22112 Lördag – Styrkelyft DM

Styrkelyft DM 2022

Då var det dags! Tävlingen man väntat på! Det börjar väl lite halv mediokert. Dagen innan på fredagen visar grabben starka friska tecken efter att varit förskole sjuk nästan två månader i sträck.  Det tog tyvärr en vändning redan på natten till lördag. Rosslig, hostig och besvärad försökte han sova genom natten. Tanken att åka och tävla svajade en aning. Det blev inte mycket sömn och natten slutade redan halv fyra på morgonen. Det var bara vänta ut allt och se. Kommer jag kunna tävla om han är så här sjuk? Om inte så sjuk, kommer de kunna följa med? Under morgonen och förmiddagen visade han starka indikationer på att han var bättre och vi åkte på tävlingen allihopa.

Allt känns bra väl på plats. Väger in på 103 kg och lämnar ingångarna 150 kg böj, 220 kg bänk och 150 kg mark. Ryggen var fortfarande högst oklar och hade ingen aning om vad de kunde bli där. Målet blev lite att försöka vinna eller komma på pallen, så gick jag in 150 kg och hoppade stora hopp hade man kunna ta sig upp mot ca 650 kg tänkte jag.

Knäböjen

Börjar mjuka och värma i böjen. Ryggen är inte fantastisk men det går på 20 kg. På 60 kg känns det lite, men det går. På 90 kg märker jag att ryggen gör ont, men bara i avlyft och utgång. Samma tren fortsatta på 120 kg och 150 kg som jag valde att göra på uppvärmningen. Höjde ingången till 180 kg. Tänkte att jag då kan gå 180-200-220 eller liknande. Med en 220 böj hade jag stått mig bra för resten av tävlingen.

Ingången på 180 kg gör ont. Det gör ont att gå ut. Det går ont att ställa mig i position. Böja gör inte mer ont än att stå med vikten, om något bättre. Jag ber passarna om hjälp in för att slippa den biten. Begär 200 kg i andra och tänker att det kommer inte bli värre alla fall.

På andra är det svårt att bara få av 200 kg från ställningen och hinner tänka många gånger under lyftet ”jag skiter i det här”. Tyvärr gjorde jag inte det. Stapplar mig ut med det och får kämpa för att komma ut i bredd. Varje steg jag tar är väldigt smärtsamt, men det går att bita ihop. Lyfter går och det är som 180 kg tre vita. Det är aldrig tungt, mest jobbigt att hålla emot smärtan. In begär jag hjälp av passarna åter igen.

Vi lämnar in 210 kg i sista, men märker snart att jag kommer inte kunna gå ut med vikten så är ingen ide. Stryker mig därför.

Bänkpress

Bänken då. Här har ryggen stelnat till och är inte jätte kul att ha och göra med. Trotts det känns det hoppfullt för allt är lätt på värmningen. Bältet måste jag ha lägre ner än vanligt för att det ska skydda smärtan. Jag tänker inte mer på det då, men det kom att straffa sig med. På min 180 lyft på värmningen glider ena foten, men det känns ändå väldigt bra. Någonstans i samma veva möts vi av att golvet på tävlingsflaket är väldigt halt. Det blir inte ens i snitt 1,5 lyft per gubbe då alla halkar med fötterna. Vi är flera som då sänker våra ingångar efter sett många stänka sista värmningsvikten och få brottas med ingången.

Jag går in 210 kg lite osäkert. Få med det och det känns bra, känns som +230 ska finnas. Ryggen gör dock ont och började krampa lite. I och med halt golv kan jag inte trycka på lite mycket med benen och mycket av trycket lägger sig i ländryggen.

Andra vikten på 225 kg så kommer krampen som ett brev på posten i avlyftet. Det krampar och smärtar och jag kan inte driva på men benen. Vikten går upp med några kilon i tanken men ryggen blev värre. Här är problemet med bältet. Jag behöver ha bältet högre för krampen, men nu lågt för ryggen. Hade jag inte haft bältet lågt hade jag inte kunna bänka alls så alternativen var noll.

Sista går jag 233 kg, lite vågat, men ja. Jag tänkte att det går 230 har jag, men inte 236 kg tyvärr. Så 233 kg hade varit disitriktsrekord i bänkpress där av kunde jag välja det. Här har jag väl mer eller mindre kopplat bort hur kroppen känns och försöker göra vad jag kan. Jag missar vikten med kommer upp med stången i höjd till krokarna. Så jag vara bara precis för svag, men komihåg det! Precis för svag är svag nog!

Marklyft

Ja här var det inte mycket att prata om. Efter bänken var ryggen körd. Kunde inte klova stänger eller böja mig efter vikter. Fick inte upp 60 kg utan bälte. Satte på välte och det gick, men inte bra… Testade 100 kg som kom upp det med, men aj aj… Tänkte en stund och insåg att 150 kanske inte kommer från golvet. Provade 100 kg igen utan att det kom upp, sen igen och igen… Fick sänka till 75 kg. Dra det och tacka för mig. En total på 500 kg blev det.

Summering

Ska man sammanfatta detta kort i bra och dåliga saker (svara och vita kameler) är det följande.
Vita kameler:
– Fick alla bänkpass gjorda
– Kunde leverera bra trotts undermåliga förutsättningar
– Lärt mig mer än på länge

Svarta kameler:
– Dålig kontorsstol = dålig rygg
– Dålig sömn
– Mycket stress

Det finns mycket att säga om träningsperioden och vill man få mer om det kan man lyssna på avsnitt 47 av podcasten Tyngre Bänkpress.

Vill du stötta hemsidan?

Hitta det träningsprogrammet som passar dig: Träningsprogram

Handla hos tyngre här: tyng.re/josef_eriksson

Handla hos Nordic Fighter här: nordicfighter.com?acc=bankpressnu
(5% rabatt hos Nordic fighter med koden: bänkpressnu)

Josef Eriksson

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg