Mina hemmagym genom åren

Mina hemmagym genom åren

Jag hg har bott på sju ställen under mitt liv, på sex av dem har jag haft ett hemmagym

 

Jag växte upp med träningsutrustning i hemmet då min pappa tränade.  Det var inte mycket, men det var lite skrot. Jag började träna hemma första gången när jag var 9 år. Det vi hade var en bänkpress och på den satt det så man kunde köra… liggande pecdeck, benspark, lårcurls samt reglera lutningen på bänken. Till det en skivstång, en Z-stång, en triceps-stång( Såg ut som en mindre trap-bar), ett par hantlar man lasta vikter på. Det var det vi hade på första stället jag bodde på fram till 1998. Här så tränade ju inte jag något, men jag fick lägga mig på bänken och bänka en hantel alla fall. Sen lyfte man väl någon en kilos kaka här och var.

 

Jag testar på styrketräning

Vi flyttade sen och farsan köpte till en lite längre skivstång, men då fortfarande skol-stång. Sen tillkom väl ett par hantlar till med tillhörande vikter att sätta på. Det var med det här utbudet jag gjorde mina första träningspass som 9 åring. Jag ska inte säga att jag tränade mycket, men man kan säga att jag testade på styrketräning många gånger från 9 år till 12 år. Varför jag började styrketräna vid 9 års ålder var för jag fick problem med min höft och hade svårt att röra mig. Dock var det lite så där att träna som barn för på den tiden var det fortfarande farligt, trodde man.

 

Jag börjar träna

När jag var 12 år flyttade vi igen och farsan utökade träningsutrustningen. Här så stoppades bänken undan i ett förråd och ersattes med en multi-bänk-ställning. Den här hade samma funktioner, men med en kabel anordning med. Sittande pec-deck och drag uppifrån var möjligt. Ännu en skivstång köptes in, sen kanske ett par hantlar till. Fortfarande skol-skivstång då. Här började väl min styrketräning, även om det inte var seriöst. Jag kunde träna några gånger i veckan några månader i stäcker, sen inte alls, något pass, inte alls, några månader i sträck osv…

Ett tillägg i allt detta är att utrustningen var i mitt gym, så det blev liksom att man inte kunde ducka den för alltid. Denna period var från 12-14 år. Så när kompisar var över ville ju ofta de testa på. Vilket gjorde att jag började instruera i styrketräning redan som 12 åring och nu gör jag det professionellt. Kul det där. Så om jag själv hade dippar i träningen så kickades dem igång när man hade kompisar över som tärnade. Då blev det att jag kunde hänga i lite en tid till även efter då åkt hem. Sen tränade jag ju med farsan, men inte mycket. Det blev mest själv och många gånger sent, mitt rum låg lite själv i ena delen av lägenheten så lyfte jag försiktigt hördes inget, tror jag alla fall?

Varför det då blev sent ska jag förklara. Jo jag gillar film, och i mycket film är det muskelmän med. I vissa filmer tränar de till och med! Så ja, såg jag en sån film, vilket kanske ibland lockades extra att titta på så blev det lätt att man lyfte lite skrot. Förstör gången jag fick pump mins jag väl. Eftersom jag var ganska så fet från 9 år och framåt så hade jag aldrig synliga muskler, men en kväll så! Jag körde biceps curls och kände hur armarna höll på att spricka. Jag smög iväg till badrummet då det var sent och kikade i seglen. Då såg jag det! När jag spände bicepsen rörde det sig! Armen hoppade liksom till, som att det var en muskel där under. Efter det så hade jag en ihållande period på ett par månader där jag fick in något pass av någonting några gånger i veckan.

Min bänkpress då under denna perioden med utrustningen i mitt rum var inte alls imponerande. Jag kan inte säga vad jag gjorde exakt när jag maxade först gången i den lägenheten, men strax under 40 kg. Från 9 till 12 år tränade jag inte så mycket bänk att jag ökade massor. Träningen kom egentligen då som 12 åringen. Fast även om jag tränade en del så hände inte mycket. Från slutet av sommaren 2005 när jag fortfarande var 12 år gjorde jag kanske 35 kg. Sen då våren 2005 när jag var 14 år innan snön hade hunnit smälte bort gjorde jag 55 kg och missade på 58 kg. Några veckor efter det försökte jag på 60 kg men misslyckades… dock sa jag till alla i skolan att jag bänkade 60 kg! Under denna perioden 2005-2007 vägde jag väl ca 80 kg i början och över 90 kg i slutet på under 170 cm fortfarande. Blev som längst 176 cm.

 

Garage träningen började

Sommaren 2007 flyttade vi från Örebro till Hallsberg och här började väl det hela på riktigt. Från missen på 60 kg tränade jag väl egentligen inget. Under våren och sommaren blev det annat. I Hallsberg så utrustade vi garaget med träningens utrustning. Nu båda bänkarna vi haft på en större yta. Lättare och roligare att träna! Jag började inte omgående, det tog lite tid. Visst kunde något pass ske första månaderna men det började i slutet av sommaren mot hösten till.

Vi var ett gäng som satt och umgicks i åldrarna 14 till 20 år. Mot kvällen skulle vi ut och testa vårt max i bänk (tävla). Jag kan inte säga vad alla gjorde, men jag vet vad tre av oss gjorde. min storebror som är 4,5 år äldre gjorde 65 kg. Jag missade på 65 kg men gjorde 63 kg. En annan kille som hette Samuel och kom att bli min träningskamrat gjorde 58 kg och missade på 63 kg. Efter det började det. Jag var 14 år och Samuel var 20 år, men vi kom bra överens och tränade länge ihop.

Under perioden hösten 2007 fram till början av 2009 var utrustningen den samma, men den började fasan köpa in lite mer. Att tillägga började jag på Hallsbergs AK slutet av 2008, men tränade fortfarande några pass i veckan hemma. Jag vet inte exakt när men säg  januari 2009 så körde farsan en lite rejälare bänkpress. Det är fortfarande skolstänger vi jobbar med och den nivån på utrustning, men rejälare nu. Sen gjordes ett större inköp sommaren 2009. Vi åkte till Nyköping med släp kärra och hämtade hem fristående ställning, bänk någon stång och massa vikter. Något otroligt, ortligt med detta var bland det mest orimliga jag varit med om.

Sen då första stället jag bodde på fram till 1998 så hade vi en vikt av en sort. Vi hade en 1 kg vikit skiva som inte hade en kompis, det var inget par. Som liten minns jag hur det där störde mig så! alla vikter fanns två likadana av, men inte av den. Jag frågade min pappa om det där säg när jag var 9 år. Han sa att den andra måste kommit bort i någon flytt eller så. Den där viktkakan var ju då dömd att alltid förbli ensam, tills den dagen vi hämtar utrustning i Nyköping.

Vi börjar plocka på grejerna på flaket och jag ser till min förvåning en likadan viktkaka som den där hemma. Jag letar förbryllat efter den andra, men hittar den inte. Frågar mannan vi köper grejerna av var den andra är och han säger att han har bara en, den andra har kommit bort… ÄNTLIGEN! Så det som hände då var att NU fortfarande finns två förenade av samma. Det var inte heller den vanligaste viktkakan, utan det här var ju något farsan hade fått på 60-talet som vi nu 2009 hitta en likadan.

Sen under 2009 så avdelades tyvärr min träning hemma allt mer och mer. Det nya tillägget slets aldrig på så mycket som tänkt. Istället så utformades den mesta träningen på Hallsbergs Atletklubb då jag januari 2009 hade börjat tävla. Antal där efter var inte många i hemma garaget. Jag flyttade hemifrån och då blev inget tränade där alls. Så det blev några år  där jag stod utan hemma gym fram till 2016.

Mitt eget hus med mitt eget hemma gym

Sommaren 2016 köpte jag mitt första hus. Ironiskt nog grannhuset till mina föräldrar. Där byggdes det upp ett nytt hemma gym. Hade fyllt upp ett rum på 24 kvm i källaren sen ett enkel garage. Jag tränade inför mitt hittills mest framgångsrika år i bänkpress där. Året 2017 slog jag svenskt rekord i klass 93 kg och 105 kg. Europarekord i klass 105 kg samt att jag vann SM och EM sen ett silver på VM.

Där i hade jag…
– Power rack
– Ställning
– Två skivstänger
– En kort skivstång
– Vikter över 400 kg
– Tre bänkar
– Flak
– Hantlar från 3 kg till 63 kg
– Sälrodds bänk
– Latsdrag
– Sittande rodd/Hiss
– Kryssdrag
– Lårcurl
– Benspark

Jag hade gott och väl så jag klara mig och kunde träna när jag ville och hur långe jag ville. Hemma gymmet upphörde i slutet av 2017 då jag gjorde ett aktivt val  att satsa på föreningslivet och Hallsbergs AK istället. Jag valde då att inte ha någon utrustning hemma utan att allt skulle vara på klubben och så även all min träningstid. Jag behövdes och behövs fortfarande där för att hjälpa nya och bidra i övrigt. Genom att ha utrustning hemma skulle jag ta bort tid från klubben, något jag inte ville.

 

Det nya hemmagymmet

Sen kommer vi till nu då, år 2022. Vi har flyttat och bor nu mycket längre från klubben än tidigare. Slutet av 2021 och början av 2022 hade jag väldigt lite tid. Så lite att jag inte hann med att träna många gånger. Vid en dag i februari var jag nere på gymmet med min 11 månaders grabb. Han klara inte att vara där långa stunder och ville ha uppmärksamhet. Så pass mycket att det blir svårt att träna. Då var jag bara nere för att hjälpa några som tränade i en dryg timme vilket fungerade jätte bra. Då slog det mig.

Jag hinner inte ta mig till klubben och träna, varje jag eller klubben tjänar på det. När jag väl tränar har jag svårt att hinna med och kolla på alla som lyfter och komma med råd. Så om jag kan peta in träningen hemma när det passar kan jag åka till klubben med grabben och kolla på andras träning. Detta skulle handla om 1-2 ggr i veckan då att jag träna hemma och då istället vara på gymmet med grabben. Så jag skaffade den utrustningen jag tyckte jag behövde, men inte mer. Jag ska bara ”kunna” träna hemma, jag ska inte träna hemma. Nu har jag haft grejerna i några veckor men kört alla mina pass utom ett på klubben.

Jag trodde jag var klar med hemma gym, men den här lösningen gjorde det bättre för alla. Då också för min fru. Hennes motivation är väl släpande så att hon kan träna hemma när som helt underlättar väldigt, för hon vill träna. Jag kommer också i den mån jag kan träna hemma med klubbkompisar. För mig är det viktigt att inte tappa tid i föreningen eller i min träning. Kanske undrar någon här vad som är bäst om man vill elit-satsa för elit-satsningen. Mitt svar är träna hemma. Visst får du annat av att träna med folk på en klubb, men om du har drivet så kommer de enkla omständigheterna med att tärna hemma vara totalt dominerande. Jag vill bli bäst, men jag vill också bidra till våra medlemmar, sporten och samhället. Det gör man genom att vara en drivande person i en förening.

Med det sagt kan jag mycket väl tänka mig i framtiden sköta större delarna av min träning själv hemma. Det har jag tänkt mer eller mindre hela livet att jag ska, men det är inte nu.

Vill du med ha ett hemmagym eller utöka den utrustningen du har? Jag köpte min utrustning hos Nordic fighter. De har MASSOR med bra utrustning till bra priser. Handel genom denna länken nordicfighter.com?acc=bankpressnu och jag får en del av kakan. Använd också koden: bänkpressnu för att få 5% rabatt på hela sortimentet.

Vill du läsa mer om vad jag har i mitt hemmagym nu och vad det kostar kan du göra det här: Mitt hemmagym

Vill du få tips om vilken utrustning du kan köpa för att bygga ett eget styrkelyfts hemma gym så klicka här: Vad passar dig till ditt hemmagym?

Här kan du se en video på mitt nu varnade hemma gym, vad jag köpt och varför!

Mitt hemmagym

 

Josef Eriksson

Ett svar till “Mina hemmagym genom åren”

  1. […] Mina hemmagym genom åren […]

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg