Racerapport Hallsta Triathlon 2024!

Tjoflöjt!
Här kommer den rafflande rapporten gällande Hallsta Triathlon 2 Juni 2024!
Morgonen började med att min dotter precis innan jag skulle åka iväg undrade om jag ”skulle vinna”. Hon såg väldigt besviken ut när jag sa att jag inte skulle vinna, utan komma sist. Med fakta i hand slog jag faktsiskt två andra herrar, att båda var i ”age groups” som innebar att dom var äldre än mig är ju bara detaljer..

Inför detta lopp hade jag inte tränat någonting på två veckor pga halsont och en hosta som inte ville släppa. Inte en bra uppladdning alls, men inte mycket man kan göra. Jag hade inget direkt mål med tävlingen utom att få mer erfarenhet (blir fjärde triathlonet för min del… fan lite erfarenhet har jag ändå!), men tänkte också att det hade varit fränt att komma under 3h om tillfälle gavs på denna olympiska distansen som är 1500m simning, 40km cykling och 10km löpning.

Jag körde 06:00 från Kristinehamn och var framme strax innan 08.00. Hade bestämt på förhand via Hallsta Triathlons tips om parkering var jag skulle parkera och fick en perfekt parkeringsplats vid tågstationen. 10/10 planering från min sida.

Tog mitt pick och pack och gick mot tävlingsområdet. Väl där skulle jag registrera jag mig och var tvungen att ställa cykeln olåst utanför registreringen vilket jag först var nojjig över. Sedan kollade jag på cykeln bredvid mig som jag visste kosta _minst_ 40 000kr. Om man köper den begagnad alltså. Då tänkte jag att om dom stjäl någons cykel är det iallafall inte min.

 

Bästa stöldskyddet att parkera via sådana här raketer.


Jag hämta ut diverse lappar som skulle fästas på cykeln samt hjälmen och även tidtagningsband på ankeln. Sen gick allt i ett med att byta om, smörja in sig med sportslick, checka in cykeln,lägga in sina saker på plats, gå till starten, bli avprickad, gå ner i vattnet och sen gick starten.

Jag hade strategiskt placerat mig längst bak i fältet så att man slapp blev översimmad, vilket var klokt gjort. Jag tog min tid och försökte tänka på någon form av crawlteknik. När jag hade bra teknik gick det snabbare, när jag livsfilosoferade istället gick det långsammare. Jag hade av en händelse hittat ett klipp på instagram där jag fick tips om hur man snabbare kunde vända bland bojjarna som ligger ute för att markera var man ska vända på simbanan. Hade inte tänkt på att det ens fanns teknik för sådant innan. Vill man se klippet kan man hitta det här och jag använde mig av teknik 2. Simningen bestod av två varv och en mycket märklig sak var att dom hade såpass grunt på en av kortsidorna att man då fick vada i 60 cm högt vatten bland näckrosor, så vid varje fotsteg kände man hur rötterna från näckrosorna knakade och brakade. Hur som helst kom jag runt simningen på 39 minuter och 30sekunder, vilket var snabbare än jag trodde. Mycket nöjd.

Vid växling 1 (T1) så var jag redan ombytt under våtdräkten för första gången i tävlingssammanhang, vilket gjorde att det gick rätt snabbt. Bara att sätta på sig strumpor och skor, dra på cykelhjälmen, få på racebelt (där nummerlappen är placerad). Sen tänkte jag “Har jag missat något? Nope ser bra ut!” och cyklade iväg. Ungefär 200 meter in på cyklingen kom jag på att jag glömt mina solglasögon, vilket var dåligt eftersom solglasögonen främst är ett skydd mot vägdamm och insekter. Men det var bara att gilla läget och cykla på. Det blåste endel och jag hade svårt att få benen att trampa i tempot jag ville ha första 20 kilometrarna. Efter 20 km släppte det lite och jag kunde öka farten endel. Lyckades dock undvika att få in insekter i ögonen och försökte vara noga med intag av kolhydrater etc då det också är en övningsgrej/rutinsak som kommer vara viktig på de längre distanserna. Annars hände inte speciellt mycket på cyklingen och cykelmomentet tog 1h 22 min 30 sek. Om distansen 40km stämmer höll jag alltså 29km/h i snitt, vilket är ok men jag vill gärna nå 30 km/h på den distansen.

Växling 2 gick smidigt och när jag kom ut på löpningen insåg jag direkt att jag inte skulle klara under 3h. Då valde jag att sänka tempot rejält och bara njuta av vädret, omgivningarna, dricka mycket vätska (stannade vid varje vätskestation) och bara vara glad över att kunna träna igen. Det var ett bra beslut och jag mådde väldigt bra under hela löpningen. Löpningen tog 1h 3 min och 19 sekunder. Total tid: 3h 11 min 53 sekunder. Vill man se målgången med ”commentarytrack” av min 3 åriga dotter hittar ni det på min instagram här.

Ett återkommande problem när jag har haft pass som varit på ca 2h+ med ganska hög intensitet är vad som händer när jag är klar. Ganska ofta får jag feberkänsla och illamående. Jag trodde inte det skulle hända nu, då jag tog det lugnt på löpningen, drack ordentligt etc, men efter ca 30 minuter efter loppet mådde jag kass. Väldigt kass. Vilket är sådär bra när du har ca 2h i bilväg hem och inte har någon som kan köra hem dig.

Första utmaningen var att ta mig till ett ICA för att köpa lite kallt vatten/godis. På parkeringen mådde jag såpass illa att jag fick ladda för att göra ett snabbt besök på ICA och absolut inte spy i butiken. Men väl inne på ICA möttes jag av en fantastisk aircondition som gjorde att hela stället kändes som en kyl. Helt fantastiskt. Jag mådde genast bättre och hängde faktiskt kvar i butiken ett tag för att få ner min upplevda kroppstemperatur något.

Sen tog jag hemfärden i två etapper. Jag stannade först vid en rastplats där jag åt/drack lite ifall jag skulle börja må dåligt av det så dröjde jag kvar där i ca 20 minuter innan jag körde vidare. Sedan stannade jag på Burger King i Örebro för att få i mig en Whopper (utan saltgurka, mycket viktigt) med stor pommes, bea och en daim-milkshake. 10/10 would recommend.Lärdommar!

1. Det funkade fint med att vara ombytt under våtdräkten och sparade massa tid. Gör det igen!
2. Ha med en liten handduk till växling 1, så att du kan torka dom synliga delarna så att du sedan kan smörja in dig med solkräm om det skulle vara skarp sol. Det är omöjligt att gnida in solkräm om du redan är blöt.
3. Ha sakerna du ska ha med dig på cyklingen antingen i skorna eller på hjälmen, så att du inte kan missa det. Nästa gång kommer jag ha solbrillorna i en av skorna.
4. Om det är varmt sikta på 1,5 liter vätska i timmen. You need it.
5. Få i dig mer salt. Ska tillverka några hemmagjorda salttabletter som går att svälja då jag vägrar betala överpriset för det som säljs på marknaden.
6. Bli lite snabbare i växlingen. Ingen anledning att stressa igenom det, men man behöver inte vara långsammast heller.
7. Ipren/alvedon direkt efter målgång för att undvika huvudvärken som brukar uppkomma efteråt. (not medical advice osv)

Next up är Vansbro Triathlon medeldistans 29 Juni. Detta är ett lopp jag verkligen ser fram emot och jag hoppas att jag kan vara 1h snabbare än förra året jag gjorde det loppet (7h 19min 36 sek). Time will tell, bokstavligen. Ha det gutt!

Daniel Dalerhult

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg