SM I BÄNKPRESS

Svenska Mästerskapen i Bänkpress

Då var SM i bänkpress över för i år. Det gick under SM-veckan i Piteå på Pite Havsbad. Deltagandet var klent till antalet, men inte i kilon. 49 st kom till start vilket är få. Arrangemanget väl på plats var bra i form av god uppvärmningsyta samt utrustning. Man kunde värma upp på liknande bänk som man tävlade på. Alerta och pigga klovare, även domare och speakers. Tävlingen sändes även på SVT.

Kollar vi på klass för klass kan vi börja med koefficientklassen för damer. Det är då en klass där man tävlar mot varandra på poäng. En poäng som kommer sig av vad du lyfter i relation till vad du väger. Eftersom man bara var en i 47an, 52an och 63an så sattes dessa klass ihop. Där vann Emma Granlund från Skellefteå AK på 87,75 poäng efter att bänkat 82,5 kg i 47 kg klassen. Både Julia Starck och Sofia Johansson försökte komma i kapp i sina sista lyft men missade.

Sedan har vi 57 kg klassen som hade två deltagare. Den klassen vanns på 85 kg av Malin Björklund från Legendary AK. Båda lyftarna fick alla sina lyft godkända.

Den nya klassen 69 kg hade ett brett startfält med en vass spets. En efterlängtad klass för många och inte minst för vinnaren Louise Persson. Louise har tävlat i 63 kg klassen men sista åren gått upp i 72 kg klassen innan den upphörde. Nu vann hon SM stadigt och starkt med 115 kg och 10 kg mer än tvåan. Rekordet i klassen låg på 115,5 kg, något hon hade missat. Hade hon vetat det hade vi troligen sett henne slå det i sista i stället för 115 kg blankt.

Nästa viktklass för damerna är även den ny. 76an hade två deltagare, däribland VM-trean Micaela Ödling. Micaela gjorde en säker och försiktig tävling där hon plockade med alla sina lyft. Lätta, lediga och kontrollerande lyft med 122,5 kg i sista. Tvåan Anna Lundberg fick tyvärr bara med sig ingången på 115 kg med bra försök på mer.

Näst tyngsta klassen på damsidan, -84 kg, hade även den likt andra klasser två deltagare. Segraren där blev Emma Lagerqvist tävlandes för Kungälvs AK. Emma som plockar med alla sina lyft lätt och ledigt rakt igenom med 105 kg i sista.

I damernas supertungvikt har vi fyra startande där det blir en kamp om varje medalj. Emma Giaever från Vedum AIS och Matilda Andersson från Göteborgs KK gör båda samma vikt 105 kg. Tack vare att Mathilda vägde in lättare så går hon segrande ur bronskampen. Vad beträffar guldet och silvret blev det hård kamp mellan Matilda Hjälle och Madeleine Lundin-Heed. Madeleine, som är regerande mästare, ställs mot den nya talangen från söder och Lunds TK. Madeleine går in 117,5 kg och 2,5 kg lättare än Matilda, men väger mer. Det ger Matilda en stor för del att styra tävlingen. Båda får ingången och Matilda då i ledning med 120 kg. I andra vändan pressar Madeleine upp 122,5 kg med mer att ge, men Matilda behåller ledningen efter att pressa upp 125 kg. Ett otroligt STARKT lyft. I sista vändan går båda för 130 kg. Här då fördel till Matilda som är lättare. Madeleine som är först ut går in och sätter 130 kg med tre vita lampor. Då ligger allt i Matildas händer att klara 130 kg för guld vilket hon gör och inte ens tungt. En liten kommentar kring Matilda Hjälle är att hon är ny. Hon debuterade i höstas och vinner nu SM med 130 inte allt för tunga kilon. Vad gäller teknik och vinklar finns oerhört mycket att jobba med. De där kilona hon flyttar gör hon med halvtaskig teknik och brutal råstyrka. Med lite teknisk drill och mer träning kan vi absolut se henne slåss om medaljer internationellt.

Beträffande herrarna så ser vi ett sparsamt deltagande även där. Utan deltagare i 59an och endast en i 93an blev det de tunnaste någonsin på ett bänk-SM även på herrsidan.

66 kg klassen som var lättaste hade ett brett och öppet startfält. I och med att den mångfaldiga världsmästaren och rekordhållaren Eddie Berglund klivit upp en klass stod flera och knackade på dörren till guldet. Det blev en stark kamp mellan de båda Gustav:erna. Den ena från västkusten och den andre från östkusten. I slutet av tävlingen står Gustav Martinelle från Pure Power högst på pallen med 135 kg i protokollet.

Om någon klass höll världsklass rakt igenom så var det 74 kg klassen. Världsmästaren Eddie Berglund och Ungdomsvärldsmästaren Emil Lundgren mot varandra. Endast två deltagare, men de två bästa Sverige har att erbjuda. Eddie sätter redan på ingången nytt svenskt rekord med 200 kg och 207,5 kg i andra. Sista står han över för att spara sig mot styrkelyft SM två dagar senare. Lundgren sätter alla lyft och till det PB med 192,5 kg i sista.

83 kg klassen var nog den klass i bänken som höll högst nivå sett till helheten. Sist det var SM krävdes 185 kg för guld, här räckte det inte till pallen. På förhand var kampen menad att gå mellan Håkan Rehrer och Jonathan Henningsson. Håkan som är svensk rekordinnehavare i klass -93 kg har nu gått ner en klass. Jonathan har gjort mest någonsin i 83 kg klassen. Håkan gör det bra och får med sig 197,5 kg i sista, men detta var Jonathans tävling. Jonathan som går in på 195,5 kg och slår ett snart 6 år gammalt svenskt rekord för att sedan höja det två gånger till med 203 och 206,5 kg. Sista vikten då för att triumfera gällande juniorvärldsrekord.

I 93 kg klassen står den regerande svenska mästaren ensam. Marcus Grahn från ASK Eskilstuna har inget motstånd och därför går han in på lätta 185 kg. I sista och andra ger han två tappra försök på 216 kg för svenskt rekord, men missar.

105 kg klassen är likt 74 kg klassen sparsam på sina deltagare, men de två som deltar är också de bästa Sverige har. Anders Henriksson och undertecknare Josef Eriksson. Anders Henriksson gör 217,5 kg som innebär nytt svenskt rekord för herrar över 40 år och herr undertecknare slår sitt eget svenska rekord som då ger guld.

I klass 120 kg ser vi återigen ett sparsamt deltagande på två personer. Segrande där går Tommy Påhls med nytt rekord för gubbar 40 år på 240 kg. Han gav sig även på senior rekordet och ett försök på 245,5 kg som kom halvvägs. Så, guld för Tommy på 240 kg.

Herrarnas supertungvikt hade fem startande, fler än vanligt. Där blev bulten från Vedum, Mikael Bengtsson, mästare med 225 kg. Med det lyftet står det rätt så klart att han vinner så han ger sig på 235 kg som fladdrar i väg lite när han är förbi halvvägs vilket leder till miss. Mikael likt Matilda Hjälle har avsaknad av vinklar och finess när han bänkar. Ligger platt och bara skjutsar på från bröstet.

Bäst på poäng av damerna blev Micaela Ödling och av herrarna Eddie Berglund.

Resultaten för varje klass hittar du här: https://smvinter.azurewebsites.net/Sports/ResultList/1087?page=2

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg