Beverley Francis

Beverley Francis

Beverley eller då Bev Francis, ett av de första stora styrkelyfts namnet på tjejsidan. Hon tog sig in i styrkelyft och blev den första kvinnan att dominera sporten på damsidan.

Bev Francis var född 1955 i Australien började i sin ungdom med friidrott. Hon sysslade med flera grenar, men var väldigt framgångsrik i kulstötning. Under slutet av 70 och början av 80 var hon med i Australiensisk landslaget i friidrott. Det enda jag hittar i resultat väg är 15,16 m i kula 1979. Hennes friidrotts tränare var Brian Hewson som även hade tränat Roger Bannister. Roger Bannister som var första mannan att springa en mile under fyra minuter. Det var Brian Hewson som fick Bev att börja styrketräna. Han var av den tron att kvinnor då var kapabla till så mycket mer än vad de åstadkom.

I slutet på 70-talet började hon testa på styrkelyft i tävlings form. Hennes första tävling var 1977. Det var första året man anordnade officiella mästerskap för kvinnor i styrkelyft. När hon var 22 år gammal tävlade hon i klass 75 kg och gjorde totalen 412,5 kg. I den hittar vi en bänkpress på 102,5 kg klassiskt. Hon var framgångsrik även där och tog sig till landslaget. Vid första dam VM i styrkelyft 1980 var hon med. Hon tävlade i klass 75 kg och vann med 460kg i totalen. Komihåg att detta var en tid då man precis kommit på böjdräkten och knälindor. Lyftningen var inte långt ifrån vad som skulle kunna kategoriseras klassiskt.

Året där på vid VM i Honolulu var hon med igen, då tävlande i klass 82,5kg. Hon gjorde 575 kg i totalen denna gång och bänkade 150kg i t-shirt. Tvåa i klassen var Vicky Hembree som kom att bli en profil i styrkelyft och förkämpe för den klassiska bänkpressen. Hon pendlade lite mellan 75an och 82,5an. Vilken klass hon gick i spelade ingen större roll för gick hon i 75 an så slog hon ändå totalen i 82,5 an. Mycket av detta för att slå rekord i båda klasserna. I klass 75 kg gjorde hon hela 550 kg i totalen, då med 140 kg klassisk bänkpress.

Vid VM 85 så lade hon ner sitt styrkelyft satsande och ägande sig mer åt det hon gjorde parallellt med styrkelyftet, bodybuilding. Idag är hon kanske mer igen känd som en byggare än lyftare, trotts att hennes framgångar i lyftningen var större. Hon var med på flera Ms Olympia och blev som bäst tvåa några gånger. Man säger att hon aldrig fick vinna för hon helt enkelt var för grov. Där emot vann hon proffs VM i byggning 1987. Skulle hon tävlat 20 år senare hade man nog haft en annan syn på det hela och med de måtten mätt hade hon vunnit redan på 80-talet.

Hon var med i pumping iron två där man följer henne och debatten om vad kvinnligkroppsbyggning är och ska vara. Det domarna letade efter då var ett mellanting mellan det Jane Fonda visade upp och Bev Francis. Så i och med att Bev var först med att vara extrem åt ena hållet så blev det svårt att sälja in det. Hon var med på sitt första Miss Olympia 1986, redan året efter sitt sista VM i styrkelyft. Där kom hon åtta vilket fick publiken att bua. Det var uppenbart att hon blev ner dömd på sin storlek.

Som mest på tävling ska hon ha gjort 230 kg i knäböj. 152,5 kg i bänkpress och 227,5 kg i marklyft. Hennes bästa total är från VM 1983 i Australien på 577,5 kg i klass 82,5 kg när hon vägde 80,0 kg. Hon nådde stora barriärer som 500 lbs /227 kg knäböj och marklyft. Dessutom var hon första kvinna över 300 lbs / 136 kg bänkpress. Att bänka 150 kg av en kvinna klassiskt är ytterst sällsynt och otroligt. Det blev totalt 6 raka VM guld med tillhörande rekord för henne innan hon gick vidare till kroppsbyggningen.

Gillade du artikeln kan du stötta sidan genom att handla hos tyngre genom länken tyng.re/josef_eriksson

50 år av VM i styrkelyft – Det första världsmästerskapet

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg