Karl Norberg – En glömd kraftkarl

Den otrolige Karl Norberg

 

Karl Norberg är en svensk kraftsports legend. Född 5 januari 1893 i Bräcke, Jämtland. Karl hade ett dussinantal syskon. Han och hans bröder jobbade hårt med fysiskt arbete i tidig ålder. Karl och fyra av hans bröder emigrerade till USA i början av 1900-talet.

Karl och några av hans bröder

Ståendes i mitten var den äldste brodern Oskar, han var först över till USA 1910. Mannen till hans högra sida är Karl. Karl då jobbade i armen under kriget (1914-1918). Hans uppgift var att bygga och förstöra broar. Där efter återgick han till det civila livet en tid innan han 1927 emigrerade. När Karl nått den amerikanska östkusten tog han sig över kontinenten till Kalifornien. I San Francisco började han jobba på järnvägen och sen som hamnarbetare. Under den tidens avtal var det inte direkt ett ergonomisk åtta timmars jobb. Utan lyftanordning och maskiner som vi har idag var det människokroppen som fick jobba och då närmare dygnet runt än åtta timmar om dagen. På vinterhalvåret var han i Alaska och jobbade som fiskare. Allt detta slit skulle resultera i mer än mat på bordet för Karl Norberg, han visste inte bara om det ännu. Redan 1934 hade ordet om hans styrka spridit sig så alla runt hela Golden Gate området kände honom som ”The Big Swede”.
Golden Gate Bron byggdes mellan 1933 och 1937

Norberg imponerade med sin styrka genom att lyfta objekt som vägde kring 250kg med en hand. Han kunde också gå på händer upp för trappor samt ståendes på händer gå upp och balansera på sina tummar. Han var sannerligen mer en bara en ”statisk” kraftkarl! Några år senare, 1941 var det en kroppsbyggen och styrkeuppvisning i San Francisco av tyngdlyftaren och kroppsbyggaren John Grimek. Grimek hade vunnit amerikanska mästerskapen i tyngdlyftning och kommit femma på OS 1936 i Nazisttyskland. I aktuell tid var John Grimek tävlande bodybuilder och hade vunnit MR Amerika 1940 och 1941. När uppvisningen i San Francisco pågick och Grimek lyfte vikter så ropade en man i publiken att hans kompis minsann kunde lyfta mer än Grimek. Detta hade givetvis kunnat göra Grimek upprörd då han var showens stjärna, men han blev exalterad och ville genast få upp denna kraftkarl.

Kring den här tiden så tog sig Norberg till ett YMCA i San Franciscos och började styrketräna. Han var alltså strax över 40 år, 178cm och vägde 105kg när han påbörjade sin styrketränings karriär. Det första träningspasset han gjorde så ska han ha vänt och pressat 113kg. Sen var han rejäl! Handleder som mätte 23cm runt, en bröstkorg på hela 142cm! Underarmarna mätte 43cm, det är hyffsade överarmar på en vältränad person. Överarmarna och även nacke var på hela 48cm!

Kraftkarlen det var tal om var givetvis Karl Norberg. Norberg kom fram till John Grimek och de började mäta sin styrka. Övningen var press, press som i olympisk bemärkelse. Stången skulle från marken upp över huvudet. Grimek snärtade upp startvikten på 102kg som ingenting. Då var det dags för Norberg. Han böjde sig till stången och greppade den med båda handflatorna pekande ifrån sig. Där på marklyfte han upp vikten, fulcurlade den till axlarna var på han bytte grepp. Sen där ifrån pressade han upp stången på raka armar. Från 102kg klättrade vikten på stången uppåt, men till slut vann Grimek med 126,5 kg och Norberg klarade 122,5 kg. De möttes av ovationer av publiken som var mäkta imponerade. En detalj i detta Grimek själv påtalar är att hade de pressat från ett rack och sluppit vändningen, då hade nog Norberg slagit honom.

Världsrekordet i press för supertungvikten var vid där här tiden 146 kg.

John Grimek

Norberg var vid det tillfället 48 år gammal och brydde sig inte så mycket om att han blev äldre, han hade inte avsikt att bli en svagare individ för det. John Grimek där emot vad 31 år gammal och i sitt livs mest fysiskt kapabla form kring den här tiden. Norberg hade inte sysslat med traditionell styrketräning dikter, Där emot hade han många år av hårt fysiskt arbete som lagt en stadig grund. Fast vad gällde hans styrkebedrifter var detta långt ifrån början.

Pat Caesy, Karl Norberg, John Kajigia

Norberg gick i pension vid 65år, trotsa att han inte ville. Det var fackliga orsaker som tvingade honom till det. Detta var alltså 1958 och där var väl egentligen efter det som hans mest imponerande resultat kom sig. Bänkpress av alla lyft blev hans mest framgångsrika. Bänkpress som då inte alls hade hunnit etablera sig ännu som det kom att göra närmsta åren. Han var inte heller direkt svag i marklyft, men det var inget direkt han tränade. Vid 69års ålder drog han 272kg i marklyft. Till det så tog han några kiv med stången när han dragit upp den. Där kan man tydligt se en återspegling av fysiskt tungt arbetet, han var så genom stark i kroppen att var vikten väl uppe var det inga konstigheter att gå med den. För Karl Norberg var det nog en självklar het. Varför plocka upp något tungt för att bara lägga ner det på samma ställe igen?

Vid 70 års ålder kunde han bänkpressa 208,5kg. Han ville lasta 195kg, men de satte på 208,5kg åt honom. De som såg honom bänka vikter kring 200kg trodde han kunde bänka närmare 230kg. Som mest ska han enligt vissa källor bänkat 213,5kg. Detta gjordes inte heller på någon flottig IPF godkänd bänk med tillhörande godkänd skivstång heller. De flesta bänkar man bänkpressade på vid den tiden hade inte ens stoppning. Ett annat högts imponerande styrkeattribut han kunde genomföra vid 70års ålder var att hålla upp en 20kg kaka framför sig sen samtidigt hålla fram en skivstång i andra handen och rotera. Testa det ni!

Vid en bänkpresstävling/uppvisning ställdes han emot John Kajigia, en kropsbyggare från Kalifornien och den fenomenale styrkelyftaren Pat Casey. Pat Casey gjorde 258,5kg, John Kajigia gjorde 204kg, det fanns då ingen som vägde lite mycket eller minder som bänkat mer. Karl Norberg då, mannen som vid det här tillfället var dubbelt så gammal som sina motståndare som då var i sin gylleneålder gjorde 195kg. Exakt när detta ägde rum vet jag inte, men av Pat Caseys styrka bör det varit på 258,5kg 1966. Det vill säga att Norberg var 73 år vid det givna tillfället. Eftersom jag inte vet exakt när det var kan jag inte uttala mig säkert i hur gammal Norberg var. Där emot kan jag säga att 258,5kg var där i kring det mesta någon någonsin bänkat. Casey gjorde 268kg 1966 som då var den tyngsta bänken någonsin.

 

 

När han då var 73år kunde han även pressa en del sittande. I en sittande press överhuvudet gjorde han 150kg. Med stången bakom nacken gjorde han 140kg. Till detta kunde han även striktcurla 94kg. Han fortsatte var väldigt stark till den dagen han gick bort. När han var 80 år ska han ha bänkpressat 182kg, något som inte alls är omöjligt att tänka sig om han vid 73års ålder bänkade 195kg i officiella sammanhang. Tyvärr måste någon gång måste styrkan börja dala. Det gjorde den även för Norberg, men sparsamt. Som 82 åring bänkade han 154kg. Sen då det sista lyftet jag hittar dokumenterat han utförde i bänkpress var vi 86 års ålder. Trots axelkrämpor, prostatacancer och diabetes kunde den 86 årige amerikanske emigrerande svensken bänkpressa 136kg vid en välgörenhetsgala för utsatta barn.

Sen då så avslutades allt där det började. Karl Norberg flyttade 1979 tillbaka till Sverige och sin hemby Bräcke. Han gick bort 1983 en vecka efter att ha fyllt 90 år. John Grimek skrev i Strenght & Health magazine:
Karl Norberg was the most naturally gifted strongman I’ve had the pleasure of meeting.

 

Idag är Karl Norberg bara ett namn som förkommer bland de mer pålästa kraftsportsintresserade, men jag tycker att han förtjänar att påtalas mera. Det tack vare av sina kraftsports bedrifter som vi ska låta oss både fascineras över och motiveras av. Kanske var det så att han lätt glöms bort i Sverige för att hans alla kraftprov skedde i Amerika. Hade han stannat kvar och gjort liknande styrkeprestationer här tror jag han hade varit ett vanligt namn som Starke Arvid eller Starke Adolf. Om inte ens ett oftare nämn på grund av sin långvariga tid inom lyftande.

Kul kuriosa, Amit Selberg som varit längs tid i svenska landslaget i bänkpress kommer från Bräcke.

 

 

Karl Norberg pressar ca 205kg med fötterna i luften.

 

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson


Pat Casey – 60-talets starkaste man

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg