18-08-12 Bänkpress EM

Jaha ja.. då var det dag för EM och med de i tanken fanns en möjlighet att kunna göra kanske 205 som de såg ut. Vi var nio som skulle starta men bara sju kom till start. Britten som var lägst rankad kom och han hade 187,5 som bästa notering, så alla fall en skulle jag slå. Han som hade högre resultat var en fransman på 210 så han var nog inte att tänka på. Vid invägningen lämnade jag in 225 som ingång för att eventuellt hetsa upp andra av deltagarna på ostrategiska vikter så min lagkamrat Andreas Henning skulle ha lite fördel. Jag vägde in på 98,3kg och med de var jag överlägset lättast i klassen, till det kom också högsta lotten. Vi skämtade lite om att med dessa förutsättningar kommer jag vinna, då hög lott och lätt vikt är väldiga fördelar.

Vi började värma och tanken var att höja sänka mig till 190 kg ungifär då de var en rimlig ingång. Sen att gå där ifrån på kanske 200 och sen 205 eller om medalj var inom räckhåll så de. Henning skulle höja sin ingång från 205 som han lämnade in till 212,5. Med detta tänkte vi att vi rör till det i startfältet till starten, hur vida vi lyckades skapa hjärnspöken är oklart… Hur som när det kom till att ändra ingång såg vi att en av de tävlande var skadade då av sju så skulle två vara sämre än 190. Vi noterade även att Fransmannen gick in 195, så i och med att jag var lättare satte vi den ingången till mig med. Mitt resonemang var att jag kommer göra 195 garanterat så jag får alla fall ett resultat. Sagt och gjort lämnades 195 in som ingång för mig och jag fick till ett bra sista uppvärmningslyft på 185 kg. Jag gick in och gjorde mina 195 utan något större bekymmer faktiskt och de kändes väldigt bra trots lite smärta i axeln. Axeln i tävlingen gjorde ont, men sabbade inte mina lyft som på träning. Adrenalin och tävlings känsla kan göra mycket med en.

Efter min ingång väljer vi 202,5 för att ta rygg på fransmannen och så sätt hållen en fjärdeplats. Även om det inte är medalj är det viktiga lag poäng. Henning går in på sina 212,5 och får upp det ganska lätt med tanke på att han kom av sig tekniskt. Henning var här med i silverkampen och hade nu en tredje plats. Ukrainaren som kom tvåa på VM var inget att göra åt. Där emot Ryssen som låg tvåa kunde Henning röra.

Inför andra vändan gick fransmannen ut på 202,5 och fick upp segt, tre vita lampor alla fall. Jag efter på samma vikt, jag ledde och skulle hålla ledningen över honom om jag satte mina 202,5. Sagt och gjort, 202,5 går upp utan problem, men… Jag får en röd lampa och gult kort på rövlyft, första gången jag fått någonsin med ca 50 tävlingar i bagaget. Domaren som gav gult var fransman och jag var inte den enda som fick honom emot mig av de som lyft mot fransmän. Tråkigt att de är så men men… Inför vända tre går vi 230 för att ligga högt och avvakta de andra för att se vilken vikt som är rätt att gå på. Henning går ut på 220 i andra och kommer lite fel, tycker upp den med en sänkning och får underkänt.

Inför tredje omgången är jag då fyra på 202,5 och det för den stunden behövs 212,5 för brons pga jag är lättare. Fransmannen som ligger bakom mig går 205 för att gå om mig men missar. Då är vi bara fyra kvar, två svenskar, en ryss och en ukrainare. Jag går på 212,5 för det är enda vikten som kan höja min placering. Jag går in och sätter det lyftet med inte mer än max 2,5 kg i tanken. Henning sänker sina 222,5 för att gå om ryssen till 220, läger får han inte gå. Tyvärr hade han bränt för mycket i sitt lyft på 220 som gav sänkning så han orkade inte få upp det… hade han gjort 220 i andra utan att få en dålig träff hade han kanske haft kraft o både kropp och knopp för 222,5 och kunnat slå ryssen och ta silver.

Hur som haver… Jag kom trea på 212,5 kg, det sämsta resultatet jag fått på tävlingar jag satsat på sen 2015. Trots det är det ändå en så sjuk över prestation med tanke på min tränings period. För Henning var 212,5 sämre än hans bästa resultat 2015 så han hade inte alls samma flyt.

Nu blir det vila får överkroppen 1-2 veckor och se var axeln ligger i status.

Josef Eriksson

Tyngre Shakers
Barebells Mixlåda
Jordgubbsgröt
Tyngre Styrkelyft T-shirt
Tyngre väska
8-pack magnesium klossar
Rött Gummiband
Tyngre Shakers
Barebells Mixlåda
Jordgubbsgröt
Tyngre Styrkelyft T-shirt
Tyngre väska
8-pack magnesium klossar
Rött Gummiband

Liknande inlägg