Per Berglund – Sveriges bästa manliga styrkelyftare på 90-talet

Per Berglund

Igår vann Eddie Berglund guld på senior EM i styrkelyft. Det första EM guldet av en man i öppna klassen har inte hänt i styrkelyft klassiskt eller utrustat på över 22 år*. Vem var då mannen som sist vann ett EM guld? Jo som om av en händelse råkade det inte vara någon mindre än hans far, Per Berglund. 1996 på EM i Ungern vann Per klass 75 kg med en total på 782,5 kg.

Han gjorde 305 kg med den tidens dräkt och lindor, bänken likt marken lyftes klassiskt. Med Pers meriter under 90-talet klassar jag honom som den bästa manliga lyftaren vi hade under det årtiondet. Som junior vann han både EM och VM. I senior åldern vann han tre nordiska och vid VM tog han ett brons och tre silver. Per tävlade sällan och knappt alls i bänkpress tröja, det var inget han heller behövde för att vara den bästa bänkpressaren vid tävlingarna. Sen får den som vill spekulera i om valören på medaljerna hade sätt annorlunda ut om han gjorde det. Det samma gällde ju då även i marklyft, det var inte alla gånger han hade på sig en marklyfts dräkt.

år. VM 1994 i Sydafrika deltog han vid och kom 2 a. Sen 20 år senare var det dags för klassiska VM i Sydafrika och även då var han på plats och satte veteran världsrekord i både böj och bänk fast han då tävlade i senior klassen. Per var även en av dom styrkelyftarna i Sverige som var tidig med att strukturera upp träningen med mycket tanke bakom. Han var även villig att vägleda andra i träning och hjälpa många med program på ett betydligt analogare sätt än idag.

Per Berglund är ett stort namn inom styrkelyfts Sverige. Han höll sig i öppna landslaget i 25 års tid. Hans bästa lyft klassiskt på tävling var en 255 kg böj utan värmare, 200 kg bänk och 287,5 kg (vill jag tro) mark. I utrustad lyftning var det 305 kg knäböj, 210,5 kg bänkpress sen var hans bästa utrustade mark på träning med axelbanden nere, då drog han 300 kg. Den bästa totalen han gjorde var just den vid EM 1996 i Ungern. Alla dessa resultat gjordes i klass -75 kg. För mig personligen är Per Berglund ett av de största styrkelyft namnen i Sverige.

 

World Cup i Stockholm 2012

 

Ett namn jag blev bekant med i väldigt tidig ålder då han tävlade för Örebro Kraftsportklubb och eftersom jag då bodde i Örebro förekom namnet ofta i tidningen. Så att sen tidigt i mitt lyftande stöta på honom och fått råd och input har varit väldigt givande. Det har gått ca 10 år sen jag träffade honom första gången och jag blir nog lika till mig nu som då. Jag själv tycker det är väldigt tilltalande och lite sagokänsla över att sonen Eddie vinner EM på herr sidan och att han är först att göra det i Sverige sen sin far. Sen om jag får säga det själv är både Per och Eddie lika bra människor som lyftare.

*Det första EM guldet av någon som i närtid inte åkt dit för doping.

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson

 


Sussane Tussen Formgren – Sveriges fösta världsmästarinna

Josef Eriksson

2 svar till “Per Berglund – Sveriges bästa manliga styrkelyftare på 90-talet”

  1. […] Per Berglund – Sveriges bästa manliga styrkelyftare på 90-talet […]

  2. […] var den en annan tävling i Örebro där jag var med och hjälpte Eddie Berglund. Hans far Per Berglund dök även upp senare vid tävlingen och jag frågade vad han tänkte om att träna tior i […]

Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus
Nocco Skumtomte
Bänkpress Test Två
Tomtegröt
Breeze Mens
Minty Chocolate
Fleece Jacket
Nocco Focus

Liknande inlägg