Vikning 1983

Viking 1983 – Nordens Starkaste Man

Viking var namnet på den första stora strongman tävlingen i Sverige. Man hade 1981 nordens starkaste man som sen fick komma att heta Vikning 1982 där man bjöd in några av de främsta kraftkarlar i norden. Bland dessa några väletablerade namn som Torkel Ravndal och  Jón Páll Sigmarsson. Vann den tävlingen gjorde Leif ”Wiggen” Wigholm som då blev tvåfaldig nordisk mästare i starkeman. Rune Andersson som var arrangör för Nordens Starkaste man 1981 och 1982 (Viking) höll även i denna tävling. Viking 1983 arrangerades på sommaren i Sundsvall. En av stor favoriterna var då också en från Sundsvall, Karl Sjölin. Karl var då regerande supertungviktsmästare i styrkelyft och var redan då hela 50 år gammal.

Startfältet bestod av:
Kenneth Mattsson – Sverige, 172 cm, 95 kg
Per Pederson – Norge, 180 cm, 125 kg
Leif Wingholm – Sverige, 185 cm, 140 kg
Trond Larsson – Norge, 174 cm, 133 kg
Torkel Ravendal – Norge, 195 cm, 151 kg
Karl Sjölin – Sverige, 176 cm, 133 kg
Ilkka Nummisto – Finland, 186 cm, 129 kg
Roger Ekström – Sverige, 191 cm, 125 kg

Lättast i fältet var Kenneth Mattsson som var regerande världsmästare i -100 kg klassen som här vägde 95 kg och vann senare samma år klass -90 kg. En av de tyngre om inte tyngsta var Torkel Ravendal som också var en marklyfts legend sen många år.

Första grenen var knäböj med ett riktigt OK som stång med hängandes dinglade vikter. Vann den grenen gjorde Kalle Sjölin på 320 kg. För att sätta det i perspektiv så var Kalles personbästa i knäböj 387,5 kg. Så själva momentet med att vikterna dinglade gjorde det hela mycket svårare.

 1. Karl Sjölin 320 kg
 2. Per Pederson 310 kg
 3. Ilkka Nummisto 290 kg
 4. Leif Wingholm 290 kg
 5. Roger Ekström 280 kg
 6. Kenneth Mattsson 280 kg
 7. Torkel Ravendal 280 kg
 8. Trond Larsson 220 kg

Gren två var att hålla ett bilbatteri ut på raka armar där deltagarna tävlade i par och de som låg i topp gick ut sist. Vann den grenen gjorde Kalle Sjölin ännu en gång och Per Pedersen höll kvar sin andra palts. Trond Larsson placerar sin ännu en gång sist, men inte heller det helt oväntat. Trond kom i som reserv i tävlingen.

 1. Karl Sjölin 111 sek
 2. Per Pederson 105 sek
 3. Roger Ekström 96 sek
 4. Ilkka Nummisto 96 sek
 5. Kenneth Mattsson 78 sek
 6. Leif Wigholm 75 sek
 7. Torkel Ravendal 54 sek
 8. Trond Larsson 48 sek

Den tredje grenen blev bilmarklyft för max. De drog i bakändan av en mindre bild med ansiktet riktat in mot bilens bagage. De adderade vikt på stången för varje vända ena upp till det bara var Kenneth Mattsson och Torkel Ravendal som orkade. Det blev delad seger i marklyftet för Torkel och Kenneth. De övriga placeringarna har jag tyvärr ingen data över.

Gren fyra var något som idag hade kallats för arm over arm men då troligen fick heta något med dragkamp med bil. Man skulle dra en liten person bil upp för en ramp på kortast möjliga tid.

Femtegrenen var en då klassiker, böja armeringsjärn. Fyra män lyckades böja 16 mm armeringsjärn och gick vidare till 19 mm järnet. De fyra var Kalle, Ilkka, Kenneth och Torkel. Ställningen i armeringsjärnsböjning blev följande.

 1. Karl Sjölin
 2. Kenneth Mattsson
 3. Ilkka Nummisto
 4. Per Pedersen
 5. Leif Wigholm
 6. Torkel Ravendal
 7. Trond Larsson
 8. Roger Ekström

Den sjätte grenen var enarmsmarklyft, närmare bestämt ett hadtag fäst på en tunna man lyfte. primärt en greppstyrka för dessa herrar. Tyvärr inga siffror på den grenen.

Gren sju var striktcurl med stock. Alltså en mindre typ av stock vi idag är vana se att det pressas med. Deltagarna hade ett så kallat neutralt grepp. Det är när båda handflatorna pekar inåt mot varandra. Tyvärr har jag ingen data här heller, men man var över 70 kg alla fall.

Den åttonde och sista grenen är ett lyft som går under många namn och inte alls är vanligt längre. Liknelsen kan göras vid att man kryper under ett köksbord och ställer sig upp med bordet på ryggen och trycker ifrån. Alla bordets fyra men ska lyft för godkänt lyft. Där lyftes över 1100 kr.

Den total ställningen på tävlingen blev följande:

1-LEIF WIGHOLM
2-TORKEL RAVNDAL
3-KALLE SJOLIN
4-PER PEDERSON
5-KENNETH MATTSSON
6-ILKKA NUMMISTO
7-ROGER EKSTROM
8-TROND LARSSON

Gillade du det du lästa? Stötta sidan med att handla hos tyngre HÄR

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg