18-05-19 Bänkpress VM

Jaha ja… Ska väl stappla mig igenom detta i text. Den 19 maj då var det dags för mig att tävla på VM i bänkpress. Tävlingen var i Finland och jag vägde in 12.00 med start 14.00. Jag var lättast i klassen med 99,05 kg och den som var närmast låg på ca 101,7 kg. Formen var god och gjorde mina sista två pass den 17 och 15e maj. 17e lyfte jag 190 kg för tre singlar med rekord fart upp från bröstet samt 140 kg för 26 reps som var PB. 15e gjorde jag 170 kg för två singlar med rekord fart på.

 

På tävlingen gick uppvärmningen bra, bra känsla rakt igenom. Sista uppvärmningslyftet var på 210 kg ostressat och lugnt.

 

Ingång:

Jag gick in på 220 kg, tog lite lång tid från sista uppvärmningen till det lyftet. Gick upp lätt men inte problem fritt, tappade fotfästet och gled med fötterna. Stången slog i ställningen och jag pressa utanför min bana. Lyftet blev godkänt med tre vita.

 

Andra vikt:

Vi gick 225 i andra för vad som för stunden var Europarekord och Silver. Jag la mig längre från ställningen denna gång för att inte slå i, men eftersom jag låg så långt ifrån hade jag svårt att få av stången. Det lyftet gick inte i ställningen på vägen upp men fötterna gled så tappa kraft även där. Fick alla fall med mig tre vita.

 

Tredje lyftet.

Här satte vi på 232,5 för brons. Hade nu smetat in fotsulan i sockersötad läskeblask för fötterna att inte glida. Går in på lyftet och får jätte bra fästa i golvet, det här lyftet är på alla sätt det bästa tekniskt. Efter fötterna inte glider så är jag stabilare och kan sänka stången mycket snabbare än de andra lyften, är hård genom hela lyftet men orkar tyvärr inte låsa ut. Jag var för svag för den vikten idag.

 

Summering:

Vilan inför tävlingen kan blivit för lång, att jag lyckades vara explosivare än någonsin på 70-80% räknat på 230 dagarna innan kanske inte korrelerar med absoluta max styrkan? Jag misstänker istället det är ett tecken på fullständigt utvilad vilket man kanske inte bör vara? Hade jag tävlat med tröja hade nog formen varit perfekt, där upplever jag att jag måste vara mycket mer utvilad i kroppen. Så till EM kommer jag köra samma typ av toppning men kanske ha 190 kg passet som mitt sista.

Träningen har gått bra inför tävlingen så den är inget fel på. Lyckades äntligen slå många PBn fårn hösten 2015 när jag gjorde 240 tng i gymmet. Hade nog haft 245 om inte mer om jag valt att maxa så denna cykel istället. När jag räknade på andelen pass mellan Vm 2017 och Vm 2018 snittade det strax över 3st i veckan, så inte ”jag kör tre pass i veckan”. Utan det var faktiskt 3 pass i veckan. Till EM nu ska jag försöka ligga på fyra-fem ibland sex pass i veckan dessa 12 veckor. Något jag lärt mig är att mer träning ger mer resultat, om träningen är väl uttänkt och motiverande i fråga.

 

 

Josef Eriksson

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg