Världens Starkaste Man – Final Dag 1

Final Dag 1

Luke Stoltman i första grenen

Dags för första finaldagen på Världens Starkaste Man. Startfältet är packat med 10 sinnessjukt bra atleter, men kanske inte de bästa från kvalen. I kval fem hade vi, i min mening, fyra som platsade i finalen och, bland dessa, fjolårsmästaren Oleksii Novikov. Det är fyra atleter som var med i fjolårets final men som inte tog sig vidare i år. Jag tror att hade Oleksii Novikov och Kevin Faries från grupp fem gått till final, hade de i en final av 12 inte varit elva och tolva. Detta är lite det som blir av just kvalsystemet som är, det finns för- och nackdelar med allt.

Första grenen för dagen var ett Giant’s Medley. Killarna ska ta ett 440 kg OK 10 meter för att sedan ställa ner det och plocka upp en 350 kg frame och bära den 15 meter. Här gick killarna ut två och två mot varandra. Den kanske sjukaste duellen där blev mellan bröderna Stoltman, där lillebror Tom vinner. Tom springer in på 18.36 sek och Luke på 20,72 sek. Här ska det vara så att det strulade i något skede för Luke och vissa menar på att hade det inte det så hade han kanske slagit sin lillebror. Tom vinner i alla fall grenen över alla deltagare och Luke kommer fyra. På en andra plats kom Konatantine Janashia och trea Biran Shaw. Det skiljde tiondelar mellan andra- och fjärdeplatsen. Den enda att inte lyckades ta sig i mål i grenen var Isländaren Eythór som inte gick med framen. Detta mycket p g a hans bicepsskada från gren ett i kvalen.

Andra grenen är Titan’s Turningtable. Det är ett ånglok på 30 000 kg som står på en vändskiva. De ska skjuta den nästan ett halvt var som blir 30 meter. Detta är en gren som på pappret ska kunna gynna de tyngre killarna. I och med att Eythór var sist i första grenen är han först ut här. Han sätter en tid på 52,83 sekunder, något som visade sig vara en otroligt bra tid när alla hade gjort sin vända. Vinner även denna gren gör Tom Stoltman som gör en tid ingen annan nästan ens är nära. Alla övriga deltagare går i mål på 52,34 till 62,31 sekunder, alltså inte ens 10 sekunder mellan tvåan och tian. Toms tid då var över fem sekunder snabbare än tvåans, Trey Mitchell. Här tar Tom en jätteledning på sina 20 poäng med 7 poäng framför tvåorna! Bakom honom har vi Brian Shaw och Luke Stoltman på 13 poäng.

Brian kastar hem tredje grenen

Sista grenen för dag ett är 15 kg keg toss som ska kastas så högt det går. En, på pappret, bra gren för Tom och Brian. Skulle Tom vinna även denna gren med de grenar som är kvar så visar han på så allmän form att det inte ska gå för någon annan att ta i kapp honom. De börjar kasta över 5,75 meter och höjer 25 cm för varje vända. Fem gubbar får samma längd som ger än fjärde plats och måste där med dela på 4 poäng. Bland dessa Luke Stoltman som kastade 6,75 meter. Inte bra för Luke att halka efter så mycket där om han ska vara med i toppen. Tom kommer på en delad andra plats med Maxime Boudreault från Kanada på 7,5 meter. Vinner grenen gör Brian Shaw på 7,75 meter.

Om vi ska ta en övergripande blick på poängen så ser vi amerikanerna Trey Mitchell och Bobby Thompson som vann sina kval ligger sist efter tre grenar. På en delad sjätte plats har vi Eythór, Bishop och Caron på 13 poäng. Caron kom trea i fjol, men med 5,5 poäng från trean nu och en mindre bra gren kvar tror jag hans chans på pallen i år är borta. Det hjälper inte honom heller att han skadade baksida lår i första grenen. Femma ligger Luke Stoltman med bara 1,5 poäng ner från trean. Sedan Konstantine på 18 poäng och Maxime på 18,5 poäng innan språnget till Brian på 23 poäng. Leder gör Tom Stoltman.

Tom Stoltman behåller alltså ledningen efter tre grenar med 28,5 poäng, dock minskar poängskillnaden mellan Tom och Brian. Med Tom och Brian i toppen med maxlyft i log, reps i mark och stenar kvar kommer det bli svårt för de övriga att ta i kapp på dem. Tom är bevisligen den bättre stenlyftaren även om Brian är otroligt bra och kanske näst bäst i världen. I marklyft kan Brian slå Tom, även om Tom är stark. I stock har nog just nu Tom en bättre högsta nivå, men att plocka fram den formen efter så många dagar på tävling kan vara svårt. Där kanske Brians rutin för detta kommer in och gör att han kan ta poäng av Tom. Så ja, det är otroligt spännande inför sista dagen. Det ser väldigt ljust ut för Tom, men han måste verkligen ge allt om han vill ta hem detta.

 

Resultat i finalen efter tre grenar:

HÄR kan du klicka för att se en rapport med Johnny Handsome Hansson som är på plats

 

Bilder från The Worlds Strongest Man & SBD

Stötta sidan genom att handla hos tyngre HÄR!

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg