Världens Starkaste Man 2021 – Dag 3

Dag 3

Dag tre och sista dagen för kvalgrupperna att göra upp om platserna i finalen. Dagen bjöd på ett press medley och ett statiskt front håll med en jätte hacka. Fem grupper som började med 25 mannar är nu inför dessa två grenar nere till 22 män. Johnny Handsome Hansson låg inför detta i ett läge där han behövde peta upp sig lite i poängen för att han en chans att ta sig till finalen med stenaren.

Brian Shaw firar efter gren seger

I grupp ett går Brian Shaw in och skiner ännu en gång. Fyra olika objekt ska pressas över huvudet och fyra objekt är vad karln pressar på snabbast tid av alla i sin grupp. Här är Brian så gott som klar för final redan. I grupp två, Johnny Handsome Hanssons grupp så vinner Trey Mitchell pressen. Vad beträffar Johnny så får han inte upp alla objekt och kommer där av fyra i gruppen. Sista objektet var han bara ett par decimeter från att låsa ut när det sköt till i höften på honom och han tappade kontrollen.

I grupp tre är det ingen som riktigt tagit ett jätteförsprång med ledaren på 12 poäng och fyran på 9 poäng. Efter pressarna så blir det alla fall ett lite större glapp till grensegraren, JF Caron. Sen då gruppen med bara tre gubbar kvar, grupp fyra där det händer något intressant. Jerry Pritchett gör inte en enda repetition med första objektet som är en 90 kg hantel i press medleyt. Dock ändrar inte det så mycket i och med att han redan är klar för stenarna då de bara är tre i gruppen.

Sen har vi det vilda getingboet i grupp fem, en rysare rakit igenom. Ledaren i gruppen har efter tre grenar 11 poäng och fyran 10 poäng. Fjolårsmästaren, Oleksii Novikov ligger på en fjärdeplats med allt att förlora. I press medleyt så VINNER Oleksii Novikov med inte ens fem tiondelar över britten Luke Stoltman. För båda deltagarna var detta oerhört viktiga poäng. Efter det kastas ordningen om och vi har Novikov och Luke Stoltman på 15 poäng i toppen med Kevin Faris och Bobby Thompson på 13 poäng.

Hansson ger allt!

I sista grenen innan vinnaren går till finalen är då en statisk övning. Deltagarna ska hålla en jätte hacka framför sid på raka armar. I grupp ett så har Biran Shaw ett så stort försprång att han i sämsta fall hade behövt hålla den en sekund. Nu behövde han inte ens hålla den några sekunder men gjorde det för sakens skull. Sen då i vår kära Johnnys grupp så faller tyvärr Johnny igenom här. Johnny håller i 28,15 sekunder som tyvärr ger honom en sista plats i gruppen och är där med borta utan chans på final. Vinner grenen i grupp två gör Trey Mitchell som där med blir klar för final.

Den längsta tiden någon håller är 48,03 sekunder. En tid som setts av Robert Oberst i grupp tre när han vinner grenen och säkrar en plats inför stenlyften. Till final från grupp ett blir fjolårstvåan JF Caron. I grupp fyra så har Konstantin Janashia en stor ledning inför sista grenen där han håller i tillräckligt för att bli klar för final. Vinner grenen gör Jerry Pritchett som håller hela 35,39 sekunder. En tid som visade sig inte hjälpte honom varken till eller från i stenarna.

Trey Mitchell går hela vägen i pressarna

Grupp fem då, kära nån! Av fem deltagare så hör fyra hemma i finalen. Bobby Thompson, Luke Stoltman, Kevin Faris och Oleksii Novikov, vilka kämpar! Det är fullständigt oklart här vem som ska gå till final efter tre grenar. Bobby Thomposon vinner grenen med marginal. Tvåa blir Kevin Faris och trea är Luke Stoltman. Oleksii Novikov blir alltså fyra och får inte ens testa på stenarna… fjolårsmästaren tar sig inte genom kvalgruppen till final. Det har aldrig hänt att en vinnare av världens starkaste man från året dessförinnan tar sig vidare genom kvalgruppen.

Kvar är då stenarna för killarna som kommit på plats två och tre i sina grupper. Sten serien var som sådan att det var 6 stenar på rad som skulle över en ribba. Den som kom trea i sin grupp börjar med att lyfta över den första stenen till andra platsens sida. När den stenen är över går man vidare till nästa sten som är tyngre. När trean kastat över stenen till tvåan och stenen ligger på plats har tvåan på sig 20 sekunder på sig att kasta över stenen igen. Fördelen tvåan har här är att om trean inte får över en sten så behöver tvåan inte lyfta tillbaka den. Sista stenen väger 210 kg och om inte någon fallit innan den blir det reps där.

I grupp ett vann Maxime Boudreault från Kanada mot Aivars Smaukstelis. Båda låg nära varandra i poäng inför stenarna där Maxime ledde 1,5 poäng. Båda två tog sig till sista stenen där det avgjordes på reps. I grupp två då hade vi Albatrossen, kungen av stenarna, världsrekordhållaren i tyngst lyft sten på 286 kg, Tom Stoltman mot åldermannen Mark Felix. Kanske uppgjort i förhand här men Mark är ingen dålig stenlyftare och lyfter över 5 stenar innan han fick ge sig. Tom kastar tillbaka alla och blir då segrare och klar för final. Skillnaden i poängställningen inför stenarna var Tom på 18 och Mark på 14.

Grupp tre slutade nog lite annat än hur jag trodde. Isländaren Eythór Ingólfsson Melsted går mot Robert Oberst. Ledaren inför detta var Eythór med en poäng före Oberst. De kommer till fem stenar innan Oberst får ge sig. Att Oberst inte tar detta är en liten chock då han i regel är en hygglig stenlyftare. I Filipinerna 2018 slog han Luke Stoltman i kvalet. Så med detta är Eythór från Island klar för final i Världens Starkaste Man. I grupp fyra så är det Adam Bishop mot Jerry Pritchett där vi också nästan på förhand kan lista ut resultatet. Jerry hade väldiga krämpor och besvär vilket gör att han bara fick över två stenar. Poängskillnaden inför var att Adam Bishop ledde med två poäng.

En av de om inte den hårdaste kvalgruppen i historien, grupp fem! Luke Stoltman går med en poäng upp på Kevin Faris. De båda tar sig till tyngsta stenen och där det blir reps duell. Segraren ur den blir Luke Stoltman som slår sig in i finalen kanske bättre än någonsin.

Luke Stoltman tar sig till final genom stenarna

Här nedanför ser vi slutresultaten för kvalen och startfältet inför finalen i Världens Starkaste Man 2021. Ni kan också klicka HÄR för Johnny Handsome Hansson Rapporterar Från Världens Starkaste Man | Del 6  där vi diskuterar hans egen insatts och spekulerar kring världens starkaste man och finalen.

 

Bilder från The Worlds Strongest Man

Stötta sidan genom att handla hos tyngre HÄR!

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg