Lars Norén – Den Svenske giganten

Unikumet

Island 1983

Lars Norén är en av Sveriges historiskt bästa lyftare. Han är en av få svenskar som vunnit VM i två viktklasser. Han började med styrkelyft efter att tvingats sluta med tyngdlyftning pga skador. Med det sagt så var han ingen dålig tyngdlyftare! På bilden här nedanför ser vi en stöt av honom på 180 kg som junior lyftare.

180 kg i stöt!

Styrkelyfts karriären var kort men kompakt. Som junior vann han junior SM 1983 på 900 kg i klas -125 kg. Det kvalificerade honom till Nordiska Mästerskapen samma år i Island där han vann med mäktiga 967,5 kg i klass -125 kg. Den enda utrustningen var en sämre böjdräkt med ett par sämre knälindor. I knäböjen gjorde han 380 kg, bänkpress 220 kg och marklyft 367,5 kg. Det blev ett svenskt junior rekord som aldrig kom att slås! Bara ett par månader efter Island var det dags för VM i Scandinavium Göteborg. Lars gjorde en betydligt sämre tävling och fick bara med sig 890 kg i totalen, något som till en början räckte till en andra palts. Att han bara vägde in på 116,3 kg kanske hade något med det att göra. Den andra platsen blev ett guld när segraren John Gamble torskade på doping testet. Gamle gjorde en total på 967,5 kg, alltså samma som Norén gjorde på Island. Således fick Norén sin första VM titel, en av flera.

Lars böjer 370 kg med bara lindor -125 kg

Andra VM-titeln tog han 1986 i Nederländerna. Han gjorde 942,5 kg i klass-125 kg. Något som det VM:et ledde till utklassning. Hans böj och mark var inte det bästa denna tävling, men hade hade fåt upp bänken till 232,5 kg. Sen då, det stora super året för Lars Norén, 1987. Han börjar med att vinna supertungvikten på SM med 1032,5 kg i totalen och nytt världsrekord i marklyft på 402,5 kg. Mär det några månader senaste är dags för EM drar han ner sig till -125an åter igen. På våren så vinner han EM i Birmingham, England på 987,5 kg. Nytt Europarekord totalt! Marklyftet gick även bra även här och hade släppt för honom. Han hade problem med greppet sen innan, men hade nu lärt sig en ny teknik. TUMLÅS! Inte då det vanliga greppet med tumlås, att båda handflatorna pekar bakåt. Utan han behöll sitt mixade grepp, låste tummen och behöver inte oroa sig att tappa stången längre. Norén hade länge varit stark för vikter över 370 kg, men orkade aldrig hålla i dom. Han hade ett ytterligare knep för att få extra bra grepp. Det var att låta tumnageln växa för att bli längre och på så sätt få mer att greppa om.

387,5 kg i Birmingham

Där stod han då, han som vunnit Svenska, Nordiska, Europeiska och Världsmästerskapen i styrkelyft klass -125 kg. Vad skulle komma här näst? VM i Fredrikstad, Norge är ett halvår bort. Det tycks inte vara någon mer som kan rå på honom i klass -125 kg i hela världen. Dessutom hade hans marklyft äntligen tagit fart! Lars valde att under kommande sex månader gå upp till supertungvikten +125 kg och möta den regerande världsmästaren Mike Hall från USA.

Mike Hall, en bjässe som bar ett kilo för varje centimeter han var lång. Han var 188 cm lång och i slutet av 80-talet vägde han som in på oftast +180 kg. Han hade flera totaler över 1000 kg, med en just då på 1027.5 kg. Att knäböja över 400 kg var inte heller något ovanligt för honom och till det en bänkpress på 280 kg klassiskt. Ne, Lars skulle minst sagt få något att bita i detta VM. När väl det var dags den 15 November 1987 vägde Lars in på 140,15 kg. Han gick in på 400 kg knäböj och höjde till 422,5 kg i andra, vilket skulle innebära Europa rekord i knäböj. Han går ut med stången och står redo för signal. Det går flera sekunder men han får ingen… Frustrerad och förvirrad går han in med stången i racket, ser sig om kring och hör coacherna skrika på honom att gå om. Han går in under stången igen, reser sig från racken med den, backa ut får sin start signal. Lika fort som han sätter sig kommer han upp med den. Det är en lätt böj på 422,5 kg!

Trotts att den är lätt går han inte för en tredje böj. Varför är oklart, men förklaringar kan vara att strulet i böjen gjorde honom osäker och försiktig. Han visste också att 422,5 kg räckte för totalen och var sugen på stora vikter i marklyft. Nu visade det sig att 422,5 kg dög mer än väl då Mik Hall bara fick med sig 410 kg. Det var bättre än man vågat hoppats. Hall var en stor böjare och bänkare, så att Lars kunde ta han i en av de grenarna blev till stor fördel. I bänkpressen då så var skillnaden på Lars och Mike väldigt stor på förhand, så att ens hoppas på att slå Mike där vore nästan arrogant. Lars gör 250 kg, det likt böjen är ett massivt personbästa. Mike Hall vinner bänkpressen, men inte med mycket. Han gjorde 255 kg. Det var bara en två halva mindre än på amerikanska mästerskapen några månader tidigare och det samma som på VM i fjol. En skada eller annat stökade till det för Mike i bänkpressen.

När det var dags för marklyftet, Lars uppenbara gren så leder han redan med 7,5 kg. Det är inte en jätte ledning, men när du är en marklyftare och din primära motståndare inte är det så är det mycket. Mike Hall får med sig 337,5 kg i marklyftet som ger honom 1002,5 kg i totalen. Inte hans bästa tävling, men en helt okej en. Lars då, han har allt i sina händer bara han drar en ingångsvikt och låser sin total. Lars går in på 362,5 kg och hinner knappt greppa stången innan han står rätt upp med den. Med det lyftet låser han ut 1035 kg i totalen och VM guldet. I andra marklyftet går han för att slå sig själv. Han var redan världsrekord innehavaren i marklyft med 402,5 kg. Nu skulle han dra 405 kg! Till en vild och förväntansfull publik går han in i hallen och ställer sig på flaket som är omringat av en läktare i halvcirkelformat. Han tar tag i stången och låser ut 405 kg! Nytt världsrekord i marklyft och en total på 1077,5 kg!

Lars Norén drar världsrekord i Marklyft vid SM 1987

Vid SM 1988 i Göteborg skulle han göra det igen, slå sitt eget världsrekord. Här gör han en så kallad rekordhöjning där han väljer 406 kg på stången. När det är rekord får man höja hur man vill, men mista möjliga är 0,5 kg. Hade han velat dra 409,5 kg hade han fått det. Lars drar även rekordet denna gång och höjer sitt världsrekord. Han total landade på hela 1056 kg, viket inte blev rekord. Den totalen var det tyngsta någonsin på ett SM fram till 2015. Han ska också vid ett Lag-SM dragit 400 kg så lätt i sitt andra lyft så att det såg ut att finnas bort emot 420 kg. Tyvärr fick han två röda lampor och en vit på utlåsningen så lyftet blev underkänt och inget nytt försök på rekord gjordes. Lars slutade med tävla kort här efter och bakade från styrkelyft. Trotts att det var över 30 år sen är Lars Norén än idag ett återkommande namn inom svensk kraftsport.

Person bästa:
Knäböj: 422,5 kg – 80-tals singel-ply utrustning
Bänkpress: 250 kg Klassiskt
Marklyft: 406 kg Klassiskt
Total: 1077,5 kg

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson


Yngve Gustavsson – Den glada supertungviktaren

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg