy har gjort 205 kg på tävling klassiskt 2018 dock vägandes 104 kg och låg i militären. På träning ska han ha gjort 272,5 kg klassiskt med omvänt grepp på ca 125 kg.

 

Scot Mendelson

Sen då mannan som i bänkpress sammanhang inte skulle behöva en presentation enligt mig, Scot Mendelson. Tuffare än dom tuffaste, hårdare än hårdast! Scot Mendelson är den enda mannen som haft rekordet för tyngsta bänkpress med tröja och klassiskt. Dessutom samtidigt! Under 2000-talet dominerade han bänkpress scenen när han gjorde 1008 lbs / 457,5 kg som var tyngsta bänken någonsin året efter att gjort 715 lbs / 324,3 kg klassiskt året innan. Dock så är Scot Mendelson kungen av att bomma ut sig och har nog inte varit nere med stången till bröstet på sen Obama var president. Jag tror att Scot Medelson kommer missa sina lyft innan han ens har hunnit börja pressa dem. Det intressant är dock hur mycket vikt han kommer lägga på stången.

 

Nu återstår bara att se vad som händer på Baddest Bencher on the Planet. Här har ni alla fall fått lite från den ”mörka” sidan av bänkpress och få veta lite mer om den nya modellen av ”tröjor”. Hoppas texten varit underhållande och kanske lärorikt eller informativ. Gillar ni detta innehåll och vill ha mer kan ni stötta genom att handla hot tyngre genom denna länken. de har bänkpress relaterad utrustning som klossar, handledslindor, t-shirts med bra grepp och program skriva av mig för att få en starkare bänkpress.

Ni kan även följa mig på min Patreon för mer av den här typen av innehåll med mera!

 

Gene Rychlak, första mannen att bänka 1000 lbs DÖD

Josef Eriksson

Tyngre Shakers
Barebells Mixlåda
Jordgubbsgröt
Tyngre Styrkelyft T-shirt
Tyngre väska
8-pack magnesium klossar
Rött Gummiband
Tyngre Shakers
Barebells Mixlåda
Jordgubbsgröt
Tyngre Styrkelyft T-shirt
Tyngre väska
8-pack magnesium klossar
Rött Gummiband

Liknande inlägg