Dotter nummer två, 4 månader kvar till Ironman och skierg!

Detta blir ett längre inlägg där mycket ska nämnas, men så blir det ibland!

I förrgår blev jag och min fru offentliga med att vi ska få ytterligare en dotter som beräknas komma den 28 augusti. Kul givetvis och allt såg bra ut på ultraljudet. Dubbelt så bra när vi fick reda på att vi skulle få en dotter till, då både jag och Anna gärna ville ha ytterligare en dotter (hade givetvis inte spelat så stor roll egentligen).

Men, detta är trots allt en träningsjournal/blogg eller nått så den stora frågan är alltså: Hur påverkar detta min träning mot Ironman Kalmar? Framförallt då barnet är beräknat till 28 augusti och Ironman Kalmar är 17 augusti? 

Egentligen inget alls. Mer än att man får hjälpa till lite mer hemma än normalt kanske? Jag har ju vetat detta sedan några månader så det är inget nytt för mig. Jag var rätt med på att det kunde bli såhär, det är också den största anledningen till att jag bokade Ironman Kalmar så tidigt eftersom att man med tidig bokning får möjlighet att skjuta fram sin anmälan ett år. Det ingår i Ironmans “Flex90 Entry Early Benefits”. Så min tanke var att om Anna blev gravid och datumen låg nära varandra så skulle jag skjuta upp anmälan 1 år. Men med allt det jag vet nu så finns det inte en chans i helvete att jag kan träna så mycket jag gör nu med en nyfödd i huset med ett barn sen tidigare till 2025. Så det blir 2024 helt enkelt. En rolig sak med Ironman Kalmar är att det för 1 vecka sedan var 85% slutsålt, så det lär vara utsålt när det väl är dags. Det var nämligen rubriker om det i SVT förra året att intresset var svalare än normalt, så kul om det är tillbaka på en hög nivå igen.

Snart fullbokat!

Det är egentligen inte så dramatiskt, om Anna har energi till att åka med ner till Kalmar så har vi hyrt ett helt hus och hon kommer att vara omgiven av min mor, min syster och min kompis Adam hela dagen jag hurtbullar mig. Ska hon ändå sitta i ett hus med sin mage spelar det ingen roll om huset är i Kalmar eller Kristinehamn.

Om Anna inte känner sig i skick för att följa med ner till Kalmar så åker vi inte ner. Visst, anmälningsavgiften brinner inne samt boendeavgiften, men det är skitsamma i det stora hela. Det jag däremot kommer göra isåfall är att göra distansen på något eget vis ett senare datum i år någonstans i Värmland. Jag kommer döpa “eventet” till Wermland Man och köper en sjukt fin medalj om jag klarar det. Oavsett om det blir Ironman Kalmar eller Wermland Man så blir det nog en bra historia / upplevelse.

PB på 10 km, 15 km, 10 miles och 18 km på samma runda!


Det är nu bara 4 månader och en vecka kvar till Ironman Kalmar och träningen har verkligen varvat upp. Denna veckan har varit ett riktigt helvete då det ska vara så kallade “Time Trials” (alltså maxning) i både löpning på 18 km, simning på 2500 m och cykling (som jag ska göra ikväll) på 80 km. Löpningen gick riktigt bra och trots tuffa väderförhållanden med mycket blåst blev tiden på 18 km 1h 37 min 53 sek (5:26 / km). Riktigt nöjd med det. Dagen efter skippade jag dock att maxa på 2500m då jag redan efter 1200m fick kramp i fot/vad/ben. Jag saktade ner tempot istället och simmade totalt 3800m så jag börjar vänja mig vid distansen. 80 km cykling görs ikväll och just nu känns det som att det kommer gå skit, men allt kan hända.Jag har sen sist också anmält mig till Vansbro Triathlon som jag även gjorde förra året. Det är halva distansen (1,9 km simning, 90km cykel, 21,1 km löpning) och ska göras enligt mitt träningsschema. Då är det lika bra att göra det på en tävling så man får lite rutin i det. Jag ska även anmäla mig till min första triathlon på olympiska distansen, nämligen Hallsta Triathlon. Mitt träningsprogram säger att man även ska göra en sådan distans (1500 m simning, 40 km cykel, 10 km löpning) och Hallsta triathlon ligger bra datummässigt och det är bara en 2h biltur härifrån. Återigen kan man göra dessa distanserna hemma, men tävlingsrutin i form av riktiga växlingar, simma/cykla bland folk etc är bra att få in.

Nytillskott till hemmagymmet!


Slutligen har jag också köpt in en skierg till mitt hemmagym!
Anledningen till köpet är att jag ska köra Öppet spår för att försöka mig på att göra en svensk klassiker under 2025. Eftersom jag är världens sämsta skidåkare känner jag att det som fattas i min teknik iallafall inte ska fattas av den fysiska kapaciteten. Jag har även velat ha en konditionsmaskin till i mitt gym en längre tid och då är det kul med en konditionsmaskin som faktiskt tränar armarna då det nästan alltid är ben dominant annars. Vad som är en kul bonus är att jag har läst att många simmare tränar med skierg då det är snarlika muskler som används, framförallt i frånskjutet. Det är inget som lär skada i alla fall.


Jag lyckades köpa en begagnad skierg med den nya PM5 monitorn för 9500 kr, vilket verkligen får räknas som ett kap då den knappt var använd (nypris är ca 17 000 kr). Jag ville ha specifikt med den nya PM5 monitorn då det enklare går att koppla in pulsband etc samt enkelt att ansluta till appen som Concept2 har (ErgData). Att ha en riktigt skierg öppnar även upp för diverse onlinetävlingar, då alla onlinetävlingar kräver just en Concept2 maskin och ej maskin från andra leverantörer. Det går inte heller att jämföra resultat om man har en annan maskin, då de helt enkelt inte är kalibrerade på samma sätt. Just nu är passen i skiergen bara att vänja kroppen vid rörelsen, så jag tar inte i när jag kör utan det får komma lite längre fram. Jag har även köpt in en hållare för mobil samt en för min laptop (som kan fällas ihop till en stor surfplatta) som kan placeras på skiergen. Detta öppnar upp för att kunna se på film under långpass, samt att ha mobilen placerad med appen ergdata om man ska köra intervaller etc. Jag köpte dom av en kille som heter David Persson som 3D printade hållarna. Vill ni ha en likadan kan jag starkt rekommendera honom. En mobilhållare kostar 220 kr och en surfplattehållare kostar 345-375 kr beroende på vilken storlek ni ska ha. Kontakta honom om ni är intresserade på persson.maskin.mail@gmail.com

.


Allt gott mina vänner! På återseende!

Daniel Dalerhult

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg