Första världsmästerskapen i bänkpress

Över 30 år av VM i bänkpress

Det första världsmästerskapet i bänkpress var 1990 i den tyska staden Russelsheim. Det var 27 damer och 60 herrar med. Mästerskapet var klassiskt likt ett klassiskt VM idag. Bänkpress tröjan fanns, men hade inte blivit godkänd i IPF, det blev den först 1993. Så de tre första bänkpress världsmästerskapen var vad som idag kallas för klassisk bänkpress. Enbart bänkpress tävlingar var inte något direkt vanligt. Det fanns i framförallt USA, men i Sverige körde man alla tre lyften.

Vid första VM var det 27 damer och 60 herrar. Sverige hade en deltagare, Jack Johansson. Jack tävlade i -125 kg klassen och gjorde 245 kg. Han vann klassen på det, vilket också var tyngsta vikten på hela VM. Regeln för att en styrkelyft bänk räknas som rekord hade ännu inte tillkommit så Jacks 245 kg blev även klassat som världsrekord. Detta gjorde Jack till Sveriges första världsmästare i bänkpress. Resultatet 245 kg är ett fint resultat, men hade inte varit nära det om man tagit styrkelyfts-bänkpress rekordet i beakta. Redan 1978 så gjorde Doug Young 277,5 kg under 125 kg. Så när 245 kg blev världsrekord låg redan styrkelyfts rekordet på 278,5 kg.

Jack själv hade vid VM i styrkelyft bara några veckor innan själv gjort 250 kg. Han gjorde även 253 kg året där på som vi kan se här i videon.

Det andra året för VM i bänkpress var det betydligt fler deltagare och även fler svenskar. Blanda dessa Yngve Gustafsson och Sulevi Eriksson. Yngve kom tvåa i supertungvikten på 247,5 kg och Sulevi vann -100 kg klassen på 222,5 kg.

Det tredje året och sista året innan man tillät bänkpress tröjan så gick VM i Kaohsiung, Taiwan. Sverige hade två deltagare. Det fjärde världsmästerskapet i bänkpress gick i Budapest, Ungern och det var det största sett till deltagare. Sverige hade inga med vid den tävlingen. Det var först under bänkpress VM i Finland 1994 som ett bänkpress landslag etablerades i from av ett gäng herrar och Carin Gustavsson fd Åkervall. I den truppen hittar vi bland annat en ung Amit Selberg som var med i landslaget för seniorer från 1994 till 2019. Det var inte alla som hade tröja under 90-talet trotts att man fick. Vissa var motståndare av den och tyckte de klarade sig utan. En av dem var James Hendersson som vann fem raka VM utan bänkpress tröja i supertungvikten.

Under 2000-talet var det dock inget snack om att tröjan behövdes för att hänga med. Tröjan utvecklades och lyftarna med den. Att få ut 5 kg vara givet och att ens tro 50 kg var möjligt sågs bortom fantasin. Att det sen under 2010-talet plockades ut nästan 200 kg av tröjan hade nog ingen kunnat annan eller om ens hoppas. Hade tröjorna aldrig gått så långt hade nog inte den klassiska bänkpressen kommit tillbaka.

År 1993 blev bänkpress VM utrustat bänkpress VM. År 2016 hade man börja kalla bänkpress för klassisk bänkpress och införde nu ett världsmästerskap i det, återigen.

Nu är det dags för bänkpress VM ännu en gång och nu är det uppdelat klassiskt och utrustat. Det går under samma tak i Litauen den 22-31 oktober. Du kan läsa allt du behöver om det HÄR.

Gillade du artikeln kan du stötta sidan genom att handla hos tyngre genom länken tyng.re/josef_eriksson

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg