Styrkelyftsinflation och billig IPF-godkänd utrustning

Sporter kostar pengar. Always have, always will. Men för den sakens skull är det irriterande när saker blir onödigt dyrt.

Året 2015 kom styrkelyftsorganisationen IPF (som svenska styrkelyftsförbundet SSF är anslutna till) på den briljanta idén att skaffa en IPF-approved list. Den officiella anledningen var att göra det lättare vid utrustningskontroller så att man slapp krångla med att mäta tjockleken på bälten, kolla material på sleeves etc. Det är såklart bra. Men den inoficiella viktigaste anledningen som man förstår handlade givetvis om pengar. VIlka pengasummor det rör sig om är lite av en affärshemlighet. Dock påstår Mark Bell att han har betalat totalt ca 3 miljoner kronor 2018 för att få sin utrustning godkänd. Om Mark Bells prisuppgift stämmer är den alltså 5 år gammal och likt allt annat i världen betydligt dyrare nu. Leverantörerna måste också förnya sin approval status vart tredje år, vilket såklart också kostar pengar. Nuvarande approved list gäller 2023-2026. Det finns såklart endel företag som inte anser att det är värt att pröjsa massa pengar till IPF, som då inte längre får sin utrustning godkänd. Ett exempel är Rehband. Deras sleeves var godkända 2022, men inte med på approved lis 2023-2026. IPF är väldigt generösa dock, dom tillåter 1 års dispans för folk med Rehband sleeves. Så om du köpte Rehband sleeves under 2022  får du alltså använda dom i totalt 2 år innan du är tvungen att köpa nya godkända kneesleeves. Nedan följer en youtubefilm från Nick Strength gällande Mark Bells deal och lite om kritiken gällande dealen.

 

Pga kostnaden för företagen ökar för att få sina produkter godkända kommer kostnaden hamna någonstans och det är inte från företagens vinst direkt. Den faktiska kostnaden hamnar såklart hos kunden. Jag har lite schyssta prisexempel.

2017 köpte jag mitt SBD-bälte för 1538 kronor på MM sports. Med vanlig inflation enligt ekonomifakta så skulle bältet i dagsläget kosta 1968 kronor om ̈́det hade följt inflationen. Men i dagsläget säljs det hos samma återförsäljare 2999 kronor. Det är en prisökning med nästan 100% på 6 år.

Ett annat exempel är att jag 2019 köpte min Titan Triumph trikå från powersite för 799kronor. Idag kostar den hos samma återförsäljare 1195 kronor. Prispåslag med ca 50% på 4 år. I normal inflationstakt skulle den kostat 983 kronor idag.

Det finns dock vissa återförsäljare som lyckas hålla nere priserna. Strengthshop.eu är en sådan tillverkare. Nedan följer lite prisexempel:
Medium wristwraps 30 cm: 18 Euro
7mm Neonprene knee sleeves: 55 euro
Double Prong Belt 10mm: 58 euro
Black singlet: 60 euro
Frakt: 14 Euro

Totalt: 218 euro = 2540 kronor

Vad man får för 2540 kronor på Strengthshop,eu


2540 kronor är absolut ingen liten summa pengar, men i sammanhanget är det 460 kr billigare än ett SBD-bälte, Det kan vara värt att överväga i dessa tider av styrkelyftsinflation.

Daniel Dalerhult

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg