Richard Schoenberger – En enda stor bröstkorg

Richard Schoenberger

En enda stor bröstkorg

När bröstkorgen är bredare än midjan och måttet runt är längre än du är hög, då har du Richard Schoenberger.

Du kanske hört talas om C.T Fletcher? Du kanske till och med sett videon från 90-talet när han tränar och gör fem reps på 225 kg? Kanske har du också noterat den otroligt storbystade mannen som hejar på honom inför det setet? En bröstkorg på nästan 190 cm i omfång.

C.T Fletchers träning klipp där han påhejas av Richard
4 minuter och 22 sekunder in i klippet

 

 

”Let’s Go big man, come on now. Have Some fun, let’s go. Come on big man. Throw it around. Come on, just another stepping stone. Come on now. Let’s go T. Come on big man. Just Throw it around. You got this. You got this. Come on what are you gonna do? There you go, There you go. You got it. Come on T. Come on T. Blow it away, let’s GO! Come on.”

Den mannen är Richard Schoenberger och det han besitter i pressstyrka, var C.T Fletcher aldrig nära.

Richard Schoenberger är en man som under 90-talet satsade och tävlade i klassisk bänkpress. Just 90 och 00-talet var kanske inte den klassiska lyftningen och således bänkpressns decennier. Utrustningen hade etablerat sig i alla lyften och om du lyfte med eller utan la man inte någon större värdering i. Allt man brydde sig om var den som lyfte mest, med eller utan utrustningen. Richard Schoenberger brydde sig inte mycket i bänkpress tröjan eller vad andra tyckte om det. Han lyfte för sin skull och det han ville var att bänka så mycket han kunde utan en bänkpress tröja och utan doping.

Han gjorde sin första tävling 1991 där han också kom att träffa på C.T Fletcher. Någon som kom att bli hans träningskamrat över många år framöver. Richard gjorde 235,8 kg / 520 lbs i supertungvikten som han också vann. C.T gjorde samma vikt i -125an som han också vann. Efter den tävlingen slog de båda sig ihop och tränade tillsammans. För det mesta i testade förbund. Schoenberger har utgett sig för att varit livstidsren och har aldrig åkt tid trotts att han har tävlat testat.

Richard blev en kolossal man, men det var inte alltid så. I början av tonåren vägde han inte mer än 75 kg. Det kanske inte låter allt för lite, men för någon som kom att väga 165 kg innan han var 30 år så är 75 kg i tonåren klent. Vändningen i kroppsvikt kom i samband med styrketräningen. Han ville bli stor och star, och vad gör stora starka män? Jo de äter och tränar. Sagt och gjort. Richard la på sig ca 15 kg per år i 6 år. I sin tonår bänkpressade han över 200 kg.

1994 när Richard var 28 år gammal var han med på en styrkelyftstävling inom USPF som då var USAs koppling till IPF, det var det stora testade förbundet. Det var en utrustad tävling då det inte fanns alternativ för klassiskt. Richard var med böj böjde 62,5 kg och marka 62,5 kg för att få ett resultat. I bänken gjorde han lite mer. Han spräckte 600 lbs gränsen med 606 lbs / 275 kg. Den tyngsta bänkpressen på hela tävlingen och det var utan tröja.

Richards 275 kg bänk

 

I början av 90-talet tog bänkpresströjorna över och det fanns ingenstans för någon att bänkpressa klassiskt på tävling längre. Då gick AAU in och la till det som ett alternativ. AAU var inte ett renodlat styrkelyftförbund utan ett idrottsförbund som hade en gren i lyftningen. Lyftningsdelen var så gått som död för AAU från mitten på 80-talet fram till mitten på 90-talet. Det man då gjorde på 90-talet som blåste liv i det var den kallsiska lyftningen. Där fanns möjligheten för Richard att kliva in och få göra det han ville. Bänkapressa för att visa sin styrka och inte färdighet att hantera materialet. Något man också satsade på inom AAU var den testade lyftningen. Det låter kanske konstigt, men under 90-talet så var det många förbund som aktivt gjort valet att inte testa och tillåta allt.

AAU hade mycket mästerskap för sig. Stora pampiga titlar med stora pampiga troféer. Man hade mängder med kategorier så alla kunde vinna. På det så var det inte heller jätte många deltagare och inte heller mycket konkurrens alla gånger. Vid 1996 AAU North American Bench Press Championships vägde Richard in på matiga 165,1 kg och bänkpressade 277,5 kg / 611 lbs. En explosion från bröstet med en tendens till halvtung utlåsning, så gick lyftet till. Det var ett skämt. Dessutom så höll Richard smalt i bänk. Inte pekfingret mot det blanka smalt, men handen mellan ringen och det blanka. Det var inte bara det lyftet han gjorde så, det var så han bänkpressade.

Alla lyft när Richard bänka 277,5 kg

 

Vid samma tävling som Richard gjorde 277,5 kg var det en annan ung talang som debuterade, Josh Bryant. Josh är nu 40 år och mest känd som tränare för lyftare. Han är bland annat Julius Maddox tränare. Josh tävlade i klassisk bänkpress i klass -90 kg som 15 åring och gjorde 140 kg. Som 22 åring gjorde han 272,5 kg / 600 lbs klassiskt.

Josh Bryant 272,5 kg som 22 åring

Richard fortsatte tävla under 90-talet och in på 00-talet. Flera gånger gjorde han ett resultat på 240-260 kg. Han ska ha gjort 625 lbs / 283,5 kg vid ett tillfälle enligt honom själv. Om det var på tävling eller träning är oklart. Att döma av hans 277,5 kg så är det orimligt att han inte gjorde det vid någon tävling i närtid som det hände. Han gjorde också 615 lbs / 279 kg på ett träningspass som filmades av Video Power Magazine på 90-talet.

Richard tar oss med på ett bänk pass

En gång skulle Richard testa Floorpress. När man lägger sig och bänkpressar fast på golvet så armbågarna/över armarna tar i golvet innan stången tar i bröstet. Det visade sig inte vara en övning för Richard. Stången stanna inte för att armbågarna tog i golvet, den stannade för att stången tog i bröstet. Då ska ni ha i åtanke med att detta var inte en man som varken hade eller kunde brygga. Dessutom höll han väldigt smalt. Så för att få en ide om hur stor bröst korg han hade. Greppa stången ungifär axelbrett. Lägg er relativt platt på golvet och se var rörelsen stannar. Mellanrummet ni har där var hans bröstkorg, och lite till.

Gillade du artikeln kan du stötta sidan genom att handla hos tyngre genom länken tyng.re/josef_eriksson

Intervju med Freddi Smulter

Josef Eriksson

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg