Spoto press

Spoto press = En bänk variant

Spoto press kommer från den väldige bänkpressaren Eric Spoto som hade världsrekordet i klassisk bänkpress från maj 2013 till november 2015 på 327,5 kg. Hans träningsmetod rent utförandemässigt i bänkpress var som så att han vände några centimeter från bröstet. När han var någonstans mellan 1 och 5 cm från bröstet vände han i luften och pressade uppåt. Den här tekniken eller kanske snarare varianten blev känd kring 2012 och började etableras. Så det man tidigare kallade för luftvändning kallades nu för Spoto press.

Därifrån tog det inte lång tid förens andra lät sig vanhelga Spoto pressen genom att modifiera den efter egna behov och marknadsföra den i sin nya form, med ett stopp. Eric Spoto som själv hade tränat över 20 år när uttrycker började ta fart tränade inta alls med stopp. Det var något han la till inför tävlingar. Så det korrekta utförandet av en Spoto press görs med omedelbar vändning utan att ens fundera på att pausa i botten läget.

Går vi tillbaka ännu länge till övningen tidigare namn luftvändning så är det namnet mer självklart och enkelt. Med två sammansatta ord beskriver du övningen. Krävs det inte mer än så kanske övningen inte behöver ha ett annat namn heller. Med ett namn som Spoto press hamnar du i en situation där du måste förklara vad det innebär vilket då är lutvändning. Så, utan att ta ifrån Eric Spoto något så tycker jag själv att luftvändning är ett mer passande namn just därför. Om en övning eller variant måste beskrivas med en eller flera meningar kanske övningen kan ha ett namn efter en person eller annat, men i det här fallet tycker jag varianten gör sig bättre kallad luftvändning.

Här är den första videon som kom ut på Eric Spoto på nätet. Här ser vi honom göra tre lätta reps på 265 kg följt av två reps på 288 kg. Detta var hos Mark Bell på Super Traning 2010.

Se även Reps

Se även Maxreps

Läs med om tränings fackuttryck Här!

 

Gillade du det du lästa? Stötta sidan med att handla hos tyngre HÄR

Josef Eriksson

Ett svar till “Spoto press”

  1. […] väljer att börja enkelt. Med en övning och en gymkaraktär. Övningar är Spoto press och karaktären är […]

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg