Hideaki Inaba – 17 st Världsmästartitlar

Hideaki Inaba – 25 öppna Vm i styrkelyft och 25 medaljer

 

Inaba Hideaki VM 1983 i Scandinavium

1974 kom två japaner till den fjärde upplagan av VM i styrkelyft (andra i IPF:s regi).  En av dom hette Hideaki Inaba och vägde inte mycket mer än tyngsta viktskivan som användes. Han tävlade i klass 52kg och gjorde ett resultat som var så bra att han nästan hade kunnat hoppa över bänken. Med en total på 520 kg och världsrekord i samtliga grenar vann han klassen med 90 kg. Amerikanen bakom hade behövt lyfta över 20% mer än vad han gjorde för att komma ikapp. Där efter skulle Inaba komma att bli den man än idag kan ranka som den mest dominanta styrkelyftaren någonsin.

Man skulle kunna säga att Hideaki Inaba är världens bästa mästare. Han har totalt vunnit 17 st öppna VM i styrkelyft, vilket är mer än någon annan. Han har också tagit 25 st medaljer vid öppna VM, vilket jag tror även de är ett rekord i säg likt hans vinster. Det anmärkningsvärda med i detta är att det fram till 1986 bara fanns ett VM i styrkelyft varje år. Övriga förbund hade inte etablerat sig då ännu, vilket gjorde att världsmästartiteln vägde lite extra tungt.

Inaba född 1944 tävlade i regel i klass 52/56 kg. Han var med vid World Games 2001 där han kom på 8:de plats, då alltså 57 år gammal. Han var den första att vinna tio världsmästare titlar och den tionde tog han då på Scandinavium i Göteborg. Med en total på 565 kg i klass -52 kg så var han den mest dominante segrade vid mästerskapet. Hans bästa total sätt till kroppsvikt var 587,5 kg i Fredrikstad, Norge vid VM 1987. Det var 11,3 ggr över sin kroppsvikt i totalen och då utan bänkpress tröja.

Han satte totalt ungefär 60 världsrekord och konkurrerade inom den öppna kategorin över fyra decennier. Den enda jag kan komma på i skrivande stund som skulle kunna vara med över fem decennier och slås på senior nivå är Dave Ricks, men det får vi veta först nästa år. Hur som helst är det få förunnat att plocka konkurrera ut andra världslyftare i över så lång tid han gjorde. Det är så dom riktiga legenderna formas.

 

Med endast ett tyngdlyftarebälte böjde han 210 kg i klass 52 kg, alltså över fyra gånger kroppsvikt.

Inaba Hideaki tränar på sin uteplats i Japan

 

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson


Larry Pacifico – Världens bästa styrkelyftare

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg