Westside VS The World – Recension

 

 

Har man sysslat med styrkelyft seriöst är det i min mening självklart att man känner till Westside Barbell, eller i alla fall hört om det. Westside Barbell är ett gym som ägs och drivs av Louie Simmons. Gymmet ligger i Columbus, Ohio och är utan tvekan världens mest kända styrkelyftsgym. Kanske till och med världens mest kända gym efter Golds Gym?

 

Många som känner till Louie Simmons och Westside har redan börjat irritera sig över denna text. Varför? Jo, för Louies oortodoxa stil till doping, grunda böj, multiply och för sin träningsmodell. Och tro mig, 8 år av mitt liv smutskastade jag också Louise Simmons mer eller mindre rakt av. Fast efter jag lärde mig mer och mer om honom och hans arbete ändrades min syn. Doping och grunda böj är bara en liten, liten del i det stora hela och det du trodde du visste om Westsides träningsmodell är nog inte ens en tiondel av vad det faktiskt är.

 

Louie Simmons kom in på styrkelyft redan 1966 och var där efter biten ända in till idag. Han är en som vi har att tacka för mycket vi vet om träning idag. Om han själv inte på olika sätt experimenterade fram något givande, så vidareförmedlade han bra information från andra. Mycket assistansövningar, komplement eller varianter du gör har han med största sannolikhet tagit fram eller populariserat.

 

Vad handlar filmen om då? Filmen i säg handlar om just Westside och Louie, från att det började till vad det är idag. Hur inte bara Louie har utvecklats utan även gymmet och med det hela styrkelyftsvärlden. När, hur, var och varför Westsidemodellen kom till. Westside VS The World börjar med att man får höra Louie Simmons berätta om sin bakgrund. Hur han hade det tufft som barn men fann en kärlek till baseboll och tyngdlyftning tidigt. Hur han var framgångsrik inom baseboll på knattenivå och även en regionalt framgångsrik tyngdlyftare. Sedan hur allt ändrades 1966 när han fick syn på styrkelyft och dess utövare.

 

Filmen börjar ungefär där, år 1966, innan har far in i armén, efter fått syn på styrkelyft. Sedan följer filmen tiden som en röd tråd fram till idag. Man får lära sig hur han började träna hemma i garaget 1970 efter kommit hem från armén. När garaget blev för litet för de som tränade där fick han söka sig till nya lokaler. Vi får se alla olika lokaler de har hållit till i och vistats i. Vad som har hänt och hur det gick till när de tränade. De pratar också om när, hur, var och varför man började vända sig till Louie om råd, och varför han hade dom. Vi får se och lära oss om lyftare/karaktärer som vistats på Westside under åren och höra om dom från många.

 

Det finns många som tror de känner till Louie Simmons och Westside, men efter man sett den här filmen kommer man inse hur lite man vet och hur mycket mer man har att lära. Den delen med multiply och grunda böjar är något som i modern tid tyvärr blivit deras ansikte utåt. I filmen får vi se helheten bakom allt och inser då kanske snabbt att det bara är en liten del. Även fastän mycket av just informationen inte var ny för mig var jag fängslad av filmen. Jag hade kunnat se den igen direkt när den tog slut.

 

Varför då detta? Filmen innehåller så mycket mer än bara massvis med fantastisk information! Den innehåller en känsla och ett driv, ett driv att bli bäst och lära sig hur du ska bli det. Det är en dokumentär men den bidrar med en obeskrivlig passion. Vi som var i sällskapet och såg filmen har tävlat eller tävlar i styrkelyft. Vi alla var helnöjda med filmen, den förmedlade mycket, bl a fick man lite mer perspektiv på saker. Perspektiv som för övrigt är något jag tycker saknas mest inom träningen. Många har sina idéer om vad som är tufft, tungt eller mycket, men sätt det i perspektiv till något ”relevant” så kanske ditt perspektiv ändras.

 

Jag rekommenderar starkt alla styrkelyftare att se den här filmen. Kan även rekommendera den till andra utövare inom styrkesporter. Jag tror den här filmen kommer hjälpa många på olika sätt, vissa mer än andra. När du ser den, se den med ett öppet sinne och gå inte på saker du vet eller tror du vet innan. Försök ta till dig av det du kan ur en positiv aspekt och gör det bästa av det!  Den bidrar med en mental boost och inspiration jag inte sätt sedan jag såg första Rocky-filmen.

Josef Eriksson

Ett svar till “Westside VS The World – Recension”

  1. Sebastian skriver:

    Var kan jag se den?

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg