201106 Fredag – Inställd tävling

Ingen tävling 19 december = ingen maxning i bänkpress

I och med rådande omständigheter så kommer vi ställa in vårat sanktionerade klubbmästerskap i Hallsberg den 19 december. Just ni finns inget som ”tvingar” oss till att stänga ner det. Där emot har vi i styrelsen fattat beslutet att avblåsa det pga att vi ser en för stor risk med det. Att 30-40 personer ska andas och ta på varandra på trång yta är inte vad som rekommenderas just nu. Till det så har vi satt en maxgräns på åtta personer i våran lokal på 270 kvm, något vi nog kommer hålla på minst året ut.

Det här gör att jag inte har en tävling i år och det blir första året sen jag började tävla, jätte tråkigt! Jag har haft en stolthet i att tävla varje år sen min debut 2009. Dock håller jag en högre stolthet i att försöka hålla gällande rekommendationer. Jag var på väg in i stor form och levererade bättre reps resultat än inför när jag gjorde 235 kg. Tror det var åtta veckor innan min 235 kg bänk jag gjorde 16 reps på 160 kg. Nu elva veckor innan KM gjorde jag 19 reps på 160 kg vid två tillfällen och var nära på 20 reps ett av dem. Bröstet är 95% bra från bristningen och behöver inte hänsyn till det.

Efter att ha gjort 19 reps på 160 kg, 10 reps på 180 kg och fem reps på 200 kg gick jag upp och gjorde 220 kg med ett stopp. Jag har inte tränat på över 160 kg sen Augusti 2019 och kan leverera 220 kg med den ”förrätten”. För mig var det ett kvitto på att min form var där, men… Jag bestämde mig för några år sen att jag toppar mig bara till tävlingar och planerar maxningar till tävlingar. Jag är för dålig för att lägga tid på att toppa och maxa utan för tävling. Bästa tävlings noteringen i -105 kg klassen är 263 kg, 235 kg är långt från det.

Jag har lärt mig och blivit duktig på att toppa min form och andras, jag behöver inte träna på det. Jag är även duktig på att träna och bli stark. Det historien visat är att jag inte är duktig på att backa undan när jag måste. Det är den kvalitén jag måste få upp om jag vill bli det bästa jag kan. Sist jag på mina villkor tog en paus efter en lång satsning var 2014. Från 2015 har jag tvingats till uppehåll. Från 2016 har jag tvingats till paus av skavanker.

Efter KM den 19 december hade jag inplanerat en bänkpress paus resten av 2020 för att kunna komman fräsch 2021 och träna mot de eventuella tävlingarna som råder då. Med KM inställt och min historik av att gasa koster månader klipper jag här träningen. Cirka två veckor kommer det vara uppehåll från bänkpressen. Eftersom att kroppen redan känns hel och stark kommer jag känna mig väldigt redo i slutet av november när jag drar igång igen.

Sen 2009 har jag varje år höjt mitt PB i vikt och wilks på tävling. Detta fick jag inte möjligheten att göra i år. Även under serie 3 hade vi inga tävlingar i min region och jag hade inte heller varit i form för över 230 kg då tror jag. Jag kommer kompensera för detta under 2021 om tävlingarna kommer igång. Givetvis hade det varit kul att få göra det på en internationell scen, men för mig ännu hellre på ett SM. Jag skulle jätte gärna leverera det bästa av mig på ett SM hellre än VM. Anledningen är att jag inte levererat ett PB på ett SM sen ungdoms 2010. Det finns många här i Sverige som stöttar mig och nästan vad man kan kalla för fans. Att få visa dem från min bästa sida är något jag skulle vilja.

Kommande period kommer inte behöva vara lika lång innan gör når tunga vikter igen. Vi kommer nog se 6-7 veckor med lättare träning och sen 6 veckor med lite tyngre grundträning där vikter på alla fall 180 kg kommer lastas. Tror at jag inte lastar på mer än att jag hanterar 10 reps innan vi vet mer eller mindre säkert om tävlingar.

Josef Eriksson

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg