220416 Lördag – Träning efter sjukdom

När jag är sjuk vill jag bli frisk

Jag blir inte frisk av att träna

Ja, i torsdags då vaknade jag upp tjock i halsen. Som jag alltid gör och gjort senaste åren när jag känner mig sjuk är att jag tar det väldigt lugnt. Håller så låg aktivitets nivå som möjligt. Sover så mycket jag kan mm. Mitt mål när jag är sjuk är att bli frisk om inget annat akut är i vägen. Förr så var jag inte alls noga med det. Jag tänkte ”jag kör lite träning, det skadar inte”. Kanske gjorde det inte det heller alla gånger, men att träna kommer inte göra mig frisk fortare. Man säger att det inte är någon fara att träna när man är lite sjuk, men hjälper det dig att bli fortare frisk? Jag tror verkligen inte det alla fall.

Har jag varit sjuk vill jag först se till så jag klarar av vardagliga sysslor utan att bli trött. Så kan jag gå en promenad, åka och handla samt städa utan att kroppen är tröttare än vanligt. Som nu vaknade jag upp dålig torsdag. Då tog jag det väldigt lugnt. Fredagkände jag mig något sämre på morgonen, sov igen 2h på dagen och på kvällen gick jag promenader samt fixa lite. Det var inte så där ansträngande som det kan vara när man är eller varit sjuk. Att man blir flåsig och trött. Så när jag på torsdagen och halva fredagen vilat helt utsatte jag mig för vardagssysslor för det kändes okej. Väntar sen med träningen för att se hur jag mår dagen där på. Lördag morgon vaknar jag upp och mår bättre. Den dagen så slipade jag lite väggar hemma under dagen, det med utan ansträngning. Så nu visste jag att jag kunde träna så det blev det på kvällen.

För vissa är det jätte  svårt att vila när man är sjuk. Man motiverar sig till förbannelsen att det är okej att ”bara göra”. För egen del och de jag sett runt mig under de 15 åren jag tränat så är det aldrig så bara. Samma person går ofta och är däven av förkylningen några veckor eller blir sämre inge och måste vila återigen. Jag förstår verkligen att det är svårt, de första 5 åren jag träna kunde jag göra det med feber. Kommande 5 år där på kunde jag träna innan jag borde. Idag är jag noggrannare och det är inget som gör det sämre för mig. Tack vara att jag backar så fort jag känner symtom så blir jag sällan sjuk med. Denna gången kan man diskutera hur vida jag var sjuk eller inte . Jag var tjock i halsen och snuvig, men inget annat. Ingen brist på ork, hostig eller feber. Jag vilade bara och dag tre så är jag bara lite lätt snorig, men det är jag ofta länge efter jag varit sjuk. Fast hade jag inte vilat hade jag nog istället blivit sjuk.

De som fått tipset av mig att verkligen vila när de är sjuka. Hålla låg nivå och om de kan sjukanmäla sig till jobbat, göra så lite som möjligt hemma osv osv. De har hållit fast hårt vid det då de märker skillnaden. Samma där att de är sjuka mer sällan och när väl så kortare tillfällen. Jag själv har haft mitt livs friskaste period sen 2018 då jag började ta detta på alvar. I slutet av 2016 räknade jag tillbaka på hur många gånger jag varit sjuk det året och det var för många. Så 2017 bestämde jag mig för att varje gång jag blev sjuk skriva ner tillfällen och annat. Under 2017 blev jag sjuk i förkylning åtta gånger…

Precis i början av januari, i slutet av januari, april, juli, september, början av oktober och sen slutet av november och slutet av december. Runt alla dessa händelser hittade jag ett samband, men det kan jag inte säga för då skrattar folk. Det andra var att jag inte lyssnade på signalerna för att jag var sjuk samt att jag var för tidigt på att träna efter jag varit sjuk. Så 2018 försökte jag jobba bättre runt detta, jag var under 2018 sjuk fyra gånger. Under 2019 var jag sjuk två gånger, sista i oktober. År 2020 var jag sjuk en gång, i oktober igen. Så det gick 1 år mellan förkylningar, rekord för mig! Under 2021 så blev jag sjuk en gång det var i november. Sen nu igen april 2022.

Rolig sak med dessa sjukdomar är att jag blev sjuk efter sveriges starkaste man 2019, 2020 och 2021… Så jag vet vad jag ska förvänta mig i år vid sveriges starkaste man.

Passet då..

Bänk:
20 kg 2 set
60 kg 2×20
100 kg 1×15
120 kg 1×10
140 kg 1×6
160 kg 1×6
180 kg 1×4
180 kg x13/11/10/10/9

Blev samma serie som innan SM.

Hängande triceps extensioner:
16 kg 4×10

Snedrodd:
40 kg 3×12

Facepulls:
10 kg 3 set

Suporta mig och hemsidan genom att handla hos tyngre genom denna länken: tyng.re/josef_eriksson

Ska du handla från nordic fighter så gör det genom denna länk nordicfighter.com/?bankpressnu med koden bänkpressnu för 5% rabatt

Call it a day! Se hela bänken med mig och Predda här!

 

Josef Eriksson

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg