Yngve Gustavsson – Den glada supertungviktaren

Tusen konstnären

Att hålla sig i världseliten i styrkelyft över 10 år är inte alla som klarar. Att göra det i supertungvikten har visat sig vara väldigt sällsynt. Yngve Gustafsson höll sig i världstoppen i bänkpress och styrkelyft 14 år.

1984 vann han sitt första SM i klass 125 kg med 875 kg i totalen. Utrustningen som var att tillgodo hålla med då ska vi veta också var betydligt närmare vad klassiskt är idag än vad utrustning är. Bänktröjan fanns inte och Yngve likt många andra använde inte dräkt i mark. Det året kom att bli en explosion för hans tävlande. Samma år kom han trea på EM i supertungvikten, han vann Nordiska och kom femma på VM. På VM mötte han Lee Moran som är känd för att sätt 1000 lbs i knäböj efter att på samma tävling ramlat ihop med vikten på ryggen. Yngves personbästan i knäböj var en 390 kg knäböj, på träning gjorde han 422,5 kg. I bänken gjorde han 257,5 kg och på träning 270 kg.  I marklyftet drog han som mest 332,5 kg och den bästa totalen på tävling var 940 kg. Hade man slagit ihop alla hans bästa siffror, på träning som tävling ger det en total på 1025 kg.

Men det blev inte bara styrkelyft för honom 1984, efter att placerat sig bra på VM så blev han inbjuden till Världens starkaste man där han kom sjua.

Under sin långa karriär mötte han många av Sveriges super lyftare i supertungvikten. Bland dessa Karl Sjölin, Thomas Stenlund, Lars Noren, Sonny Eriksson, Anders Eriksson och Roger Sandström. Alla internationellt tävlande lyftare.

Den 16 November 2019 gör Yngve comeback efter 19 år, det blir det femte decenniet ha tävlar.

Vill man höra mer om Yngve Gustafsson kan man göra det i podden jag har
https://tyngre.se/podcast/yngve-gustafsson-i-tyngre-kraftsport/
https://tyngre.se/podcast/yngve-gustavsson-tillbaka/

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson


Förslag på liknande artikel

Per Berglund – Sveriges bästa manliga styrkelyftare på 90-talet

Josef Eriksson

Tyngre Shakers
Barebells Mixlåda
Jordgubbsgröt
Tyngre Styrkelyft T-shirt
Tyngre väska
8-pack magnesium klossar
Rött Gummiband
Tyngre Shakers
Barebells Mixlåda
Jordgubbsgröt
Tyngre Styrkelyft T-shirt
Tyngre väska
8-pack magnesium klossar
Rött Gummiband

Liknande inlägg