Bänkpress SM 2010 – Del 1 av 2

Mitt första SM guld

För 10 år sen vann jag min första SM medalj. Det var bara ett ungdoms guld, med då mitt enda SM-guld. Det var bänkpress SM i Jönköping utrustat för ungdomar, juniorer och seniorer, damer som herrar. På den tiden så fick inte ungdomar tävla med tröja, så för oss var det klassiskt även innan klassiskt var ett alternativ. Jag minns min egen tävling, men främst egentligen andras. Kanske har att göra med den enkla saken att man fick se allt, sig själv ser man ju inte. Jag tror alla som var där den tävlingen över den helgen mins det, alla fall just när seniorerna lyftet.

Jag själv kom in i hallen dagen före jag skulle tävla, tävlingen vari igång då. Amit Selberg och Christina Hedman lyfter i 75 kg klassen. Givetvis var det flera med, men just då var det dom som var relevanta. Eller ja… sanningen att säga var det bara Amit den här tävlingen för där och då skruvade han upp nivån i 75 kg klassen. Den klassen hade vunnits på 205-210 kg senaste åren och nu gjorde han 230 kg med ett försök på 240 kg. Amit hade under 2010 tagit ett steg från styrkelyftet för att satsa på bara bänken. Här kan man se Amtis 230 kg lyft:

I 82,5 klassen var det väl inget som var extraordinärt, minns inte ens vem som vann. Där emot vet jag vad som hände i 90an. Fredrik Jäder sätter nytt Europa rekord på 286,5 kg. Ett lyft jag filmade som ligger ute på min Youtube, men jag väljer att visa en annans video på det då min var så gryning.

Ja, jag var mäkta imponerad av Amits 230 lyft och försök på 240 kg, men Jäders europarekord var aningen häftigare. Den här tävlingen hade börjat bra och jag började längta mer om er mer efter morgondagen. Någonstans efter att 90an hade lyft så var jag bak på uppvärmningen och hjälpte alla med vad jag kunde. Lasta av, lasta på, passa, ändra höjd, dra tröja, hålla kloss, hämta vatten. Ja jag gjorde allt jag bara kunde för dessa karlar. Vissa hade jag träffat förr, vissa aldrig träffat men viste vilka det var, andra var helt nya. Något jag var ganska säker på då och än idag är att de inte har en aning om vem den där sprätten var som far runt överallt och rabblade alla vikter de lyft någon gång som de själva knappt mindes.

I 100 kg klassen så träffade jag på två som jag än idag inte kan betrakta annat än som vänner. Joakim Lakso och Peppe (Per) Nilsson. Jag tror att om jag berättade för dem idag att jag var med där bak skulle de inte ha ett minne av det. Hur som var det dags för dem och -110 kg klassen att ta flaket. I 110an hittar vi Stefan Jamroz, en förebild då som nu, även den kommande världsmästaren -120 kg klassen Christoffer Öberg. Också en till farbror, Mikael Jaldefors, även någon jag idag betraktar som en god vän. Inte minst efter att vi spendera en hel dag med bänkpress, mat och Elvis.

Nu skulle alla dessa ut och lyfta! Peppe van -100 kg klassen med nytt svenskt rekord på 283 kg. Jag är osäker, men jag tror han hade rekordet sen innan. Året innan tävlade Peppe i -82,5 kg klassen, kan vara svårt att tro ifall man som mig sätt han i +120an. Men efter att legat i 90an och fått en kyss av svininfluensan 2009 så gick det att ramla ner i 82,5an. Mikael Lundin kom tvåa och gav honom en god match. Saken var den att Mikael satte 275 kg i andra som Peppe bommade. Mikael var en knapp chokladkaka lättare än Peppe också. Tror både gick på rekordet i sista men Peppe fick upp det efter att bommat sin andra vikt.

110an tror jag väl ingen som var där kommer glömma. Stefan Jamroz går in och slår ett efterlängtat världsrekord. Nog för att Jamroz var en explosivs lyftare och hans lyft gick undan, men oj vad jag minns det, alla fall där och då som ”PANG” uppe. Även hur handledslindan släpper och rullar upp sig i toppen av lyftet satte sig på minnet. Tävlingens klimax kändes som det verkligen var nått efter detta. Det var en speciell känsla i hallen. Här kan ni se Jamroz lyft på 308 kg:

Jag till vänster i linne som filmar Fredrik

Hur som var det den dagen två klasser kvar, -125 kg och +125 kg. I klass -125 kg var det på förhand inga jätte vikter som skulle lyftas. Ifall om man sätter i perspektiv att det slagits Europa och Världsrekord innan. Där emot var det en annan typ av episod som utspelade sig. Jörgen Ljungberg skulle tävla och hade hade här varit avstängd för doping, ingen super favorit så sätt. Man kan säga som så att det som oftast hejades på den som var närmast att slå Jörgen bara för att man inte ville att Jörgen skulle vinna. Denna gången var det Conny Blomgren som kunde slå Jörgen och det gjorde han. De låg nära varandra men Conny slog honom och vann -125 an.

Sista klassen för dagen då innan vi ungtuppar skulle få lyfta dagen efter var storbultarna i +125 kg klassen. Toppnamnen här var Fredrik Svensson, Johnny Wahlqvist och Markus Larsson. Jag kan inte säga exakt varför, men jag hoppades starkt på Fredrik. Han eller Johnny skulle ta det, det visste man, men vem återstod att se. Fredrik går in på 327,5 kg och missar tre gånger… Jag vet att jag filmade alla lyft med spänning. Johnny där emot plockade med sig ett nytt europarekord på 346 kg. Eller ja, han gjorde vikten, men hade glömt skickat in en rekord anmälan på det. Skulle du slå internationella rekord på SM förr när man fick göra det var du tvungen att skicka in en anmälan om det på förhand så man hade rätt domarbesittning. I och med att detta inte gått till på rätt sett fick Johnny inte 346 som ett officiellt resultat utan 345 kg.

Det är verkligen en soppa om det där. Jag vet att det skrevs som det då men minns inte i detalj. Jag tror det var en domarbesättning för internationella rekord som satt till och med, men efter som Johnny inte skickat in anmälan så hade han inte gjort rätt för sig. Så rent praktiskt skulle han kunna fått rekordet då allt där och då var rätt, men det fanns inget papper som sa att han skulle försöka på rekord. Sen varför han inte bara kunde få 346 kg som vikt förstår jag inte heller? Idag kan vi slå inofficiella rekord här och var med ”rekord höjningar”. Här är alla fall en video på Johnnys lyft:

Efter tävlingen var klar var det till någon lokal pizzeria och jag åt kebab med bröd. Jag var ingen sån som åt kebab, men då gjorde jag det av någon anledning. Jag hade ingen våg så var osäker på min vikt så jag åt inte så mycket. Senare på kvällen vid hotellet så satte jag uppe med min far, Rickard Kanon (min främsta träningskarat i många år), Hasse Boström (Bortgången men satt vid sekretariatet på alla tävlingar i många år) samt några till uppe och ljög för varandra. Alla drack utom jag. Rickard då som skulle tävla tog bara en öl eller två, eller kanske tre. Nu när jag tänker efter var det nog några till. När baren hade stängt sprang han upp på rummet där Viktor Rosengren sov (tränings kamrat som med skulle tävla dagen där på) för att smyga in och hämta öl. När han såg att Viktor låg och halv sov gick han fram till honom, la handen på hans axel och ruskade om honom samtidigt som han högljutt frågade ”Mår du skit eller?”. Det var inget mer med det annat än att det var en intern grej och då underhållande om man inte var Viktor.

Kvällen blev lång, men trevlig. När väl det var dags att lägga sig var klockan efter midnatt. Jag delade rum med min far som inte alls var redo att sova. Han satte på TV:n och kollade på en västernfilm som gick samtidigt som han skulle avnjuta en påse ostbollar och whisky. Jag la mig på sidan med ryggen mot TV:n för att inte störas av ljuset och ljudet. När jag nästan lyckats somna så kommer det ostbollar flygandes på mig och landar på mitt huvud, kudde och i sängen. Jag vänder mig om och ser min pappa kolla på mig flinandes som en femåring som gjort ett milt hyss. Jag skrattar, petar bort ostbollarna och lägger mig igen. Sen går det en liten stund till, jag håller nästan på att somna in. Då grymtar han till, stänger av TV:n och säger ”Ne, nu får du vara tyst för nu ska jag sova”. Klockan var nu efter två på natten och vi skulle infinna oss i hallen 7.00…

Tanken var att skriva om min tävling, men jag fastnade i att berätta om det inför. Så nästa del kommer i ett inlägg för sig om dagen där på. Själv tycker jag dag ett var den mest intressanta och händelserika.

Till allt detta vill jag passa på att tipsa om black Friday hos tyngre. Här är några av de produkter de säljer billigt nu som jag gillar och använder. För mer KLICKA HÄR

T-shirt Bänkpress Svart/Vit Herr 199 kr

Vassle Piña Colada 119 kr

Barebells Milkshake Honey Melon 8-pack 129 kr

Barebells Core Bar Brownie 18-pack 199 kr

 

Josef Eriksson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg