Mike MacDonald – The Iron Bumblebee

Mike MacDonald – Den bästa bänkpressaren genom tiderna.

Mike MacDonald gjorde som 17-åring 145 kg i bänkpress och vägde så lite som 72,5 kg. Ironiskt nog exakt det samma som mig när jag var 17 år och gjorde 145 kg på 72,5 kg kroppsvikt i gamla Örebro kraftsportsklubbs lokaler. Han åkte till Vietnam som många andra 40-talister fick göra och när han kom hem hade styrkelyft blivit en förhållandevis väletablerad sport.

Han var med vid Amerikanska mästerskapen 1972 och gjorde 823 kg klassiskt i -110 kg, det sägs att han aldrig vägde nära fullt i 110 an. I den totalen ingick en 276,5 kg böj, 247 bänk och 300 mark. Där efter drog han ner sig i vikt och av de kom namnet iron bumblebee. Det bekom sig för han var lätt och lyfte tunga vikter, han såg även inte mycket ut för världen. Han liknades många gånger som en Handbollsspelare i kroppen. Det då givetvis när han gick i de lättare klasserna 82,5 kg och 90 kg. Jag har svårt att tro man tyckte det när han tävlade i klass 100 och 110. Alla dessa klasser pendlade han, om han gick i alla fyra samma år vet jag inte helt säkert. Där emot vet jag att han höll rekord i alla klasser samtidigt.

Vid VM 1974 kom Mike 3 a bakom Larry Pacifico och Lee Marvin och efter Mike då svensken Ulf Morin. Vid den tävlingen bytte Mike och Larry världsrekordet mellan varandra i bänkpress. Tillslut hade Mike det på 260 kg i klass -100 kg. Mikes total på VM blev 802,5 kg.

Mike var en styrkelyftare av världsklass, men en bänkpressare av rang jag vill hävda vi inte sätt den dess. I tio års tid levererade han världsrekord genom fyra viktklasser och stod sig mot alla han mötte i bänken. Än idag har han ett så kallat ”all time” rekord i bänkpress i klass 100 kg från 1979, 40 år gammal. Han tävlade på en tid enbart bänktävlingar inte fanns och alla reglerna lydde under IPF, två timmars invägning och strikta lyft.


Stången vi ser i bild här ovanför är en så kallad cambered bench bar eller böjd bänkpress stång. När den stången kom så kallades den för The MacDonald bar, varför? Jo väldigt enkelt, den var uppkallad efter honom. Det var nämligen som så att han gillade att träna armhävningar, men när man gör långt över 2,5 x kroppsvikt i bänkpress är vanliga simpla armhävningar för simpla helt enkelt. Han gjorde dem mellan två stolar eller bänkar för att komma ner djupare i rörelsen, men inte nog med det! Hans tränings kamrater var tvungna att lasta på viktkakor på ryggen när han gjorde sina armhävningar. En av träningskamraterna blev tillslut så less på att plocka av och på vikter på hans rygg att han designade den skivstången.

Hans vän hade inga problem att den blev kallad efter Mike MacDonald, det var ju bara bra att världens bästa bänkpressare tränade med stången. Inte så dålig marknadsförning, men åren gick och skivstångsmodellen blev populärare och kommersialiserades. Tillslut var den inte längre knuten till varken Mike MacDonald eller mannan som skapat den.

MacDonald slog många rekord i bänkpress, oftast sina egna. Totalt slog han 37 världsrekord där 23 blev erkända IPF rekord.
Hans bästa lyft i de olika klasserna:
237 kg @82,5 kg
255 kg@ 90 kg
262,5 kg @100 kg
273,5 kg @110 kg (105 kg)

Vissa av dessa rekord står än idag som så kallade All Time World Records, de vill säga att ingen slagit dom under samma premisser. Så vitt jag vet är ingen av dessa resultat legitimt slagna. Mer har lyfts, men då med generös bedömning och 24 h invägning. Ryktesväg pratas det om att han ska ha gjort 635 lbs / 288 kg på träning.

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson


Larry Pacifico – Världens bästa styrkelyftare

Josef Eriksson

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg