Din första tävling – Kapaciteten är målet

Din första tävling

Kapaciteten är målet

 

När man tränar mot en tävling har de flesta som oftast ett tydligt mål, en specifik vikt de vill få med sig. För nya lyftare är den här vikten många gånger ett mål som inte riktigt är inom räckhåll.  Dessutom tänker de att du ska genomföra det på sin första tävling, som om det inte är nog med annat att fokusera på.

För tung ingångsvikt

När du är och ska tävla första gången finns en stor sannolikhet att det inte är på den utrustningen du tränat på, inte på den plattformen du tränat på och inte med den stången du lyft med. Det är förmodligen inte ens i samma lokal du tränat i inför tävlingen. Det kan rent av vara i en helt annan stad med helt nya människor. Istället för att lyfta själv har du tre stycken domare som ska bedöma att lyftet är korrekt utfört. Du kommer kanske värma upp i en trång, stökig miljö med ställningar, vikter och bänkar som du inte är van vid. Din vanliga lyftarritual och uppvärmningsstrategi kommer kanske inte gå att genomföra. Sedan, vare sig du är klar eller inte, så kommer någon ropa upp ditt namn och då har du en minut på dig att klara en ditt lyft. Ifall omständigheterna runt om är stökiga och vikten kanske lite för högt satt så kommer inte bara det lyftet gå tungt, utan hela tävlingen.

Det är jätteviktigt och jättebra med mål, men var sak har sin plats och tid. Dina mål och din faktiska kapacitet går inte alltid hand i hand. Du kanske tränar mot att din första tävling och gör 150 kg i knäböj. Några veckor innan tävlingen gör du tunga, grunda ettor på 140 kg. Om det är så, eller att det påminner om det, kan det vara idé att sänka målet till kanske 130-135 kg. Något som kanske var tänkt som en ingångsvikt på förhand. Hade du hållit fast vid den planen hade du kanske gått in på 135 kg. Lyft det, men fått underkänt på djupet. Gått om och fått upp det godkänt, men TUNGT. Följt planen och tagit din andra eller tredje vikt i sista lyftet och tvärbommat för du inte var stark nog för vikten. Detta sätter nivån och känslan på hela tävlingen. Du fick med 135 kg med nöd och näppe, allt annat var misslyckat.

Jobba från en lätt ingångsvikt

Hade du istället valt 135 kg som en tredje vikt hade du gått in låt säga på 120 kg. En lättare vikt du blir tryggare med och då med troligen sätter djupet på första direkt. Det hade kunna följt upp med 130 kg och sen då 135 kg. Du hade du lämnat böjen med tre godkända lyft. Då där sista lyftet var tungt, men du fick med dig bara lyckade lyft. Det kommer ge en mycket bättre känsla inför tävlingen. En annan viktig sak med det är att sista uppvärmningsvikten görs på en lättare vikt. Många kan tappa modet innan de ens kommit ut på flaket då de känner att sista uppvärmningsvikten var tyngre än de hoppats.

Båda dessa scenarion slutar med samma vikt, men det ena som ett misslyckande och det andra lyckat. Skillnaden var att veta om sin kapacitet och planera lyftningen därefter. Nu är inte alltid alla första tävlingar misslyckande, de kanske inte hade kunnat gå bättre än de gjorde. Många gånger går det bra och finfint. När det går dåligt är det inte alltid som det beskrivs här heller. Dock är det många gånger en tävling inte går som man tänkt sig. Många gånger går det att koppla till viktval i kombination med utförandet i lyften inför tävlingen.

Du är i en ny miljö

Jag säger ofta att det är få som gjort en dåligt tävling för att de ska ha gått in för lätt, men flera för de gått in för tungt. Det finns så många anledningar till att första lyftet ska vara väldigt lätt. Några av aspekterna nämns ovan. Du ska lyfta på en plats du troligen inte lyft på innan med utrustning du inte lyft med. Tre, kanske helt okända, människor ska berätta när du får lyfta och bedömer sen huruvida det gick till enligt konstens alla regler. Du blir uppropad att lyfta och har där med tid på dig. Du värmer upp på ett ställe, och sedan, när det är tungt ska du byta plattform. På den plattformen kanske det är så att något inte helt påminner om uppvärmningen eller vad du är van vid. Därför är det viktigt att kunna anpassa sig till det.

Mitt i allt detta är det folk som tittar på dig med. Även om det är en liten tävling med en mindre eller nästintill ingen publik så har du funktionärer och medlyftare som kollar på dig. Du står i centrum och ska prestera, något som för många är tungt nog utan vikt. I detta skede finns inte heller någon anledning till att du ska ha valt en tyngre, mer utmanande vikt. Här gör sig en lättare vikt mer behändig. Från den kan du sedan arbeta dig uppåt i andra och tredje lyftet.

Inför din första tävling tycker jag du inte ska ha ett mål med att klara en vikt. Istället att du ska få med 9 godkända lyft där sista kan vara nära din maxkapacitet för dagen. Jag tycker du ska välja lätta ingångsvikter. Ta en vikt du kan göra fem reps på med ett utförande som krävs på tävlingen. Det får gärna vara fem tunga reps, så länge utförandet är där det ska vara. Från den vikten kan du sedan jobba dig uppåt med moderata höjningar för andra och tredje lyftet.

 

När du gjort din första tävling

När du gjort detta så har du fått känna och uppleva en tävling. Vad som händer och inte händer. Du har ett officiellt resultat som berättar vad du kunde prestera och leverera när det spelade roll. Det resultatet ska du sedan träna för att slå nästa gång. Då kan du gå in något högre och välja lite djärvare vikter i sista försöket. Målet med nästa tävling kan vara så enkelt att du ska slå resultatet från din första tävling. Om de sista vikterna i din första tävling var lätta och träningen går bra, ja då kan kanske målet blir att redan i andra vikterna slå dina tidigare vikter.

Att tävla för en exakt siffra eller för att slå någon är något jag tycker man kan vänta med sin första tävling. Sedan heter det trots allt tävling, så även om du tävlar för att slå dina egna resultat finns andras resultat att slå med. Hade det inte varit så hade man klarat sig bra av att bara träna för sig själv. Att tävla är att konkurrera mot andra, men spara du det till alla fall din andra tävling.

Om du gillade artikeln och vill ha mer av detta kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg