230202 Torsdag – Bänk SM

Ja det här var ju då sannerligen en shitshow från mitt håll. Var väldigt säker på 240,5 kg fram tills jag låg med 225 kg på bröstet vid ingången. Vi börjar med att backa bandet till invägningen. Väger in på 102,35 kg. Det är ganska precis vad jag vägt sista tiden mer eller mindre. Min våg hemma visar 0,4 kg mer än en tävlings våg. Min vikt på min våg har då visat 102,7-103,5 senaste två veckorna. Då 102,7 kg vid flera tillfällen. Så vikten var där den var, körde ingen vikt manipulering. Satte ingång 225 kg då min plan var 225 – 236 – 240,5 kg.

Uppvärmningen kändes bra, började klockan 11 och start var klockan 12 så hade gott om tid. Körde nog först på vikt vid 11.15 – 11.20 innan var det bara stången. Värmer upp och känner 150 och så även 170 kg rör sig fint. På 190 kg känner jag att det här är bra, jag behöver inte oroar mig för att sänka ingång eller något. Sen får vi veta att det kommer bli fördröjd start, men hur mycket visste vi inte. Till slut var det sagt 11.10 som jag tror vi också höll. Detta på verkade mig inget.

Jag tar om 190 kg fast på den enda hårda bänken som fanns på uppvärmningen. Vi tävlade på hårda så sköt att jag kunde få in något lyft där. Den 190 rörde sig fint. Gick på 210 kg som blev sista värm, även den rörde sig bra och jag var väldigt självsäker. Det kändes bättre på 210 kg än på 170 kg. Inte att det gick fortare, men det kändes tryggare.

När jag kommer ut till tävlingen då märker jag att stoppen är allt annat än korta. De är märkbart över snitt tiden på ett tävlings stopp. Detta höll även domare med om. Sak samma det är vad det är och ja går in på 225 kg. Avlyftet känns super, nedtagningen känns bra, stoppet känns fast som i berget! Men.. När jag ligger med stången på bröstet känner jag hur det inte kommer någon press signal. Sen när den väl kommer har jag tappat kraft. Jag tycker upp vikten, men långt ifrån så fort som jag borde. Min plan att gå 236 kg i andra var bara stryka och gå 230 kg sen hoppas på 236 kg i sista.

Här, efter 225 kg tror jag att jag checkar ut. Jag märkte det inte då men efter smält tävlingen lite så måste jag nog erkänna det. Jag gav alltså mer eller mindre upp. Ett väldigt osportsligt och onödigt beteende. Jag visste att med de där stoppen kommer jag inte kunna göra några 236 kg och verkligen inte 240,5 kg. Tiden att ligga på bröstet så länge på redan 225 kg tog kraft av mig, så pass mycket att även om stoppen skulle vara kortare hade jag bränt krut. Jag skulle inte få något rekord eller bli någon bästa på poäng lyftare. Jag skulle ”bara” vinna SM. På andra vikten på 230 kg så försökte jag allt vad jag kunde väl på flaket men orkade inte. Det samma på 236 kg som jag provade i sista. Väl på bänken gav jag allt, men mellan lyften var jag borta i huvudet.

Att ge upp så här mitt i en tävling kan jag inte minns att jag har gjort tidigare. Jag hoppas jag aldrig gör om det och inte minst på internationella tävlingar. Sist jag bara fick med mig en ingång och inget mer på en tävling var 2015 och det var under speciella omständigheter. Så typ 20 tävlingar sen som det hände.

Efter att ha kollat på lyften om mätt lite så har jag sett följande.

Min 210 kg bänk som var mitt sista uppvärmnings lyft har ett full gott stopp och tar 0,875 sek från bröstet och uppåt. Kollar man på mitt senaste inlägg om passet innan SM finns där en tabell. Den tabellen visar lite sista uppvärmnings lyft eller fjärde lyft innan maxning/tävling. Sätter man hastigheten på 210 i relation till de övriga tiderna så skulle 210 kg vara kring 85%. Det är svårt att säga exakt, men där ikring. I och med att jag fick 225 kg och inte 230 kg så blir 210 kg 93,3%. Så det var min i särklass snabbaste 93,3% lyft jag gjort.

Stoppen på tävling är i snitt 0,35 sekunder. Detta vet jag för jag mätt tiden på stopp från flera hundra lyft på allt från serie tävlingar till VM. Det kan gå fortare och snabbare, men 0,35 är vad man kan utgå från. Mitt stopp på 225 kg var 0,775 sekunder. Alltså dubbelt så långt. Hade jag vetat det inför SM hade mitt mål inte varit det det var. Hade jag vetat det vid uppvärmningen hade jag sänkt ingången. Nu var vi första gruppen ut, så hade ingen aning om stopets längd.

Med allt detta sagt, I didn’t take it to the meet! Har jag lärt mig något? Ja. Det skriver jag med om någon annan gång.

Glöm inte att kika in på mina nya tröjor som ni hittar HÄR!
Mer t-shirts med flera olika tryck kommer!

Följ alla mina pass mot SM och bli medlem på min YouTube kanal

Hitta det träningsprogrammet som passar dig: Träningsprogram

Handla hos tyngre här: tyng.re/josef_eriksson

Handla hos Nordic Fighter här: nordicfighter.com?acc=bankpressnu
(5% rabatt hos Nordic fighter med koden: bänkpressnu)

Josef Eriksson

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg