Träningsplaner 2023

Jag tänkte i detta inlägget skriva av mig lite hur jag tänker lägga upp min träning inför nästa år och vad jag har för mål med den. Inlägget blir högst personligt, så om någon läser detta så får ni ta det för vad det är.

Jag har under 2022 blivit en allätare när det kommer till träning och under 2023 kommer jag ta upp det ytterligare ett snäpp. Så vi kastar oss rakt in i vad jag ska träna.

Triathlon / Löpning


Jag är anmäld till två olika lopp 2023. Det närmast i tid är Challenge Vansbro som är ett medeldistans triathlon, motsvarande distansen av ett halvt ironman eller ett Ironman 70.3 som dom också kallas. Det är då alltså 1,9 km simning, 90km cykel och 21,1 km löpning. Challenge Vansbro går av stapeln 1 Juli 2023.


Sedan är jag även anmäld till ett marathon-lopp (42,2 km alltså) som heter 6 sjöar i Uppsala. Detta går i skogen (bredvid 6 olika sjöar som namnet antyder) och vad som ser ut att vara riktigt fina miljöer. I loppsammanhang har jag insett genom både Ironman 70.3 Jönköping och Uppsala Halvmara att jag inte gillar att springa i centrala delar av städer, utan helst där man får vara ifred, samt att det är kul att kunna se fina saker under loppet.

På både Challenge Vansbro och 6 Sjöar är målet bara att klara tidsgränserna (8h Challenge Vansbro respektive 6h på 6 Sjöar) och det bör gå om inget dumt händer. Jag har dock problem med ett löparknä just nu, vilket bör kunna fixas om jag är noga med att stretcha ordentligt varje dag. Så jag får väl lägga in det också.

Styrkelyft


I styrkelyft är målet att göra iallafall en tävling 2023 och att ta PB på lyftkoefficienten DOTS. Jag vet dock inte om jag kommer köra DM i Styrkelyft i år. Man måste kvala till DM, vilket görs att då behöver göra två olika tävlingar. Jag kommer nog bara ha tid med en SL tävling i år, mycket pga ytterligare en träningshobby som ska in under 2023!

Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ)

En bild på mig och min kompis Oscar för ca 12 år sedan.

Jag har har hållt på med olika kampsporter i större delen av mina tonår. Den sista kampsporten jag lämnade innan jag gick över till amerikansk fotboll dock var BJJ.

För er som inte känner till BJJ så kan man enklast förklara det som att man brottas med judo-dräkt och försöker få motståndaren att ge upp via tex strypningar, armlås eller liknande. Jag tyckte detta var väldigt kul i övre tonåren, men gick sedan över till annat av lite olika anledningar. Men sedan 1 år tillbaka har jag varit lite småsugen på att ta upp det på en glad motionärsnivå, men tiden har inte riktigt funnits osv, fram tills för någon vecka sen när min kompis Oscar som jag tränade med i tonåren tog sitt bruna bälte. Då kunde jag inte hålla mig längre utan ville också få brottas iallafall en gång i veckan. Kristinehamn har passande nog en klubb i BJJ och jag gled in och dammade av mitt blåa bälte för första gången på 12 år för någon vecka sedan. Det gick som väntat fruktansvärt dåligt, men det var oerhört kul. Det kommer ta bra länge innan man ens är på samma nivå jag var på för 12 år sen, men det är lugnt för min del. På hösten hade jag gärna kört en tävling för skojs skull, fördelen i BJJ gentemot tex styrkelyft är att du tävlar mot folk som är på din nivå pga att du tävlar mot folk med samma färg på bältet, medans det i styrkelyft iallafall på min nivå lätt blir att en person antingen har 100kg mer eller mindre än dig i totalen, vilket mer gör själva tävlingen till en mötesplats för att inta stora mängder koffein och lyfta än ett faktiskt tävlingsmoment. 

Kristinehamns BJJ aka mitt nya crew

Så hur ska detta gå till då?

Första halvåret kommer i grova drag se ut enligt scheman nedan. Pass 1 och 2 kommer oftast ligga på fasta dagar samma tid varje vecka så jag får planera runt det helt enkelt. I andra kvartalet kommer det ändras lite för att få in lite olika typer av långdistanspass på cykel/löpning eller kombinationen av dom på samma pass.

Pass 1: BJJ. Oftast lär detta bli på måndagar för min del, då det passar bäst in med familjens schema.

 

Pass 2: Simning.

Jag har med några kollegor börjat simma innan jobbet varje onsdag vilket också har blivit en av favoritträningsdagarna. Det är oerhört skönt att glida ner i vattnet strax efter 06.00 och öva crawl. Passen hitintills har varit 40 min långa för att hinna i tid till jobbet efter, men från och med årsskiftet har jag informerat kollegor och chef att jag kommer flexa in 30 minuter senare på onsdagar, så jag kan simma i 1h.

 

Pass 3: Styrketräning Helkropp

Tanken är här att ha ett medeltungt pass där det inte ska vara något renodlat SL moment under första halvåret och olika övningar från pass till pass. Detta är mest så jag får leka av mig med annat innan ett det blir lite SL-fokus efter sommaren igen. Tanken för varje pass är 3 övningar som tar liknande muskulatur vid böj/mark, 3 övningar för överkroppen och 2 övningar för greppet. 3 arbetsset per övning, så det lär gå hyfsat fort per övning, vissa övningar lär också ske i cirkelträningsform med lite mindre vila mellan momenten för att genomföra övningarna fortare.

 

Pass 4: Cykling

Cyklingen var det jag hade absolut störst problem med under mitt halv-Ironman 2022, så jag tänkte att jag ska ha ett ordentligt cykelpass per vecka, där jag dels jobbar med olika typer av intervaller och sen avslutar med extra Zon 2 arbete. Det ska försökas hållas till 2-3h per pass. Det är målet iallafall, men jag vet med mig om att ifall jag är sliten blir det ofta ett “zon 2 pass”, så vi får väl se hur det blir.

 

Pass 5: Löpning
Ett löpningspass måste in per vecka, men det är faktiskt något jag i kvartal 1 kommer försöka hålla rätt kompakt iform av morgonträningspass, alternativt precis innan läggdags på runt 30-45 minuter. Detta öppnar då upp för att jag kan träna 4 dagar i veckan, men ändå få in alla pass. Tex kan jag då springa på morgonen, men köra bjj på kvällen. Att träna 4 dagar i veckan tycker jag funkar väldigt bra, då jag nästan alltid kan få in 4 träningsdagar oavsett hur veckan ser ut, men fortfarande ha tid till annat (som familjen tex) och kunna sova igen lite tid dagarna jag inte tränar. Att se ett extrapass just som bonuspass ger mer frihet men också mindre psykiskt tryck att jag “måste” få in ytterliggare ett pass. Måsten är inte kul och jag tränar för att det är kul.

Eventuellt bonuspass:

Om jag får lust/ork/tid så gäller precis som förra året att få in ett bonuspass. På första halvåret kommer bonuspasset antingen bestå av BJJ eller ett överkroppspass. Underkroppen kommer så sitt ändå samt även konditionen.


Jag tänkte också skapa ett inlägg här på sidan där jag bara uppdatterar en gång i månaden vilka pass på vilka datum jag gjort utan någon större info om passen, för att i efterhand kunna se hur många pass jag faktiskt har tränat.

Allmänna tankar

Detta är verkligen ett träningsår jag ser fram emot. På DM i november 2022 var det tydligt att jag är starkare än jag någonsin varit, och att jag klarade mitt mål med Ironman 70.3 i Jönköping i somras under 2022 visar på att konditionen klarar av galna saker jag inte klarat tidigare. Att ha detta i ryggen när man går in på jordsnurr nummer 31 med fru, barn, jobb och villa känns faktiskt jäkligt bra, inte för att jag är speciellt gammalt, men att det visar på att träningen fortfarande rör sig framåt och åt många olika håll samtidigt. Att få komma tillbaka in i kampsportsvärlden känns riktigt roligt och det kommer göra att min träning blir ännu mer varierande, vilket ger extra glädje under veckan.

Jag avslutar med ett klipp från Jocko Willink. Jag hittade klippet efter jag gjort upp min träningsplan, men jag antar att jag checkar alla dom boxarna utom “eat good”. Det kanske får bli 2024 års projekt, time will tell.
Adios!

Daniel Dalerhult

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg