Utmaningar och Mål 2022

För att min träningsjournal inte ska bli den tråkigast journalen på bankpress.nu när jag är skadad tänkte jag skriva ett inlägg vad jag har för träningsmål under 2022. 

Jag ändrade min träning rätt rejält under 2021, då jag i princip övergick till att träna endast 4 pass i veckan där 2 pass är styrketräning och 2 pass är konditionspass. Att gå in på träningsupplägget mer än så får vi göra i en annan post, men anledningen till att jag ändrat om det så från att nästan uteslutande kört styrketräning i en längre period var att jag blev uttråkad. Det kändes som att jag stod och tränade i vår atletklubb som bokstavligen är ett bombrum utan fönster och slet i timmar varje vecka för att kunna lägga på 2,5kg extra på sina maxlyft 1 gång varje år. Jag gillar fortfarande att styrketräna, men jag behöver komma ut och träna utomhus med jämna mellanrum för att inte bli mer gubbgrinig än jag redan är. 

Med det sagt så kommer vi in på årens mål och jag har tre stycken.

 

Mål ett: Jönköping (halv)Ironman , 10 Juli

 

Jag lyssnade på en podd om ironman som var rätt trevlig (Hemsö Triathlon Podden). Dom snackade upp ironman väldigt mycket och efter att jag lyssnat på den några gånger var jag sugen, men jag hade tillräckligt mycket vett i skallen att fatta att jag inte kunde genomföra hela distansen. Varenda vettig person som skriver om konditionsträning rekommenderar minst 3 års träning för ett Ironman och då ska man ha endel konditionsbakgrund sen innan, vilket jag inte har. Men i podden fick jag reda på att det även fanns lopp med halva distansen, som alltså då innebär:

1900 meter simning
90 km cykling
21 km löpning

Totala tidsgränsen är 8h 30 min, vilket jag tror jag kan klara av. Jag kan bara simma dåligt bröstsim just nu (det ser katastrofalt ut och går superlångsamt), men jag är anmäld till en kurs för att lära sig crawl, som skulle börjat vecka 3 men är framflyttad pga covid… För att underlätta att träna cykling köpte jag en såkallad ”Smart trainer” (modell Elite Tuo). Det fungerar så att du kan placera din cykel på trainer och koppla upp dig till Zwift (finns andra aktörer, men ärligt talat använder alla Zwift). Jag har då detta spelet på telefonen. Jag startar programmet och kopplar då upp programmet till trainern. I sin profil ställer man in sin kroppsvikt, storleken på cykelns däck och sen kalibrerar programmet ut hur mycket du måste trampa för att komma upp till olika hastigheter som då reflekterar din profil i spelet. Detta gör det mycket roligare än att sitta och trampa på en spinningcykel i blindo. 

När det kommer till löpningen gör jag inget speciellt mer än springer/ruckar, däremot köpte jag till externa dubbar som jag själv skruvade in i ett par gamla löparskor så jag kunde springa under vintern. Dessa kostade ca 300kr och jag tänkte att det var värt ett försök då jag inte ville bränna 1500kr på ett par icebugs. Jag är nöjd med dom med tanke på priset, men jag känner avdubbarna när jag springer på ren asfalt.

 

Mål två: Para Endurance Race,  9-11 September:

Para Endurance Race är en tävling som är en civil variant av örnmarschen. Man går racet i par och har totalt 40kg packning i paret (vi kommer fördela det 20/20) och sträckan är minst 70km (kan bli längre om man är kass på att orientera). Biljetterna är inte släppta än men tanken är att jag och min vän Martin ska köra detta och sikta på att bara klara tidsgränsen på 24h. Det finns bara en person jag hade kunnat tänka mig att göra detta med och det är just Martin. Mitt humör kan bli fruktansvärt dåligt när jag är trött och hungrig, men jag har generellt oerhört svårt att bli sur på Martin och han är alltid så jäkla glad när han är ute och vandrar. När jag åkte kortvasan 2019 (hade stått på längdskidor totalt 2ggr innan dess) och hade en av mitt livs värsta upplevelser rent ansträningsmässigt då jag hade kramp i tricepsen i 19km (jag kunde inte sträckan ut armarna för då låste dom sig). När det var 1 km kvar var det någon som åkte upp bakom och började slå på mina skidor med sin stav. Det var Martin och inte ens då blev jag sur på honom.

Förberedelsen inför det är att jag har köpt en rejält stabil och bra ryggsäck Vulcan Cyclops 2. Jag köpte den begagnad för 1100kr inkl frakt. Under 2021 har jag ruckat rätt mycket och genomfört mitt eget lilla evenemang Operation AGDA som är 19,3 km marsch med 32kg packning på under 3h. Para Endurance Race kommer såklart vara tuffare då det är 5+ mil extra och dessutom i terräng och en stor tid av det är även i mörker. Men det ska också nämnas att det är en jäkla skillnad att gå med 20kg packning istället för 32kg, vilket blir en enorm fördel. Tempot blir också betydligt lägre, jag behövde springa ganska mycket under Operation AGDA, jag kommer inte göra det här. 

Jag har även köpt nya kängor för att se om jag lyckas att behålla min nagel på stortån denna gången och minska övriga blåsor etc.

Mål tre: PB på wilks i totalen


Det hade varit jäkligt kul att lyckas få med sig något styrke PB på tävling. Jag har inga planer på att gå ner eller upp i vikt under året, men som vi alla vet “Skit händer”. Därför sätter jag hellre målet på Wilks. Skulle jag väga något kilo mer än sist jag tävlade kan jag fortfarande se det som ett PB om wilksen är högre, samma sak om jag märker att konditionsträningen inte hjälper i den mån det måste göra och det kommer till att jag måste kapa några kilo kroppsvikt.

Så då vet ni vad målen för 2022 är iallafall. Hur många som uppfylls, ja det får vi se.

Daniel Dalerhult

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg