Lisa Lindblad fd. Sjöstrand – Bäst av alla

Vinnare av World Games

Lisa Lindblad, tidigare Sjöstrand tävlade primärt i -67,5 kg klassen under sin karriär. Vid SM 1991 deltog hon och kvalificerade sig till Nordiska mästerskapen. På NM kom hon fyra på 370 kg i klas -67,5 kg. Samma år åkte hon på EM i Norge 1991 där hon kom 6a. Under kommande år var hon med på VM och EM där hon kom allt från fyra till sjua. Nordiska mästerskapen 1992 vinner hon i klass -67,5 kg. Svenska mästarinnan i klass 67,5 kg, Marina Ceder gick i -75 kg klassen på NM. Trotts det gör Lisa samma total på nordiska som SM konkurrenten Marina Ceder i klassen ovanför. Vid SM 1993 vinner Lisa sin första svenskamästerskapstitel på 490 kg i klass -67,5 kg. Hemma VM i Jönköping samma år gjorde hon en total på 505 kg som gav henne ett brons! Hennes utvecklingskurva stegrade kontinuerligt, men aldrig exploderat rakt upp. Vid VM i Nya Zealand 1994 hade fjolårstvåan Yelena Sukhoruk klivit upp i klass -75 kg. Kvar i klassen var mästarinnan som vunnit VM de senaste tre åren, Ekaterina Tanokova. Lisa var i stark, men rådde in på Ekaterina samtidigt som hon hade flera motståndare i klassen. Lisa tog silver vid VM 1994 med 20 kg upp till guldet och 5 kg ner till bronset. Hennes total landade på 515 kg, en förbättring mot året innan.

 

Året där på vid VM i Japan är Lisa ännu en gång starkare än året innan. Lisa går in på 187,5 kg i knäböjen och Ekatarian 200 kg. Lisa får sin första böj, men Ekataria får underkänt. Lisa höjer till 202,5 kg som hon får med sig. Ekatarina går om på 200 kg, underkänt igen… I sista knäböjen går Lisa på 207,5 kg, hon sätter den och Ekatarian får med sig sina 200 kg knäböj. Tidigare var det i böjen Lisa tappade flest kilon på Ekatarina, nu hade hon till och med några kilon upp på henne där! I bänkpressen får de båda med sig 107,5 kg, Lisa behåller ledningen inför hennes gren, marklyftet! Både på EM och VM 1993 och 1994 hade Lisa slagit Ekatarina i marklyft. Det såg minst sagt ljut ut, på för hand…

 

Lisa går in säkert på 195 kg, men Ekatarian på 197,5kg. Lisa behöll ju ledningen efter första marken, men Ekatarian drog normalt nätt och jämt över 200 kg. Lisa går för 212,5 kg i andra och Ekatarina 205 kg. Lisa har här en ledning på 15 kg! I sista marken lägger Ekatarina in 220 kg som skulle matcha Lisas resultat på en 527,5 kg total. Innan Ekatarina går på sina 220 kg som hon dessutom aldrig dragit förut så går Lisa på 217,5 kg som hon drar, nytt Europa rekord! Det första av flera att komma. Hennes total är nu på hela 532,5 kg och Ekatarians på 512,5 kg. Även om Ekatarina drar 220 kg så vinner Lisa. Ekatarina höjer inte sin mark utan drar på 220 kg och klarar det otroligt nog! Lisa vinner VM, men förlorar mot Ekatarian i grenen hon brukade slå henne i. Där emot så vinner hon henne i böj och i bänk på lättare kroppsvikt samtidigt som hon tar hem sitt första VM guld!

 

Lisa vann sitt första stora internationella mästerskap i och med VM i Japan. Det Lisa nu skulle åstadkomma i sin karriär från och med detta har ingen annan före eller efter kunnat match. Hon hade ett par SM och Nordiska guld i bagaget, men nu även en VM-guld. Samma år, 1995 så vinner hon EM på hösten. Hon gör en total på 540 kg, Europarekord och besegrar återigen Ekatarina Tanokova från Ryssland med hela 20 kg. Dessutom slår Lisa henne i varje gren och blir tävlingens tredje bästa lyftare på poäng.

 

Framgångssagan fortsatte 1996 när Lisa vinner VM i Kanada på 560 kg med 37,5 kg före tvåan Ekatarian som helt har tappat fästet om Lisa och istället får kämpa för silver. Hennes total gav två nya europarekord och så även marklyftet på 230 kg. EM i Italien 1996 möter Lisa inte ryskan då hon gått upp en viktklass för att söka lyckan någon annanstans. Lisa vinner EM i storstilt men får bara med 6/9 lyft. Bänken är det som går bara och där slår hon Europa rekord med 117,5 kg. Lisa hade visat sig vara dominant och oslagbar de senaste två åren och vunnit allt om ställt inför, men hon hade ännu inte allt. Som styrkelyftare finns det tre ultimata saker man kan uppnå. Vinna VM, slå världsrekord i totalen, vinna World Games. Lisa hade än så länge gjort en av dessa.

 

World Games är som ett OS fast för idrotter som ännu inte är erkända som olympiska, fast nära på. Det infaller var fjärde år ett år efter OS. OS gick 1996 så 1997 är det World games, vilket du blir inbjuden till genom att vara bland de bästa i världen. Något Lisa visat att hon var repetitiva gånger. World Games skulle gå i Augusti i Finland, alltså mellan VM på våren och EM på hösten. Fast innan det var dags för de stora internationella tävlingarna var det SM i Linköping i mars månad 1997. Som tidigare nämnt hade Lisa uppnått en av de tre ultimata delarna av i att vara en lyftare av sällan skådat slag. Så vid SM i Linköping första mars 1997 gör Lisa något ingen Svenska tidigare hade åstadkommit. Hon sätter världsrekord i totalen med 567,5 kg och till det adderar hon ett Europa rekord i knäböj på 225 kg.

 

Ett par månader senare vid VM i Kapstaden, Sydafrika överträffar hon sig själv och gör 570 kg i totalen för nytt total världsrekord. Hon plockar även med sig ett Europa rekord i marklyft på 235 kg. Med det tar hon sitt tredje raka VM guld och med 35 kg marginal till tvåan. Sist en svensk vann tre VM guld och dessutom på raken var Göran Henrysson 1983-1985. Nu var det bara ett par månader kvar till World Games. En tävling där alla damer under 52 kg tävlade på poäng, alla under 67,5 kg tävlade på poäng och alla över 67,5 kg. Lisa tävlade i +67,5 kg klassen där det fanns motståndare som vägde över 125 kg, men eftersom tävlingen var på poäng så spelade det ingen roll. Din kroppsvikt i relation till det du lyfter räknas ut på en koefficient som sen ger en poäng. Lisa väger in på 68,35 kg och gör en total på 562,5 kg som ger en säker och överlägsen vinst. Första och enda svensk att vinna World Games.

 

Vid Nordiska mästerskapen i Solnahallen, Stockholm stoltserar Lisa fram med ett nytt världsrekord i totalen på 572,5 kg och europarekord i marklyft på 240 kg. Marklyfts rekordet blev aldrig slaget och förblev Europa rekord. Under åren som kom utvecklades utrustningen i knäböj och bänkpress något kopiöst, men inte i marklyft. Så för att triumfera Lisas marklyft behövde man helt enkelt bli starkare, det blev ingen. Fram till och med 2010 gällde klass 67,5 kg, men ingen Svensk lyckades slå Lisas rekord trotts avsevärt förbättrad utrustning. I modern tid gäller nya viktklasser, -63 kg och -72 kg. Trotts markant förstärkt styrkelyfts utrustning och +4,5 kg mer på vågen har ingen i ens -72kg klassen lyckats kliva över rekordet än idag.

 

Nu var det bara en tävling kvar för Lisa under 1997, det var EM i Fredriksstad, Norge. Här likt alla andra tävlingar under 1997 ställer hon in skorna och vinner med 35 kg i totalen. Hon gör 565 kg som är hennes fjärde tyngsta total. Hon missade ett marklyft på 247,5 kg som hade resulterat i bästa lyftare och världsrekord i marklyft och totalen med 582,5 kg. Året 1997 blev ett år med meriter för Lisa som ingen annan svensk före eller efter henne lyckats med. Trots att svensk lyftning är den bästa den varit just nu kan jag inte se någon av de vi har just nu kunna matcha Lisas bedrifter. På ett år vann Lisa Lindblad SM, NM, EM, VM och World Games. Till det slog hon flera Europa rekord men främst av allt så slog hon ett 13 år gammalt världsrekord i totalen, tre gånger!

 

Efter EM 1997 lade Lisa lyftarkorna på hyllan. Hon slutade på topp och hennes konkurrenter fick aldrig känna på segersmaken av att få besegra henne. För att få sina titlar fick hon besegra världsmästarinnor och de som inte lyckades besegra henne kom att bli världsmästarinnor när väl hon la av.

Personbästa – 90 tals utrustning
Knäböj:  225,5 kg
Bänkpress: 117,5 kg
Marklyft: 240 kg
Total: 572,5 kg

 

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson


Sussane Tussen Formgren – Sveriges fösta världsmästarinna

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg