Don Reinhoudt – Starkaste styrkelyftaren genom tiderna

Don Reinhoudt 160kg karl med världsrekord i alla grenar.

Reinhoudt började med styrkelyft i slutet på 60-talet. Han var redan då storväxt och såg upp till Jon Cole, en annan stor lyftare. När Reinhoudt var 24 år gjorde han sin första tävling i styrkelyft. Han gjorde 200kg i bänk, 300kg i knäböj och 288kg marklyft som gav en total på 793kg. Vid VM 1972 var han med och kom trea efter två av hans förebilder Big Jim Williams och John Kuc.

Åter där på vann han VM, det var första VM i IPF:s regi och på så sätt blev han den första IPF supertungviktsvärldsmästaren. Vid det VM:et var ingen mundering tillåten, inte ens handledslindor. Han vann det året, dock var han själv i klassen… men med sina 1035kg i totalen visade han sig vara av rätta virket och kom att vinna kommande tre år med. Han var den första av 36st (idag) som kom att vinna supertungvikten.

Han var med i den andra upplagan av världens starkaste man 1978 och kom tvåa. Åtet där på slog han bla Lasse Hedlund och Bill Kazmaier när han vann titeln. Han ledde så stort att han inte hade behövt göra sista grenen.

Världens starkaste man 2018, Hafþór Júlíus Björnsson gjorde en styrkelyfts tävling med 1100 kg i totalen på nästan 200kg kroppsvikt med knälindor, styrkelyftsbälte och marklyftsstång. Don gjorde för över 40 år sen med bara ett tyngdlyftarbälte och gasbindor 422,5 kg i knäböj, 275,5 kg i bänkpress och 400 kg i marklyft. Det blir tillsammans 1098 kg. Jag vill påstå att ingen idag kan göra den totalen med samma förutsättningar vid tävling. Till detta  med fick han lyfta efter sig själv på tävling med bara tre minuters vila.

Som mest på träning gjorde Don 454,5 kg i knäböj och 430 kg i marklyft. En till sak värd att nämna var att han vid VM 73 böjde 408,5 kg utan något annat än skor och trikå. En svårighet han hade var att pricka formen till en specifik dag. All kunskap vi har idag om att träffa formen fanns inte då, och informationen som fanns var inte heller lätt tillgängligt för den sakens skull.

Vi leker och drömmer lite, Hafþór fick sin 460 böj underkänd och drog 420 på träning med det hade han fått 1130. Bara 12,5kg ifrån det mesta som gjorts med bälte och lindor i totalen. Don hade fått ihop 1159,5kg om vi pulsat ihop hans total, då med tyngdlyftarbälte och gasbindor. Värt att notera skillnaden i strongmanmark kontra styrkelyft med. Hafthor drog 472kg med elefantstången och remmar. Han drog 410kg med en sviktande marklyftsstång efter böj och bänk. Vad hade Don dragit med med en mark stång?

Bilden här ovan är Don på 410kg i marken, det är på VM 1976 och bakom sitter Sven Hubert. Don fick stången till knäna innan han fick ge sig. Detta då efter 390 böj, miss på 415 och en bänk på 255 kg. Hans bänk blev låg för att han gjorde något fel på ingången på 245 kg så han fick gå om på det i andra. Han vann alla fall tävlingen, vilken också var det sista VM:et han gjorde. Hade han dragit det hade han varit förste man över 900 lbs /408 kg i marklyft!

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson


Jon Cole Fredriksen

Josef Eriksson

Ett svar till “Don Reinhoudt – Starkaste styrkelyftaren genom tiderna”

  1. […] Don Reinhoudt – Starkaste styrkelyftaren genom tiderna […]

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg