Världens Starkaste Man 2021 – Dag 1

Dag 1

Johnny Hansson

Världens Starkaste Man går i år i vilda västerns Sacramento, Kalifornien. Vi har 25 deltagare spridda över 5 olika kvalgrupper som ska tävla i den 40-graders stekande värmen. Bland deltagarna har vi den regerande Världens Starkaste Man, Oleksii Noviko,  och mannen som vunnit titeln fyra gånger, Brian Shaw. Vi har även veteranerna Terry Hollands och Mark Felix som varit med sedan mitten av 2000-talet och tävlat mot svenske Magnus Samuelsson. Fjolårstvåan Tom Soltman och trean JF Caron som är i superform. Från Sverige har vi Sveriges Starkaste Man, Johnny ”Handsome” Hansson. Under veckan ska dessa 25 slåss om en plats i finalen. De gör upp i fem grenar där den med högst poäng i varje grupp är klar för final. Tvåan och trean i gruppen får därefter göra upp i en stenduell där segraren får en plats i finalen.

Första grenen som alla kvalgrupper kommer ge sig på är ett så kallat Loading Race. Det är tre udda objekt som ska lyftas 10 meter och placeras på ett podium. När alla objekt är uppe ska de lyfta en Frame på 375 kg 12 meter. Frame är alltså som två inramade Farmers-väskor. Johnny slutade på en fjärde plats i sin grupp om fem. Han flyttade alla tre objekten men stötte på trubbel vid framen. Han kom inte mer än 1,33 meter. Dock var de 1,33 meterna något han behövde för en extra poäng då amerikanen Trey Mitchell inte flyttade framen ens en centimeter. Efter första grenen låg alltså Johnny på en fjärde plats.

Tunnorna för loading race

Grupp ett vanns av Maxime Boudreault som slog super amerikanen Brian Shaw. I grupp två (Johnnys grupp) vann Tom Stoltman när han fick alla objekt i mål på 49,69 sekunder vilket var den snabbaste tiden av alla i alla kvalgrupper. Den karismatiske amerikanen Robert Oberst går in och vinner grupp tre där han slår fjolårstrean JF Caron. Dock är Oberst väldigt grenkänslig. Han har grenar han är bra i och grenar han är sämre än dålig i vilket man ofta kan se tydligt i dessa tävlingar. I grupp fyra fick ingen alla objekt i mål, men längst kom Konstantine Janashia. I sista gruppen vann jänkaren Kevin Faris som dessutom gör det med nästbäst tid av alla.

Något som blir tydligt när det är fem olika kvalgrupper och alla går ut och gör samma gren så ser man hur ett dåligt resultat i en grupp hade kunnat varit ett bra i en annan. I grupp tre och fyra var det INGEN som klarade av att få alla objekt i mål. Sedan har vi grupp fem där tre fick alla objekt i mål och den som kom fyra, Oleksii Novikov, i grupp fem hade vunnit grupp fyra i loading racet. Det är dock det extremaste fallet, i övrigt ser grupperna efter loading racet rätt jämnt uppdelade ut.

JF Caron

Andra grenen för tre av grupperna var reps i marklyft. I Johnnys grupp, grupp två, blev det en delad första plats mellan Tom Stoltman, Mark Felix och Trey Mitchell som alla gjorde 8 reps. En reps mer än det gjorde britten Adam Bishop i grupp fyra som gav honom en förstaplats. Även Bobby Thompsson gjorde 9 reps i grupp fem som gav även honom en grenseger. Kollar vi på de andra grupperna och de som körde knäböj hade vi Brian Shaw och Aivars Smaukstelis på en delad första plats med 10 reps i grupp ett. I grupp tre gör JF Caron hela 11 reps . Här ser vi också hur Robert Oberst, som vann första grenen i gruppen, tappar fotfästet när han nollar i knäböjen. Att helt och hållet nolla i en gren och ändå ta sig till final skulle vara en bedrift. Vi såg det hända Magnus Samuelsson på Världens Starkaste  Man 2000 när han inte fick upp bilen i Car hold. På den tiden fick man dock poäng även om man inte lyckades flytta ett objekt, så han nollade då i resultat, men inte i poäng.

Marklyftet var då reps på 340 kg och Johnny gör tre reps. Johnny är inte den bästa marklyftaren men en bättre dag hade det kunnat finnas en eller ett par reps till. Synd nog för Johnny så var de övriga deltagarna i hans grupp vassare. Detta gör att Johnny ligger sist i sin grupp efter två grenar. Viktigt att komma ihåg är är att det är tre grenar kvar och det räcker att ligga trea efter gren fem för att ha en chans på final.

Det har även framkommit att Luke Richardsson och Terry Hollands brutit pga skadad biceps.

Här har vi resultaten övergripande från första dagen:

 

Bilder från The Worlds Strongest Man

Stötta sidan genom att handla hos tyngre HÄR!

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg