Bänkpress-EM draget i långbänk V.31

EM i Budapest – Resan och Tävling(Bänkpress, Bankett och Bakfylla?)

 

Som ni kanske vet eller inte vet så var jag med flera iväg och tävlade på Bänkpress-EM i Budapest. Detta var för cirkus en månad sedan, 1-7 augusti för att vara mer detaljerad. Jag gillar att resa, se nya ställen och käka lokal mat i den utsträckning det går därför var det kul när det blev Budapest och Ungern då jag inte varit i landet tidigare och därmed inte heller staden. Från början var tävlingen planerad att gå i Gyor som är en mindre stad i Ungern och vad jag kan se är den mest känd för sitt zoo, ja ni hör ju själva hur roligt det låter. Därför tror jag att dom flesta(stor gissning) blev mer eller mindre glada när det ändrades till Budapest som är Ungerns huvudstad. Några som blev mycket glada var jag, Steven och Jonathan som snabbt bestämde oss för att vi skulle stanna några dagar extra dagar och med det köpte biljetter till Europas största poolparty som går på ett av de stora termalbaden, mer om det senare.

Dag 1 – Måndag 1a Augusti

På Måndagen den 1a Augusti lyfte planet från Kastrup till Budapest väl på flygplatsen vid gaten träffar jag Jennifer Ljungberg som också ska ner och tävla. Flygandet går bra om än lite försenat, trots detta så är vi nere lite tidigare än de övriga och bestämmer oss därför att gå ner till staden och ta något och äta. Efter lite letande hittar vi en restaurang som passar i både tycke och smak. Jag beställer in ett fläsklägg till detta får jag potatisklyftor, rödlök och senap för ett helt kompani. Så unikt och lokalt vet jag inte om det var men gott var det verkligen. Skapelsen kan ni se på bild.

Efter detta reste vi oss raskt för att motverka matkoma och av någon konstig anledning bestämde vi oss för att gå upp för en kulle och kolla på fiskarbastionen. Bilden på utsikten över staden är tagen vid fiskarbastionen. Allt detta ligger som jag tidigare sa uppe på en kulle där det finns lite olika sevärdheter och annat kulturellt tjafs. När vi precis hade varit runt på hela området ringer en stressad Steven Örnerstedt mig och befaller mig att genast bege mig mot hotellet det är nämligen så att vi ska dela rum.

Sen tidigare så vet jag att Steven är känd för att snarka, men det är även jag så detta tänker jag inte mer på än ”hur illa kan det va? Jag snarkar ju också högt, det kan inte vara så illa”. Det var illa, jag gick tillslut och la mig inne på badrumsgolvet med bara lakan och kudde. Jag ska vara ärlig det var inte för att jag ville det var för att få något mellan mig och Steven som dämpade bullret. Funkade gjorde det och jag sov några timmar.

Nog om detta och tillbaka till första dagen efter att vi hade gått tillbaka till hotellet så packade vi in våra grejer i rummet och gick ner för att äta middag. Där sitter resterande del av landslaget och den heta potatisen är bänken som efter mätning visat sig vara för låg. Vissa mindre stressade andra mer (Jag tittar på dig Josef) oavsett så löser detta sig efter det tekniska mötet efter påtryckningar från Josef. En bombout fiesta kunde undvikas, skönt. Första dagen var över och dags för läggdags. Denna natten somnade jag tillslut utan att behöva ta till flykt in på badrummet.

Dag 2 – Tisdag 2a Augusti

Under tisdagen var vi också ute och kikade på staden. Det började vid Budaslottet och sen mellanlandade vi på en restaurang pga akut vätskebrist. En kall Coca-Cola(obs inte sponsrat men om ni vill sponsra så har ni mitt nummer) svalkade och vi klarade oss med livet i behåll. Efter detta korta stopp så var vi nöjda med promenerandet och bestämde oss för att köra elsparkcykel som de sanna turister vi är.

Langos var det som stod på agendan och efter några minuters färd befann vi oss på Retro Langos mitt inne i centrala Budapest. Jag tog en langos med någon slags färskost i botten och på detta ost, bacon och rödlök. Den var mycket trevlig och alla vi som testade langosen var mycket nöjda. Tanken var egentligen att åka tillbaka till hotellet men om jag kommer ihåg rätt så var det en i gänget som såg någon med en glass i ett konformat bröd och samtliga blev sugna på det istället. Efter lite letande så hittade vi ett ställe som var öppet och kunde erbjuda detta. Namnet på brödet var chimney cake på ungerska heter det Kürtőskalács. Jag tog bara ett bröd och det var enkelt men gott.

Nu hade vi svettats hela dagen så det var verkligen tid för ett bad på hotellet. Resan tillbaka resulterade i en bränd elsparkcykel-motor pga 120kgs lyftare och brant uppförsbacke. Under dagen pågick tävlingarna klassiskt för masters lyftare

 så arenan där lyftningen skedde höll vi oss på behörigt avstånd ifrån. Efter bad gick vi upp till rummet och kollade på Sällskapsresan – Suntrip tydligen var det bara jag som hade sett den så det var ett ypperligt tillfälle att visa Emil, Steven och Jonathan lite filmguld. Nästa gång blir det alla Jönssonligan filmerna.

Nu kommer vi fram till den berömda badrumsgolvsnatten. Detta är också natten innan tävlingsdagen. Jag ligger och hoppas att Steven ska ha svårt och somna men 38 sekunder efter att vi har slutat tjöta och sagt godnatt så börjar han dra stockar utan dess like. Att somna snabbt brukar inte vara några problem men jag spelar i korpen jämfört med BIG S. Jag ligger nog vaken i tre timmar och hoppas på att det ska bli lite tyst om så bara för 60 sekunder men jag tror inte det var helt tyst i mer än 10 sekunder i sträck under dessa 3 timmarna. Det må låta som att jag överdriver men 10 sekunder är nästan att överdriva. Vid det här laget är jag riktigt frustrerad inte för att det är tävling dagen efter, det är skit samma utan för att jag ”kan” bara ligga och kolla på mobilen utan ljud och hörlurarna som jag hade med mig har Steven på sig för att inte höra när JAG snarkar. Då bestämmer jag mig för att lägga mig på badrummsgolvet istället tillslut lyckas jag somna.

 

Dag 3 – Onsdag 3e Augusti (Tävlingsdagen)

Nu är vi framme vid tävlingsdagen och jag har marginal till viktklassen så det behöver jag inte oroa mig över. Denna dagen tar vi det bara lugnt utan att sitta för stilla. Vi är förbi tävlingsarenan och tittar lite på tävlingarna och kikar lite på uppvärmningsytan. Efter detta går vi och fixar dricka och käk till tävlingen. Josef ska köpa leksaker till Frank och eftersom vi alla innerst inne är barn hittar vi nerfpistoler som vi inte kollar länge på innan vi bestämmer oss för att köpa. Jag tror aldrig att vi sköt särskilt mycket men med dom men vi fick i alla fall några roliga bilder tex denna.

Vi är nu framme vid invägningen och jag väger 89,55 och är lättast av toppskiktet precis som planerat. Inför tävlingen vet jag att det finns 2-3 lyftare som håller liknande nivå som mig och en britt är lite vassare än mig. Så tävlingen handlar om att göra sin lyft och bevaka britten ifall han gör några misstag. Misstag gör han och får sin ingångsvikt underkänd. Detta öppnar upp spelet och jag som precis har fått min ingång på 190kg godkänd ligger nu etta. Dags för andra lyftet och jag har 195kg lastat och det är inga problem, nästan bättre än ingången. Denna vikt visar sig senare vara det som krävdes för att komma tvåa. Britten har höjt från 207,5kg till 217,5kg taktiskt sett helt idiotiskt då han missade 207,5kg. Visst han fick upp 207,5kg UTAN några som helst problem men samtidigt är 207,5kg en vikt som ser ut att räcka för att vinna. Han lastar 217,5kg för första plats och nytt juniorvärldsrekord vistt gör han det. Övertygande också däremot får han en röd lampa för rövlyft. Vi kollar på reprisen och det är ett rövlyft ur den vinkeln. Jag tror att vi går och överklagar men juryn är inte överens och lyftet blir därmed godkänt. Nu går vi in på 3e lyftet och när röken väl har lagt sig så visar det sig att 195kg räcker för en silverpeng detta innebär att jag själv får bestämma vilken vikt jag vill gå på. Efter lite diskuterande så kommer vi fram till att 200kg kan vara lika bra att damma av. 200kg lastas och det är inte några problem. Britten bommar sitt sista lyft och pallen landar på 217,5kg guld, 200kg silver och 192,5kg för brons. Det är hög nivå och det är riktigt kul. Är det inte hög och relativt jämn nivå kan man inte kalla det för en riktig tävling.

Min prestation är långt ifrån det mest imponerande utan det är våran lagprestation. 4 guld och 1 silver och bästa herrjunior-nation klassiskt. Vi gör det vi reste ner för, vi är bästa nationen och det ska vi vara med de lyftarna vi har med oss. Om vi som är juniorer nu fortsätter träna och gå framåt så är jag säker på att Sverige kan vara den absolut bästa senior nationen inom 5 år baserat på den nivå som redan finns och de som kommer uppåt. Efter prisutdelning korkas det i vanlig ordning upp. En och annan öl dricks sen går vi ut och käkar lite. Efter detta går vi och sätter oss på en bar och har det gött. Sen vandrar vi vidare till en klubb, kvällen blir däremot ganska mild och vi är hemma i hyffsad tid och rimligt påverkade.

Dag 4 – Torsdag 4e Augusti

Efter några timmars sömn så går vi upp och käkar lite frukost för att sedan kolla på seniorerna. Det här är om man ska vara ärlig den riktiga tävlingen. Alltid kul och kolla på bänkpress av hög klass och det går ändå bra för det svenska lyftarna. Självklart går det lite bättre för vissa och lite mindre bra för andra men överlag så tar nästan alla svenska lyftare medalj. När tävlingarna tillslut är över är det dags för lite middag och därefter bankett. Vi har slagit på den stora trumman och köpt hinkar som vi fyllt med is och dryck av olika karaktär. Den ”officiella” banketten bestod till största del av Gastons bränna bryggan tal. Efter detta kommer Žydrūnas Savickas in i lokalen och vi passar på att knäppa en bild. Banketten fortlöper och vi kamperar tillsammans med det brittiska landslaget. Ett tag utomhus sedan på ett hotellrum sen på parkeringen utanför hotellet och sen inne på hotellet igen. Ungefär så här detaljerat är det bra att lämna det för samtliga men kanske främst för min del. Alla överlevde och vaknade dagen efter, det är ändå huvudsaken.


Dag 5 – Fredag 5e Augusti

Efter ännu mindre sömn så vaknar jag och ser att Josef har skrivit om någon ska hänga med och bada. Jag tror att jag gick och la mig typ 03:30 och detta är väll vid 07:30 så i något klimax-stadie mellan fylla och bakfylla pallrar jag mig ner och tar ett dopp. I efterhand ett mycket bra beslut. De flesta åker hem denna dagen och Steven, Jonathan och jag har inget planerat för dagen. Jonathans familj som var nere och kollade skulle till Budapestkullar har jag för mig att det heter och vi bestämmer oss för att hänga med. För första gången denna resan åker vi kollektivt och inte bolt. Det var svettigt och man mådde som man förtjänade men vi kom fram. Tack och lov åker man sittlift upp ser det ut som i alla fall. Väl uppe på vad vi tror är toppen så ser man en högre topp med ett torn på och vi vet att detta kommer bli en utmaning baserat på allmänhälsan just denna dag men när vi är på plats kan vi inte nöja oss med att komma halvvägs och en utsikt som är lite mellanmjölk. Vi klarar vandringen upp det är inte utan pauser och återkommande tankar om att vända men vi kommer upp. Väl uppe så är utsikten mycket vacker och man ser i princip hela centrala Budapest. Efter detta tar vi en bolt hem och på kvällen så är vi ute på en sk ruinbar och sedan på någon populär klubb.

 

Dag 6 – Lördag 6e Augusti


På lördagen så var tanken att vi skulle på poolparty men efter de föregående dagarna och med tanke på att vi nu även har en nederländare som hänger med oss så bestämmer vi oss bara för att ta det lugnt på dagen och packa iordning inför hemresan på söndagen för att sen på kvällen bara gå ut till en bar och sätta oss och snacka och ha de trevligt. Helt klart bättre än klubb i mina ögon. Kvällen slutade relativt tidigt och eftersom att vi alla skulle hem dagen efter.

Det här var väll hela resan mer eller mindre detaljerat. Oavsett så är det en massa text och om nu någon(?) har läst hela så hoppas jag att det var lite kul i alla fall. Som vanligt var det riktigt kul att tävla internationell och träffa samtliga. På återseende compadres!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Axel Samuelsson

Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus
Burgers Black
Bänkpress Test Två
Kanel/rabarber gröt
Tyngre Shorts Breathe
Tyngre Tracksuit
Sommardröm
Nocco Focus

Liknande inlägg