Världens Starkaste Man – Final Dag 2

Final Dag 2

Luke Stotlman

Dag två på finalen blev en riktigrysare minst sagt! Igår verkade det som att Tom Stoltman efter tre grenar redan var klar som vinnare med i första grenen för dag två vände det. Deltagarna ska lyfta stock och tyngst vinner. Det börjar på 170 kg där Bishop från nöja sig. Nästa vikt är 185 kg som två stannar på, Tom och Eythór. Nästa vikt var 195 kg där de är tre som stannar, bland dem är Biran Shaw som missar på andra vikten 205 kg. Får med sig 205 kg gör tre man och vinner grenen gör Luke Stoltman på 215 kg som petar upp honom på en tredjeplats igen.

Att Tom bara får med sig 185 kg innebär att han kommer på delad sistaplats i grenen, det gav 2,5 poäng. Brian som i stället ”bara” fick 10 kg mer får i stället en delad tredje plats med tre andra. Det gav Brian fempoäng och minskade avståndet till Luke. Inför marklyftet har vi Tom på 31 poäng, Brian på 28 poäng och Luke på 27 poäng. Tätt efter Luke på 26,5 poäng hittar vi Maxime Boudreault.

I marklyft vet vi på förhand att ingen av de som är topp tre är bäst. Även om Brian dragit väldigt bra maxlyft i mark så är han inte i den formen nu vad det verkat som. Det är reps på 350 kg, något som passar bra för JF Caron och Adam Bishop. Nästsist i marklyftet kommer Luke Stoltman på 6 reps. Framför honom på 7 reps är Eythór sen två man på delad tredje plats med 8 reps, Tom och Janashia. På nio reps och delad andra plats har vi två gubbar, Brian och Bobby Thompson. Vinsten i marklyftet delades på tre gubbar som gjorde 10 reps, Adam Bishop, JF Caron och Trey Mitchell.

 

Tom Stoltman

Efter marklyftet har Tom lagt på 4,5 poäng och har nu 35,5 poäng. Brian har 34,5 poäng och Luke Stoltman ligger tillsammans med Trey Mitchell på 29 poäng. Bakom dem har vi Maxime och Janashia på 27 poäng och delad fjärdeplats. Inför stenarna så ser det ut som att det är dessa fem som slåss om pallen. Första och andra platsen är självklart Tom Stoltman och Brian Shaw som kommer göra upp om. Normalt är det så att blir poängen lika är det den med flest grensegrar som vinner förutsatt att det är samma poäng mellan två. I år är det så i stället att blir det lika i poäng är det den som vinner stenarna som tar hem det. Alltså! Brian har 1 poäng mindre än Tom. Vinner Brian stenarna har de samma poäng, men om då Biran vinner stenaren vinner han titeln. Detta var sannerligen en rysare redan efter marklyftet när vi då vet att ALLT kommer avgöras i stenaren och att Brian och Tom går ut mot varandra sist.

Brian gör iordning för stenar

Sista grenen är då alltså atlas stenarna som nu avslutar världens starkaste man för nionde året i rad. Det är fem stenar från 150 kg till 210 kg som ska lyftas. Flest stenar på snabbast tid vinner. Något som gör allt detta extra prestigefyllt är att Brian Shaw och Tom Stoltman är klassade som världens bästa stenlyftare. Så världens bästa stenlyftare går mot varandra i en stenduell där vinnaren tar allt. Godzilla vs King kong blev just verklighet.

Först att få upp alla stenar är JF Caron på 37,17. Efter honom går Maxime in och lägger upp alla fem på 28,63 sekunder. Luke Stoltman får tyvärr bara upp fyra stenar och Trey Mitchell plockar upp alla fem. Där med blir Trey trea. Vad beträffar den 39 åriga mannen från Colorado och 27 åringen från Scotland vann denne gång Tom Stoltman. Han fick upp alla stenar på 20,21 sekunder mot Brians på 30,45 sekunder . Med några få poäng vann Tom årets världens starkaste man mot den fyrfaldiga mästaren. Ett stort grattis till Tom, men även till Brian Shaw. Brian har gjort detta länge och verkat vara på nedgång senaste åren. Från att vinna senaste titeln 2016, till trea 2017 och 2018 för att sen komma sexa 2019 och femma 2020 är detta ett stort kliv tillbaka.

Brian och Tom innan startsignalen för stenarna

Tom är nog framtiden för Strongman om han väljer att hänga i och fortsätta. Han har ännu en svaga områden i relation till sina starka delar. Dock så verkar det inte som att vi blir kvitt Brian ännu. Jag tror att i och med detta kommer vi se en ännu bättre och mer vässad Brian även nästa år.

Resultaten från världens starkaste man 2021

Bilder från SBD och The Worlds Strongest Man

 

Stötta sidan genom att handla hos tyngre HÄR!

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg